Schoonmaken met natuurlijke ingrediënten, hoe doe je dat?


Thuis
14/05/2021
Ontdek dé vijf onmisbare superkrachten om je huis schoon te maken, geurtjes te verwijderen en alles te doen stralen.

Natuurlijke middeltjes en grootmoeders tips helpen je schoon te maken van boven tot beneden. Neem hier een kijkje naar onze onmisbare hulpmiddeltjes voor een natuurlijke schoonmaak.

1. Azijn

Rode wijn, alcohol of balsamico: er bestaan heel wat soorten azijn. Maar de meest geschikte azijn om mee schoon te maken, is de desinfecterende witte azijn, idealiter met 8% azijnzuur. Bovendien helpt azijn kalkaanslag te bestrijden. Zo is het, verdund met een scheut water, de ideale bondgenoot om je koffiezet of strijkijzer te ontkalken. In zijn pure vorm is azijn heel agressief, dus gebruik je het best niet op rubberen voegen, cement, blauwe steen of marmer.

2. Citroen

Antiseptisch, ontkalkend, zuiverend en ontgeurend: citroen is een extra krachtig middel om je hele interieur aan te pakken. Hij maakt bijvoorbeeld je microgolfoven perfect schoon: snijd een citroen in twee en pers hem uit in een kommetje. Doe er wat water bij en zet gedurende 3 minuten in de microgolfoven. Vervolgens veeg je alle vetten zo weg! En hij laat nog eens een heerlijke frisse geur achter waar je hem gebruikt.

3. Zuiveringszout (baksoda)

Dit magische mengsel van zout en krijt is dé multitasker bij uitstek voor dagelijks gebruik. Het poeder ontvet en verwijdert vlekken op verschillende oppervlakken. Daarnaast voorkomt en neutraliseert het slechte geurtjes. Maar opgelet: verwar zuiveringszout niet met sodakristallen! Die zijn agressiever en gebruik je vooral verdund met warm water om heel vuile oppervlakken zoals de dampkap, oven of vuilnisbak te poetsen of leidingen te ontstoppen.

4. Bruine zeep

Deze zeep is zeer effectief in het reinigen en voeden van vloeren, en dan vooral natuurlijke tegels. Ook is het een krachtige ontvetter tegen vetvlekken op je kookplaat en werkblad. Maar je kan bruine zeep ook buiten gebruiken: het is een echt wondermiddel tegen mos op het terras of om het barbecuetoestel te reinigen. Vergeet niet om handschoenen te gebruiken als je de zeep in geconcentreerde vorm gebruikt en een gevoelige huid hebt.

5. Marseillezeep

Deze zeep is eigenlijk een cocktail van plantaardige olie en soda, en koop je in een blok of vlokken. Het product dateert al uit de middeleeuwen en wordt vandaag nog steeds gebruikt om je te wassen én voor de was, afwas en schoonmaak. Je mag de zeep gebruiken op alle oppervlakken die je met water mag afspoelen. De gootsteen, de vloer, tuinmeubels… Leg ook eens een blok zeep in je kleerkast om motten tegen te gaan. Bewaar uit de buurt van warmte en vocht.

Oma’s schoonmaakgeheim

Wat als… de traditionele ingrediënten uit de kast van je grootmoeder samenkomen met de expertise van een bekend schoonmaakwerk? Dan krijg je Mr. Proper Collection Tradition met natuurlijke zeep en met bicarbonaat. Die verwijderen tot 100% vet en vuil met de kracht van traditionele ingrediënten voor een efficiënte én verantwoorde poetsbeurt.

Je vindt deze natuurlijke producten in het nieuwe gamma van Mr. Proper Collection Tradition.

En jij, hoe maak jij je huis op een natuurlijke en efficiënte manier schoon?