Hoe reinig je een matras?


Thuis
14/05/2021
Met enkele goede gewoonten wordt het reinigen van je matras en het onderhoud ervan makkelijker dan het lijkt!

Was de lakens

Vervang de lakens elke week, zonder de kussenslopen en het hoeslaken te vergeten. Vergeet niet dat je bedlinnen op minstens 60 °C in de machine wast. Als je het aan lagere temperaturen wast, zullen de bacteriën en de huismijt in je lakens voortleven en verder toenemen.

Draai je matras om

Om dezelfde reden - de strijd tegen huismijt en om te vermijden dat het stof zich ophoopt - moet je een matras een keer per maand omdraaien. Zo zal je matras ook minder snel verslijten, want beide kanten worden even intensief in gebruik genomen wanneer je erop slaapt.

Lucht je bed

Misschien ben je gewend om je bed op te maken zodra je opstaat. Als je het dekbed meteen na het verlaten van je bed dichtklapt, kan het lichaamsvocht dat je matras in de loop van de nacht heeft geabsorbeerd niet verdampen. Op die manier creëer je een ideaal milieu, waarin bacteriën en huismijt zich vrij kunnen vermenigvuldigen. Het beste is dat je je bed juist helemaal niet opmaakt, maar als je er toch op staat, kun je het doen net voordat je de deur uitgaat. Laat dus wat tijd tussen het tijdstip waarop je je bed verlaat en het moment waarop je het opmaakt.

Gebruik de stofzuiger

Het is belangrijk om geregeld beide kanten van je matras te stofzuigen, in de eerste plaats om huismijt tegen te gaan. Het beste is dat je het een keer per maand doet. Gebruik het speciale mondstuk voor textiel om je matras niet te beschadigen.

Reinig je matras

Om je matras te reinigen kun je verschillende producten gebruiken, maar je past steeds dezelfde methode toe. Je hebt een liter warm water nodig. Naar eigen voorkeur kun je er 3 glazen sodakristallen, 10 druppels vloeibaar afwasmiddel, 2 glazen witte azijn of (als er veel vlekken in je matras zitten) een half glas ammoniak aan toevoegen. Trek huishoudhandschoenen aan en dompel een spons of een washandje onder in de vloeistof. Knijp goed uit, want je moet de matras vooral niet doorweken. Wrijf over de hele oppervlakte van je matras en vooral over de vlekken, als die er zijn. Spoel geregeld je spons of washandje. Ga op dezelfde manier te werk over beide kanten van je matras. Zodra je daarmee klaar bent, absorbeer je zo veel mogelijk vocht met een propere handdoek. Het beste is je matras ’s morgens vroeg te reinigen, zodat hij de hele dag lang kan drogen. Als het kan, plaats hem dan bij een open raam, in direct contact met de frisse lucht en de zon.

Vieze geurtjes verwijderen

Het komt voor dat matrassen in de loop van de tijd een onaangename geur beginnen te verspreiden. Als dat het geval is voor jouw matras, strooi dan bicarbonaat over de hele oppervlakte heen en laat ongeveer 6 uur inwerken. Daarna verwijder je het bicarbonaat met de stofzuiger. Maak het af door wat Febreze Textielverfrisser over je matras te verstuiven voor een frisse geur!

Nu je een propere matras hebt, kun je van je bed en slaapkamer een knus nest maken. Je matras zal nog lang meegaan tot het moment waarop je er een nieuwe moet kopen en je je afvraagt hoe je de juiste matras uitkiest.

En jij, wat is jouw advies voor het reinigen van je matras?