Vaarwel stof en overtollige kilo’s!


Thuis
4/10/2018
Zin om enkele kilo’s te verliezen en ook het huishouden te doen? Met deze tips vangen we twee vliegen in één klap!

Ja, het is mogelijk om calorieën te verbranden tijdens het huishouden! Of we het alleen aan het huishouden beginnen of het doen met de hulp van onze familie, de extra beweging die we uit huishouden kunnen halen kan ons lichaam goed doen. Het is steeds belangrijk om stil te staan bij de hoeveelheid energie die we opdoen bij elke dagelijkse activiteit. Bij het huishouden is dat niet anders.

Het is moeilijk om tijd te maken om te gaan wandelen of naar de fitness te gaan, dus onderzochten we hoeveel energie bepaalde taken als stofzuigen of strijken kosten. Als we een chronisch tekort aan tijd hebben, kunnen we hier ontdekken met welke taken we de meeste calorieën verbranden bij het huishouden én tegelijkertijd het huis schoon krijgen!

Strijken = 115kcal per uur

Deze activiteit vergt (helaas?) bijzonder weinig energie. Toch kunnen we stelen dat 115kcal niet niks is. Als we iedere dag de was strijken, zullen we zeker veel calorieën verbranden in de week.

Afstoffen = 175 kcal per uur

(Af)stoffen betekent een welbepaalde beweging van de rechterarm (tenzij we linkshandig zijn uiteraard!). Hoe meer bewegingen we maken, hoe meer calorieën we verbranden bij het huishouden . We moeten dus echt geen schrik hebben van een extra inspanning en in die verre uithoeken het stof te verwijderen.

Ramen lappen = 180 kcal per uur

Ooit wel eens stilgestaan bij het aantal boenbewegingen die we maken als we alle ramen van het huis schoonmaken? Voor deze boenbewegingen krijgen we niet enkel schone ramen terug, maar ook nog eens een slankere lijn.

Stofzuigen = 200 kcal per uur

Stofzuigen is één van de meest veeleisende inspanningen, zeker als we meubilair moeten verplaatsen om ruimte te maken. Van de ene kant van de kamer naar de andere lopen en stofzuigen, bukken en al die andere bewegingen betekenen dat we razend veel calorieën verbranden bij het huishouden!

Tuinieren = 285 kcal per uur

Het gras maaien, hurken om al dat onkruid te verwijderen en nieuwe bollen planten zijn allemaal activiteiten die een behoorlijke lichamelijke inspanning vereisen, maar ook voor vieze kleren zorgen. Voor tuinieren gebruiken we zelfs verschillende spiergroepen zoals bil- en armspieren, dus ons lichaam zal er op lange termijn enkel baat bij hebben. Wanneer we na het tuinieren onze kledij uitdoen om al die aarde- en moddervlekken eruit te wassen, kunnen we steeds rekenen op de doeltreffendheid van een uitstekend wasmiddel. Hier kunnen we alvast een beetje energie besparen, voor andere leukere dingen.

Tip voor het tuinieren: we letten er steeds op om niet te lang dezelfde houding aan te nemen. Regelmatig pauzeren en de rug goed recht houden is dus de boodschap!