De supersimpele kruidentuin

De supersimpele kruidentuin

Tijm, bieslook, munt… Als het op smaak aankomt, bestaat er niets beters dan aromatische planten. Met deze top tips heb je zo je eigen kruidentuin gekweekt.


Hoewel gedroogde kruiden het hele jaar door handig van pas komen in de keuken, kunnen ze niet op tegen de verse variant als je smaakvol wilt koken (of een straffe cocktail maakt). Plant ze op het balkon of in de tuin en je hebt altijd verse kruiden bij de hand.

Welke planten zijn het beste als je geen groene vingers hebt?
Je begint het beste met wintersterke aromatische kruiden zoals dragon, bieslook, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Deze planten kunnen enkele jaren leven en laten je zowel in de zomer als de winter jouw zelfbereide gerechten kruiden met overheerlijke smaken! Je kunt ook seizoensgebonden kruiden planten zoals peterselie, munt, koriander en kervel. Omdat deze planten slechts één seizoen meegaan zal je ze volgend jaar opnieuw moeten planten.

Waar kan je ze kopen?
In tuincentra en supermarkten. Vaste planten worden meestal in potjes verkocht, klaar om geplant te worden. Seizoenskruiden kan je als zaadjes kopen die je dan zelf in leuke potjes kunt planten.
Kruiden hoef je enkel water te geven wanneer de potgrond droog aanvoelt. Stop met water geven zodra het water onderaan uit de pot loopt.
TIP: Leg een bedje van grind, zand of kapotte potten onderin je bloempotten en -bakken. Zo help je het water afvloeien wat cruciaal is voor een gezonde en productieve plant; wortels hebben lucht nodig en zonder kan je plant sterven.

Wat is de beste plek voor kruiden?
Kruidachtige planten (zoals dragon, peterselie, bieslook, kervel) staan graag naar het noorden gericht. Mediterrane planten daarentegen (zoals tijm, rozemarijn, salie, laurier, etc.) houden meer van de zon - net als wij! Deze zet je dus zuidgericht. Als je appartement naar het oosten of westen gericht is, geen zorgen, je planten groeien probleemloos op het balkon en sommige kruiden doen het ook binnen prima.

Kan je munt en bieslook in dezelfde bloempot steken?
Nee. Munt is een uiterst sterke en agressieve plant en heeft dus zijn eigen pot nodig. Anders kunnen zijn wortels de andere planten verstikken. Andere aromatische planten plant je het beste samen in relatie tot hun verzorging: bijvoorbeeld peterselie, bieslook, dragon en koriander hebben veel water nodig en kunnen samen een bloempot delen. Tijm, rozemarijn en salie doen het dan weer beter in droge grond. Het voordeel van bieslook, tijm rozemarijn en salie is dat ze jarenlang kunnen blijven leven.   

Kan je ze het hele jaar buiten laten?
Dat hangt van het kruid af. Winterharde kruiden kunnen over het algemeen buiten blijven. Zorg er alleen voor dat je ze beschermt zodra de temperatuur onder 5°C zakt. Jaarlijkse planten zoals basilicum sterven aan het einde van het jaar.

Makkelijke kruiden om mee te beginnen
Basilicum: Je kunt drie maanden na het planten de eerste blaadjes al plukken, maar vergeet niet alle bloemknopjes te verwijderen. Basilicum heeft regelmatig water nodig: ongeveer 3 of 4 keer per week in de zomer.
Dragon: Deze kan je al plukken na één maand. Pluk altijd de blaadjes en steeltjes samen.
Bieslook: Te plukken tussen maart en oktober. Gewoon onderaan afknippen met een schaar.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Ik heb al een paar keer geprobeerd om dille te kweken maar dat lukt me niet.Al in de zon of in de schaduw geplant niks helpt wat doe ik toch mis!!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Dreft in de was

Dreft in de was

Geschreven door Siebi een lid van Zin in meer,27 september 2016

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Zo bescherm je je lekkere hapjes tegen insecten.

Zo bescherm je je lekkere hapjes tegen insecten.

Zo bescherm je je lekkere hapjes tegen insecten.

Beeld je in. Het is zomer, je hebt een tuinfeestje voor vrienden. Je bent net klaar met alle heerlijke hapjes uit te stallen wanneer een vlieg in je humus landt. Vre-se-lijk! Je feestje toch maar binnen houden? Welnee, er is één manier om dit soort situaties te voorkomen: je eten goed afdekken. Wij laten je zien hoe je dit in stijl kunt doen.

Kruidenfrittata met prei

Kruidenfrittata met prei

Kruidenfrittata met prei

Een smakelijk gerecht vol verse kruiden: deze kruidenfrittata met prei is snel klaar en heel het gezin is er gegarandeerd gek op. Ook een geweldig id...

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

zo-maak-je-zelf-ijs-zonder-ijsmachine
8

We zijn dol op de zomer omdat het de ideale reden is om ijsjes te eten! Maar een goed ijsje hoeft niet altijd uit de winkel te komen. En als je dacht dat je geen ijs kon maken omdat je geen dure ijsmachine hebt, dan hoor je vast graag dat je die niet nodig hebt met ons recept voor zelfgemaakt aardbeienijs.

You have already participated to this slideshow