Hoe verwijder je een bloedvlek?


Thuis
31/05/2023

Of het nu op kleding, op je matras of op je werkblad is, een bloedvlek is snel gemaakt...

 

Een bloedvlek snel verwijderen, of deze nu vers is of al opgedroogd, kan met verschillende producten die je in je kast hebt staan! Koud water, witte azijn, tandpasta of zelfs baking soda: ontdek al onze tips om je spullen weer als nieuw te maken.

 

Een bloedvlek verwijderen met water

 

Als je er op tijd bij bent, dat wil zeggen voordat het bloed opdroogt, kun je een bloedvlek alleen met water verwijderen! Let op, de watertemperatuur is essentieel: lauw of warm water kan het bloed doen stollen en het schoonmaken moeilijker maken... Je kunt het bloed verwijderen door:

  • 1. Grondig spoelen met koud water en de vlek deppen met een ander doek. Let op: wrijven kan de vlek vergroten!

  • 2. Het weefsel op een vlakke ondergrond leggen en een ijsblokje laten smelten om de vlek te verdunnen.

  • 3. Als de vlek na het proberen van bovenstaande methodes nog steeds aanhoudt, laat dan je kledingstuk of stof een hele nacht weken in koud water.

💡 Voor alleen witte kleding kun je waterstofperoxide gebruiken. Dep voorzichtig de vlek met verdunde waterstofperoxide en laat het 5 minuten intrekken. Spoel af met koud water en was het kledingstuk om het vlekkeloos en stralend wit te maken!

Tot slot, was het kledingstuk in de wasmachine en kies een wasmiddel met diepgaande reinigingskracht, zoals Ariel Simply Bouquet Provençal, om de bloedvlek volledig te laten verdwijnen.

 Een opgedroogde bloedvlek verwijderen

Kon je de bloedvlek niet meteen behandelen en is het bloed opgedroogd? Geen paniek, je kunt het nog steeds verwijderen met behulp van een van deze tips:

  • 1. Zeepwater: voeg wat zeep toe aan water, vooral als de bevlekte stof van katoen is of delicaat (wol, zijde...). Dep de vlek om deze niet groter te maken.

  • 2. Water, zout en baking soda: perfect voor vlekken op matrassen of lakens. Meng baking soda met wat zout en water om een pasta te maken. Breng de pasta aan op het bloedvlekgebied en laat het een half uur intrekken. Zodra de pasta droog is, zuig je het op en wrijf je met een droge handdoek over het matras. Laat het aan de lucht drogen en klaar is kees!

  • 3. Witte azijn: gemengd met water is het zeer effectief om opgedroogd bloed te verwijderen.

  • 4. 70% alcohol: nadat je de bevlekte stof met koud water hebt bevochtigd, dep je deze met een doek en 70% alcohol en spoel je grondig af.

  • 5. Tandpasta: laat het opdrogen op de vlek en spoel het vervolgens af met koud water. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar tandpasta kan je goed van dienst zijn, vooral voor kleding die niet in de wasmachine kan worden gewassen of voor je matras.

💡 Als je je niet meer herinnert hoe je kleding, lakens of stoffen moet wassen, kijk dan gerust naar onze herinnering over waslabels en symbolen.


Een bloedvlek verwijderen op leer

 

Een druppel of een bloedvlek op leer kan moeilijk schoon te maken zijn. Om je tas, schoenen of bank te herstellen, kun je verdunde witte azijn gebruiken. Dep de vlek met een watje gedrenkt in azijn en water. Zodra het bloed op het watje verschijnt, vervang je het om de vlek niet uit te smeren.

Een bloedvlek verwijderen op hout

 

Om een bloedvlek op een houten oppervlak of tafel schoon te maken, is het ideaal om absorberend papier te gebruiken en vervolgens te wrijven met koud water en zeep. Vergeet niet om indien nodig af te sluiten met een beetje was.

Als het hout van je tafel of een ander oppervlak onbehandeld is, gebruik dan witte azijn en baking soda. Wrijf het hout met een borstel gedrenkt in het mengsel, spoel af en laat drogen.

Al met al, door snel te handelen en onze tips te volgen, zul je je kleding, matras of bank als nieuw terugvinden met alledaagse producten. Als de vlek aanhoudt, aarzel dan niet om een professional te raadplegen, vooral voor delicate stoffen.

En jij, hoe verwijder jij effectief bloedvlekken?

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3