Vanaf nu schittert alles wat je uit je vaatwasser haalt


Thuis
4/10/2018
Ben jij altijd even tevreden over het afwasresultaat? Als je de vaatwasmachine met overleg vult en het juiste vaatwasmiddel gebruikt wel.

Wat mag in je machine?

Vaatwerk kan je tegenwoordig meestal veilig in de vaatwasmachine afwassen. Zelfs dun porselein zou vaatwasserbestendig moeten zijn. Kijk toch altijd naar het logo 'vaatwasserbestendig' aan de onderkant of op de verpakking of vraag het aan de fabrikant. Alleen kunststof die gegarandeerd veilig is, mag in de vaatwasmachine.

Glas kan veilig in de vaatwasmachine. Soms kunnen er wel problemen opduiken:

  • Als je in een gebied woont waar veel kalk in het water zit, kan het wel eens gebeuren dat je witte vlekken of een vieze schijn op je glazen krijgt. Dat is te wijten aan de afzetting door hard water. Je kunt dit voorkomen door het gebruik van een All in One tablet zoals Dreft Platinum (dat meteen ook je vaatwasmachine vetvrij houdt!) of door het toevoegen van extra zout.
  • Wanneer glazen vet blijven, komt dat vaak omdat je te veel glansmiddel gebruikt. Gebruik altijd de aanbevolen doses vaatwasmiddel en glansmiddel.

Bestek van roestvrijstaal en zilver kun je doorgaans goed in een vaatwasmachine afwassen, maar hou hier wel rekening mee:

  • Spoel zure voedselresten (dressing) en zout af om vlekken te voorkomen.
  • Haal het bestek meteen aan het eind van het programma uit de vaatwasmachine: vocht kan vooral bij ouder bestek dat misschien beschadigd is, roest veroorzaken.
  • Zet geen bestek van zilver en staal in dezelfde mand, om aanslag te voorkomen.
  • Bestek met een houten handvat is niet geschikt voor de vaatwasmachine.

Wat was je beter zelf af?

Kwetsbare materialen en voorwerpen met een afwerking die gemakkelijk beschadigd raakt:

  • Fijn kristal, met de hand beschilderd glaswerk, kwetsbaar aardewerk of opvallend gedecoreerde borden.
  • Sommige antikleefpannen.

Heb je een hekel aan zelf afwassen? Dankzij onze tips ben je er vlug van af!