Huishouden: laat de kinderen meehelpen!


Thuis
28/04/2020
Niemand houdt van opruimen en schoonmaken, vooral de kinderen niet! Met deze tips leer je ze (eindelijk) een handje toe te steken.

Kinderen laten meehelpen: begin er al heel vroeg mee

Als je ziet hoe je kleinste zijn speelgoed overal in huis laat rondslingeren, vraag je je af of hij ooit in staat zal zijn alles zelf op te ruimen … Toch moet je kinderen vanaf hun prilste jeugd al betrekken bij de huishoudelijke klusjes: bijvoorbeeld door je kind zijn speelgoed per kleur te laten sorteren en opruimen. Als je meer dan één kind hebt, kun je ook wedstrijdjes organiseren: wie het meeste speelgoed kan oprapen, of het snelst. Om ze te motiveren tel je de punten op naarmate ze vorderen. Zo zullen je kinderen de gewoonte aanleren om zelf hun speelgoed op te ruimen nadat ze ermee hebben gespeeld.

Betrek je peuter bij het bereiden van de maaltijden en huishoudelijke klusjes zoals de afwas. Dat zal natuurlijk wat langer duren dan gewoonlijk, maar kinderen houden ervan met het schuim van het afwasproduct te spelen!

Kinderen laten meehelpen: steeds een tikkeltje moeilijker naarmate ze opgroeien

Bij elke groeifase van je hartendiefje horen bepaalde evenementen. De overstap naar een groter bed of de allereerste schooldag zijn goede gelegenheden om je kleintje meer verantwoordelijkheid te geven in huis. Laat je peuter in z’n eentje zijn kamer opruimen, bijvoorbeeld. Motiveer je kind door samen een nieuw bureau te kiezen of een mooie kast voor het opbergen van speelgoed.

Kinderen laten meehelpen: vergeet de huisdieren niet

Spreek samen vaste tijdstippen af voor de verzorging van jullie huisdieren. Geef je kinderen een opdracht die past bij hun leeftijd: de jongste (tot 10 jaar) kunnen het voerbakje van de hond spoelen, terwijl de tieners de dierenharen van de vloer en de meubels verwijderen. Geef ze wat vochtige doekjes van Swiffer, die zijn ook voor de kleintjes makkelijk te gebruiken. Daarmee kunnen ze in één wip dierenharen verzamelen en potensporen op de vloer schoonvegen.

Tieners laten meehelpen: ze mogen zelf kiezen

Stel een lijstje op van alles wat er wekelijks gedaan moet worden en vraag je tieners wat ze het liefst willen doen: de hond uitlaten, de vloer een paar keer vegen... Om de klusjes aangenamer te maken zet je muziek aan, met de volumeknop helemaal open. Af en toe geef je ze een kleine beloning om ze te bedanken: een etentje in hun lievelingsrestaurant of samen met een vriendje naar de bioscoop, om maar iets te noemen. We garanderen je dat zelfs de meest weerbarstige tieners maar al te graag zullen meewerken!

En jij, wat zijn jouw trucjes om je kinderen te laten meehelpen in het huishouden?