Creëer je eigen binnentuin

Creëer je eigen binnentuin

Geen buitenruimte voor je plantjes? Zin in meer laat je zien hoe je je stadswoning opfrist met een heuse binnentuin.


Naast dat ze kleur en textuur toevoegen aan je interieur, zijn planten ook heel nuttig omdat ze de lucht in huis zuiveren en opfrissen. Ze absorberen en filteren gifstoffen, vervuiling en de kooldioxide die wij uitademen uit de lucht, en vervangen die met broodnodige zuurstof. En dit geldt niet alleen voor bladplanten, maar ook voor bloeiende planten. Chrysanten, gerbera’s, Kaapse viooltjes, cyclamen en vetplantjes zijn mooi én nuttig.
Orchideeën hebben het bijkomend voordeel dat ze één van de weinige planten zijn die ook ‘s nachts zuurstof afgeven. Dus, doe jezelf en je huis een plezier met kamerplanten. Het enige dat je hoeft te doen is water geven en af en toe de bladeren schoonmaken.

Zo hou je kamerplanten gezond en gelukkig

Licht
Licht is voor een plant van levensbelang. Informeer je over de hoeveelheid licht die een plantensoort nodig heeft, voor je besluit waar je de plant neerzet. In huis is minder licht, dus je keuze in kamerplanten is beperkt tot planten die houden van weinig licht of halfschaduw, tenzij je een groot raam op het zuiden hebt. Veel planten doen het goed op een zonnige plek.

Water geven
Te veel water is slecht: de meeste planten houden niet van natte wortels. Door de wortels te nat te houden kunnen ze gaan rotten en bovendien komt er geen zuurstof bij de wortels, waardoor de plant minder snel groeit en uiteindelijk dood zal gaan. Behalve bij varens en andere planten die voortdurend vochtig gehouden moeten worden, kan je de aarde het best laten uitdrogen voordat je weer water geeft. Je kan testen hoe droog de aarde is door de pot op te tillen om te voelen hoe zwaar hij is, of door je vinger in de aarde te steken om te voelen hoe diep het vocht zit. Zodra de aarde – of ten minste de eerste 5 tot 10 cm – droog is, geef je zoveel water dat de aarde helemaal doordrenkt is. Laat het overtollige water weglopen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Voedsel
Voed je kamerplanten één keer per maand of elke vierde keer dat je water geeft met goede organische vloeibare plantenvoeding.

Plantenziekten
Kamerplanten zijn veel gevoeliger voor plantenziekten omdat deze zich eerder voordoen in warme omstandigheden met weinig luchtcirculatie. Let op vreemde markeringen of verkleuringen van de bladeren of zichtbare tekenen van insecten. Om problemen te behandelen kan je het best een foto maken zodat ze bij de kwekerij het probleem kunnen identificeren en je het juiste product kunnen aanraden.

Tip: Een klein beetje afwasmiddel in warm water kan beestjes en schimmels van bladeren verwijderen; pas wel op dat het niet op de aarde terecht komt.

NB: Planten groeien binnen doorgaans trager dan planten in volle zon omdat ze minder licht opvangen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Interieuradvies van pro’s
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador