Kies voor koud en bespaar energie tijdens het afwassen


Thuis
19/12/2022

Wist je dat je tijdens het afwassen tot €30 kunt besparen op uw jaarlijkse energiefactuur door kouder water te gebruiken voor de afwas?

Energiebesparing is momenteel volop in het nieuws. Maar nu er zoveel informatie beschikbaar is, zijn we eigenlijk op zoek naar eenvoudige tips om te besparen zonder dat we onze gebruikelijke gewoonten ingrijpend hoeven te veranderen.  Door over te stappen op 23 graden kunt u tot 50% energie dus tot €30 op uw jaarlijkse energiefactuur besparen.

Maar hoe komen we daar aan? Deze €30 per jaar is berekend en extern getoetst.

Om tot dit cijfer te komen, zijn een gedetailleerd consumentenonderzoek in België en feitelijke afwasproeven uitgevoerd om te begrijpen hoe mensen vandaag de dag de afwas doen. Op basis hiervan kon de hoeveelheid energie worden berekend die huishoudens vandaag gemiddeld per jaar besteden aan het verwarmen van hun afwaswater (bij een warmere afwastemperatuur van gemiddeld ongeveer 39°C).  Een verlaging van de wastemperatuur (van 39°C) tot 23°C zou aanzienlijk minder energie voor de verwarming van het water vergen. 

Rekening houdend met de gangbare energiebronnen om het water op te warmen, waaronder gas (website) huisbrandolie (website), elektriciteit (website) en hun kosten in 2022 in België, heeft een externe partij berekend dat huishoudens gemiddeld tot €30 kunnen besparen op hun jaarlijkse energiefactuur wanneer zij de wastemperatuur verlagen tot 23°C.

Samen met Belgische consumenten is Dreft bezig geweest om een temperatuur te vinden die niet te warm en niet te koud was. Comfortabel genoeg om de afwas te doen en toch te besparen. Het gaat niet om ijskoud - niemand wil zijn handen in ijskoud water dompelen! - maar om het koeler te houden.  

De temperatuur waar de testers van Dreft het over eens waren bedroeg 23 graden. Een temperatuurdaling die tot 50%* van het energieverbruik bij het afwassen kan besparen. In dit artikel geven we enkele praktische voorbeelden van hoe een koudere was eruit ziet. Want, als je het zo bekijkt, ziet het dichtdraaien van de kraan er niet zo slecht uit.

  • 23 graden is de gemiddelde kamertemperatuur, en warmer dan een buitenwandeling op een zomerse dag.
    - Het is als een glas water dat is blijven staan of het lauwe water aan het eind van een lang bad.
    - Het is slechts iets koeler dan een duik in een buitenzwembad... maar veel warmer dan een duik in zee!
  • 23 graden staat bekend als de temperatuur van het goudlokje. Niet te heet. Niet te koud.

Ze zeggen dat het 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen. En wanneer deze gewoonte de mogelijkheid biedt om energie en geld te besparen, is het kinderspel om thuis een koelere afwastemperatuur te proberen. Kies een comfortabele, koelere temperatuur en ontdek manieren om te besparen. 

Probeer het maar eens! Draai de kraan dicht, zet de verwarming uit en begin met sparen.

*van 39°C tot 23°C Besparing gebaseerd op gemiddelde energieprijzen (inclusief belastingen) voor huishoudens in België, eerste semester 2022. Bron: Creg (gas, elektriciteit), Informazout (olie)

 

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3