Ook in de vakantie zorg dragen voor je planten


Thuis
30/11/2018
Je gaat op vakantie, maar niemand kan je planten water komen geven? Met onze tips blijven je planten gezond, ook als je op reis gaat!

Je bent van plan om deze zomer op reis te gaan, maar zit met een probleem … Hoe zorg je ervoor dat je kamerplanten jouw vakantieweken zullen overleven en mooi blijven? Met onze tips zijn je planten bij thuiskomst even gezond als voor je vertrek.

1. Water voor je planten

De zomer breekt eindelijk aan … en je zit met de vraag: wie gaat mijn planten gieten wanneer ik er niet ben? Geen paniek! Voor het voeden van je planten heb je verschillende oplossingen:

  • Teiltjes met turfmolm: daarmee kun je ongeveer drie weken wegblijven terwijl je planten genoeg water krijgen. Maar pas op: de planten die je in dit soort teiltje zet moeten er wel geschikt voor zijn. De wortels moeten niet onder de potten door groeien.
  • Flessen met water: vul een plastic fles of een lege wijnfles met water en boor met een schroef een gaatje door de dop of kurk. Draai de fles om en plant ze met de hals naar beneden in de aarde. Zo krijgt je plant in jouw afwezigheid een beperkte, maar wel onafgebroken watertoevoer.
  • Druppelsystemen: deze kant-en-klare systemen zijn tegenwoordig makkelijk te vinden in plantencentra. Ze voorzien je planten van de juiste hoeveelheid vocht tijdens je vakantie.

Niet zo’n goed idee: het bad, de lavabo of een ander teiltje met water vullen en daar je planten in zetten. Door het permanente contact met water riskeren sommige planten te verzuipen!

2. Licht voor je planten

Ben jij iemand die ervoor zorgt dat alle ramen en rolluiken goed gesloten zijn wanneer je met vakantie vertrekt? En ben je dan ook wel eens thuisgekomen van vakantie om te vast te stellen dat al je planten het hebben begeven? Tja, de planten gieten is niet het enige waar je een oplossing voor moet vinden in de vakantie. Ze hebben ook behoefte aan licht, vooral dan in de zomer, want dat is juist een belangrijke groeiperiode voor kamerplanten …

  • Een goeie tip? Plaats ze in de buurt van een lichtbron, zoals bijvoorbeeld een dakraam. Je kunt ook al je planten bij elkaar in een zonnig vertrek zetten, met de luiken op een spleet. Wat je zeker niet moet doen, is je planten in de veranda zetten, want daar is het misschien net iets te warm. De beste oplossing is dat je de kamerplanten buiten zet, in een schaduwrijk hoekje in je tuinof op het terras. Zo laat je ze rustig genieten van daglicht en regenwater.

En jij, hoe houd jij je planten gezond in de vakantie?