Lees hier de beste tips over streeploos ramen zemen


Thuis
2/07/2019
Zie je op tegen het wassen van je ramen? Met deze tips zijn je ramen in no time weer schoon en kun je van het mooie uitzicht genieten.

Zie jij ook zo tegen de grote voorjaarsschoonmaak op? Om alle ramen - en vooral die kleine raampjes - van binnen en van buiten te moeten wassen? Met de juiste tools en ons recept voor een eigen schoonmaakmiddel voor ramen zal je versteld staan hoe makkelijk, snel en probleemloos ramen wassen kan zijn.

Doe-het-zelf schoonmaakmiddel voor glasheldere ramen

Stap 1: Maak je eigen schoonmaakmiddel. Het recept: meng één deel schoonmaakazijn met één deel warm water in een plantenspuit. Het is aan te raden om meer water dan azijn te gebruiken, maar dit verschilt voor iedereen. Als de azijngeur je tegenstaat kan je een scheutje citroensap toevoegen. Tip: Als kant-en-klare schoonmaakproducten een laagje vettigheid hebben achtergelaten, voeg dan een halve lepel vloeibaar afwasmiddel toe aan je zelfgemaakte schoonmaakmiddel. Bonus tip: Maak je ramen nooit schoon in de felle zon. Een bewolkte dag is beter zodat de ramen tijdens het ramen schoonmaken niet te snel opdrogen en er geen strepen ontstaan.

Reinigen en drogen

Stap 2: Spuit je zelfgemaakte schoonmaakmiddel op het raam. Poetsen en drogen doe je in één keer met proppen van oud krantenpapier in plaats van keukenrol. Krantenpapier laat een onzichtbaar laagje op het raam achter waardoor vuil zich minder makkelijk hecht. Gebruik de oudste kranten die je hebt, nieuwere kranten kunnen misschien strepen achterlaten omdat de inkt nog niet genoeg uitgedroogd is. Draag schoonmaakhandschoenen om je handen te beschermen tegen inktvlekken. Zijn je ramen erg vuil? Gebruik dan een spons en een emmer. Werk van boven naar beneden om druppels te voorkomen en veeg waterranden van de raamkozijnen zodat het hout niet beschadigd. Sommige mensen gebruiken graag een zeem of microvezel doekje om het glas droog te maken. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je doek pluisvrij is voor het ramen wassen . Bonus tip: Maak de binnenkant van de ramen schoon met horizontale bewegingen en de buitenkant met verticale bewegingen. Waarom? Als er dan strepen zijn, weet je welke kant je opnieuw moet doen!

Ramen wassen, meer dan alleen glas

Stap 3: Voor de buitenkant van de ramen ga je op dezelfde manier te werk. Voor moeilijk bereikbare ramen gebruik je een uitschuifbare stok. Maak het raam eerst vochtig en droog het af met een doek. Verwijder windschermen, maak ze voorzichtig schoon en spoel ze af met de tuinslang. Ook je raamkozijnen maak je schoon met een spons en spoel ze vervolgens zorgvuldig met de tuinslag af. Droog de ramen met een oud T-shirt of een oude doek.

Moeilijke hoekjes kun je met een klein borsteltje of een tandenborstel bereiken. Gebruik onverdunde schoonmaakazijn of alcohol om harde watervlekken te verwijderen. Als je een klein krasje tegenkomt kan je dit proberen weg te polijsten met tandpasta.

Misschien komt er meer kijken bij het ramen wassen dan je had verwacht, maar met deze tips ben je al een heel eind. Je bent straks helemaal klaar voor de lente en kunt genieten van de geur van kraakheldere, pas gewassen ramen en niet te vergeten: het prachtige (lente) uitzicht.

Nu je woonkamer weer op orde is na al dat harde werk, is het tijd om jezelf in de watten te leggen want dat heb je wel verdiend. Dit begint natuurlijk bij een goede gezichtsverzorging .