Hoe verwijder je een bloedvlek?


Thuis
4/05/2021
Koud water, azijn, tandpasta … Ontdek al onze tips om snel een verse of al ingedroogde bloedvlek weg te werken.

Een bloedvlek verwijderen met water

Als je op tijd reageert, dus voordat de vlek is ingedroogd, gebruik je alleen maar water om ze weg te werken! Opgelet, de temperatuur van het water is essentieel: lauw of warm water riskeert het bloed te laten stollen, waardoor je er moeilijker vanaf komt. Zo ga je te werk om een bloedvlek uit stof te verwijderen:

  • 1. Spoel de stof uit met veel koud water en dep de vlek met een apart stukje stof om er de bloedvlek in op te slorpen (als je wrijft, riskeert de vlek uit te lopen).
  • 2. Spreid de stof uit op een vlak werkblad en laat een ijsblokje op de vlek smelten.
  • 3. Laat je kledingstuk of de stof de hele nacht in koud water staan als de vlek hardnekkig blijft zitten.

Was het kledingstuk daarna in de machine en gebruik een wasmiddel met een diep reinigende werking zoals Ariel Vloeibaar Fresh Sensations Pink om de vlek volledig te verwijderen.

Een ingedroogde bloedvlek verwijderen

Heb je de vlek niet op tijd kunnen aanpakken en is het bloed opgedroogd? Geen paniek, je kunt er altijd nog vanaf komen met een van de volgende kneepjes:

  • 1. Zeepwater: als het bloed opgedroogd is, voeg je aan het water een beetje zeep toe, vooral als de vlek op katoen of een fijne stof zit (wol of zijde …).
  • 2. Water en bloem: strooi wat bloem over de vlek en bevochtig en laat dit mengsel minstens een uur staan om deze korst daarna met een borsteltje te verwijderen.
  • 2. Witte azijn: vermengd met water zal azijn heel efficiënt zijn om een opgedroogde bloedvlek te verwijderen.
  • 3. Alcohol van 70°: maak de stof nat met koud water en bet de bloedvlek met een in alcohol van 70° gedept doekje, om de stof daarna overvloedig uit te spoelen.
  • 4. Tandpasta: laat een druppel tandpasta drogen op de vlek en spoel uit met koud water. Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, zal tandpasta goed van pas komen, vooral voor kleding die je niet in de machine kunt wassen. Ben je geen held in de wasplaats, lees dan onze wasklas voor beginners en hoe je vlekken uit katoen, zijde en linnen verwijdert.

Een bloedvlek op leer verwijderen

Een bloedvlek of -druppel die op een stuk leer terecht gekomen is, kan moeilijk schoon te maken zijn. Om je tas, schoenen of zetel weer proper te krijgen, mik je op witte azijn, verdund in water, die je met een wattenstaafje op de vlek dept. Zodra het katoen op het wattenstaafje vol bloed zit, gebruik je een nieuw staafje om de vlek niet groter te maken.

Een bloedvlek op hout verwijderen

Om een bloedvlek van een houten tafel of oppervlakte te verwijderen, gebruik je idealiter vloeipapier om nadien met koud water en zeep over de vlek te wrijven tot ze weg is. Heb je de vlek van geboend hout weggehaald, vergeet dan niet nog een laagje boenwas aan te brengen om het af te werken.

En jij, hoe verwijder jij doeltreffend een bloedvlek?