Lenteschoonmaak: hoe pak je dat goed aan?


Thuis
1/04/2019
Zin in een geslaagde lenteschoonmaak? Met deze tips pak je de grote kuis goed aan en verlies je geen tijd.

Het is lente! Je hebt zin in gezond eten en detoxen en om je spullen op orde te brengen, oude rommel weg te gooien die alleen maar veel plaats inneemt... En natuurlijk wil je ook je huis of appartement, of het nu groot of klein is, eens grondig kuisen en opfrissen! Om tijd te winnen heb je bij de grote lenteschoonmaak, een degelijke organisatie nodig.

Lenteschoonmaak: muren en vloeren

De lente is het geschikte moment om de gordijnen af te halen en in de machine te wassen met een goed wasmiddel en een wasverzachter met een lekker geurtje!

Vergeet ook niet de muren af te wassen en te desinfecteren, want die worden vaak vergeten, net als de bovenrand van spiegels, kaders en deuren, de binnenkant van kasten... Met een goed ontvettend reinigingsproduct krijg je dat snel voor elkaar.

Lenteschoonmaak: de garage niet overslaan

De garage is typisch zo'n plek waar je allerlei rommel stouwt, spullen die ‘altijd nog ergens kunnen voor dienen' (maar uiteindelijk toch nooit van pas komen). Dingen die je bijhoudt ‘voor het geval dat', zoals alle kleren die te klein geworden zijn of helemaal uit de mode (een jas in ultra jaren '80-stijl, de gedeukte driewieler van de jongste...).

Dus, als je begint na te denken over het organiseren van de lenteschoonmaak, vergeet dan de garage niet! Organiseer thuis een snuffelmarkt (de Amerikanen noemen dat trouwens een ‘garage sale'), dat is nog de beste oplossing!

Om al die spullen te sorteren, ga je op dezelfde manier tewerk als bij het samenstellen van een ‘capsule wardrobe': je neemt elk ding apart en overweegt het volgende:

  • heb je het werkelijk nodig (= ga je het echt ooit nog eens gebruiken?)
  • ben je blij dat je het nog hebt (als je hem totaal vergeten was, dan betekent het vast dat je die fameuze driewieler echt niet mist!)
  • je weet dat je er iemand een plezier mee kunt doen (speelgoed van de kinderen, kleren enz. worden vaak ingezameld, wat betekent dat anderen er wel behoefte aan hebben).

Voor de organisatie ga je op dezelfde manier tewerk als voor een kledingruil: nodig je vrienden een tijdje van tevoren uit, reserveer een kleine ruimte waar ze de kleren of accessoires kunnen passen of proberen en neem resoluut het besluit om alles wat er aan het einde van de ruildag overblijft aan liefdadigheidsorganisaties te geven of naar een inzamelcentrum te brengen.

Paperassen opruimen en archiveren

Papieren, papieren... het houdt niet op! We hebben allemaal een heleboel papieren die zich maar blijven opstapelen! Dit lijstje kan je helpen bij het organiseren van je lenteschoonmaak. Welke documenten moet je in Vlaanderen bewaren... en hoe lang?

  • Maandelijkse loonbriefjes hoef je wettelijk niet langer dan 10 jaar bij te houden, maar jaarlijkse loonfiches en het jaarlijks uittreksel van de Federale Pensioensdienst met je loongegevens voor de pensioensberekening bewaar je best tot aan je pensioen.
  • Je moet minstens 7 jaar een kopie van je belastingaangifte bijhouden voor een eventuele belastingcontrole, samen met de fiscale documenten die kunnen dienen als bewijsstuk bij je aangifte zoals loonfiches, boekhouding, facturen, attesten, bankdocumenten.
  • Facturen houd je best bij als bewijs van betaling of bewijs dat iemand je nog geld schuldig is, maar als algemeen principe geldt dat je, zodra de verjaringstermijn verschreden is, het document niet meer kunt gebruiken om je gelijk te bewijzen.
  • Bewijs van betaling voor nutsvoorzieningen (gas, water, elektriciteit, telefoon en gsm, internet en teledistributie) en aankoopfacturen en/of garantiebewijzen van elektrische toestellen of meubels houd je 2 jaar bij; huurcontracten, betalingsbewijzen van de huur en bankdocumenten bewaar je 5 jaar; facturen en contracten voor onroerende goederen, aannemers en architecten minstens 10 jaar.
  • Persoonlijke en familiale documenten zoals medische dossiers, diploma's, geboorte-, adoptie- of erkenningsakten, documenten met betrekking tot je burgerlijke stand (samenlevings- of huwelijkscontract, trouwboekje of echtscheidingsvonnis...), notariële akten, schenkingsakten, testamenten en ook contracten voor verzekeringen voor aansprakelijkheid voor auto en werk... bewaar je levenslang!

Maar de tickets die je meekrijgt als je met je bankkaart betaalt houd je maar bij tot je het bedrag hebt kunnen controleren op je maandelijkse bankafschrift. Daarna... in de prullenbak!

Strijd tegen wanorde

De grootste uitdaging, als je aan de grote kuis begint, is ervoor te zorgen dat je het effect zo lang mogelijk blijft aanvoelen!

Daarom krijg je hier een paar tips voor het organiseren van dagelijkse orde die je het leven makkelijker maken... tot aan de volgende grote lenteschoonmaak!

Om te vermijden dat je de garage weer vol gaat stouwen zodra je snuffelmarkt is afgelopen, zou je de gewoonte kunnen aannemen om de keuze te maken tussen weggeven, repareren of recycleren telkens wanneer iets niet meer van nut is of kapot is - kortom, zodra je denkt ‘dat is niet erg, dat gooien we wel in de garage'.

Als je het niet kunt repareren, laat je het recycleren. Als je het kunt weggeven, geef het dan weg! Als je het kunt repareren, wat doet het dan in de garage? (Anders betekent het dat je het kunt weggeven... Snap je het idee?)

Bewaar je persoonlijke documenten en papieren op veilige platforms, zoals online bankafschriften, elektronische facturen enzovoort, om de papierberg zo laag mogelijk te houden! En denk eraan een kopie van je identiteitskaart, paspoort en rijbewijs te scannen en digitaal te bewaren: dat kan van pas komen mocht je ze ooit kwijtraken.

En koop alleen kleren die je ook echt zult dragen. Als de kinderen uit hun kleren gegroeid, nogmaals: weggeven of recycleren!

En jij, wat zijn jouw tips voor een geslaagde lenteschoonmaak?