Ontdek hoe je kalkaanslag kunt verwijderen


Thuis
8/08/2019
Overal waar er water stroomt, wordt kalkaanslag gevormd die je kranen en oppervlakken beschadigt. Ontdek hoe je het best kunt aanpakken.

Wat is hard water? Wat is kalkaanslag?

Drinkwater bevat van nature verdunde mineralen zoals calciumcarbonaat en magnesium. Het gehalte aan mineralen per liter bepaalt de waterhardheid. Wetenschappers bepalen de waterhardheid in graden:

  • Zacht water is minder dan 15 graden
  • Gemiddeld water bevindt zich tussen 15 en 25 graden
  • Hard water gaat van 25 tot 35 graden.

Vraag aan je plaatselijke drinkwaterbedrijf welke hardheidsgraad jouw water heeft.

Overal waar het stroomt, zet water langzamerhand een aantal van die mineralen af. Wanneer ze kristalliseren, vormen ze een witte laag: kalkaanslag. Hard water dat veel mineralen bevat, geeft bijzonder snel kalkaanslag. Maar het komt ook voor bij zacht water.

Wat doet kalkaanslag?

Eerst zie je dat de kranen in je keuken en badkamer hun glans verliezen, dat glazen douchewanden minder transparant zijn en tegels een kalkachtig uiterlijk krijgen. Na een tijdje zal het water minder vlot lopen, alsof de kranen langzamerhand geblokkeerd worden. Dit is allemaal te wijten aan kalkaanslag.
Kalkaanslag begint als een waas en bouwt dan witte lagen op die uiteindelijk hard worden. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om ze te verwijderen.

Kalkaanslag aanpakken

Speciale producten zoals Antikal bieden een snelle en blijvende oplossing tegen kalkaanslag.
Het lost de kalkaanslag op en verwijdert het matte waas. Het resultaat is een opmerkelijke glans.
Een unieke glanstechnologie met polymeren houdt de verdere vorming van kalkaanslag tegen. Het doet de waterdruppels letterlijk wegrollen, waardoor er minder kalkaanslag gevormd wordt. Het beschermt oppervlakken tegen schade en houdt ze langer glanzend en schoon.

Antikal kan veilig worden gebruikt op: verchroomde kranen, voorwerpen van roestvrij staal en glasvezel, keramische tegels, porselein (wasbak, douchebak, toilet, bidet), glas en plastic (douchedeuren, kunststof baden, vazen), aluminium.

Gebruik het niet op geëmailleerde metalen voorwerpen, gedecoreerde glazen douchewanden, marmeren oppervlakken, de binnenkant van waterketels en beschadigde elektrische toestellen.

Antikal verwijdert kalkaanslag erg efficiënt en moet dus met mate worden gebruikt. Houd de fles buiten het bereik van kinderen en lees de instructies op het etiket zorgvuldig.