Samen met je partner het huishouden doen


Thuis
20/01/2020
Samen met je partner een eerlijke verdeling van de huishoudelijke klusjes organiseren is gezond voor je relatie. Wij hebben enkele tips voor je!

Meet de tijd die je besteedt aan elke huishoudelijke taak

Om te beginnen: als je het gevoel hebt dat de tijd die elk van jullie aan het huishouden besteedt uit balans is, houd dan minstens een week een dagboek bij. Zo kun je noteren wie wat doet en hoeveel tijd eraan besteed werd. Wees eerlijk en blaas de resultaten niet op: het is geen wedstrijd! Aan het einde van deze observatieperiode wisselen jullie de informatie uit. Misschien realiseer je je op dat moment dat je partner meer doet dan jij denkt. Of anders merk je misschien dat jullie respectieve inspanningen uit balans zijn en moet je vooral niet aarzelen de organisatie van het huishouden over een andere boeg te gooien.

De taken eerlijk verdelen

Om het zo simpel mogelijk te houden, kunnen jullie elke huishoudelijke taak om de beurt doen. Zorg ervoor dat elk van jullie om de dag kookt, eens in de twee weken de lakens ververst, enzovoort. Jij en je partner wisselen elkaar voor elke taak dus af.

Het afwisselen van de taken is zonder twijfel de eenvoudigste aanpak, maar niet noodzakelijk een oplossing die aangepast is voor alle koppels. Je kunt de taken namelijk ook verdelen volgens dat wat elk van jullie in staat of bereid is te doen.

De huishoudelijke taken samen uitvoeren is nog een derde mogelijkheid! Zo kunnen jullie de tijd in elkaars gezelschap doorbrengen, zodat er tijd is om een en ander te bespreken. De klusjes zullen niet alleen sneller geklaard zijn, maar het zal ook prettiger zijn om ze te doen.

Verlaat je comfortzone en probeer iets nieuws

Wie heeft ooit beweerd dat aan reparaties werken meer iets voor mannen zou zijn en koken meer iets voor vrouwen? Door dergelijke stereotypen achterwege te laten en meer te experimenteren kunnen jullie samen ook meer plezier beleven! Leg een bepaalde periode vast waarin jullie elkaars gebruikelijke rollen inwisselen en kijk eens hoe dat gaat. Misschien ontdek je wel een passie voor tuinieren of besef je dat het plooien van de was je de kans geeft er even bij te gaan zitten en je gedachten op een rijtje te zetten.

Misschien ben je gefrustreerd omdat je partner jouw gebruikelijke taken niet zo snel of zo goed doet als jij, maar dat is heel normaal, vooral als je partner het niet gewend is. Beheers jezelf en toom je frustratie in, accepteer het feit dat je partner de dingen gewoon op een andere manier doet dan jij. Je kunt hem of haar natuurlijk wel advies geven of zelfs iets nieuws aanleren, maar blijf vooral kalm en geduldig.

Vereenvoudig het huishouden

Om minder tijd te verliezen en het jullie makkelijker te maken, kun je handige kneepjes toepassen. Investeer bijvoorbeeld in een Swiffer Starterkit. Met deze efficiënte vloerreiniger ben je zo snel klaar met vegen dat het zelfs een prettige taak wordt. Doe je te lang over het wassen van de kleren, voor een resultaat dat lang niet optimaal is? Probeer dan de Dash PODS: die zijn handig, snel in gebruik en doeltreffend! Bovendien moedigt Dash een eerlijke verdeling van de huishoudelijke taken aan met de campagne #ShareTheLoad.

En jij, hoe verdeel jij de huishoudelijke taken met je partner?

Zin in meer? Haal voordeel uit onze aanbiedingen en kortingsbonnen op jouw favoriete merken.