Eerst zaaien in zaaibakken

Eerst zaaien in zaaibakken

De lente komt eraan en dus wordt het hoogtijd om te bedenken wat je met je tuin wilt doen dit voorjaar. Niets zegt lente zoals een weelderige bloementuin. Met deze tips zaai je zo je hele tuin vol.


Sommige zaden doen het beter als je ze eerst in bakken zaait voordat je ze naar je bloemenperk verplant. In dat geval heb je propere zaaibakken, de juiste potgrond en zaden naar keuze nodig. Deze bloemen zijn toppers om zelf te zaaien.

1. Zorg ervoor dat je zaaibak proper is en vul tot de rand met potgrond.
2. Druk de grond met de hand aan tot het ongeveer 1cm onder de rand uitkomt en geef voldoende water met een fijne sproeikop.
3. Teken lijnen in de aarde met je vinger of een stokje.
4. Zaai de zaden zorgvuldig in de rijen; grotere zaden zoals zonnebloemen en zinnia's plant je een voor een.
5. Bedek de zaadjes met een dun laagje zaai- en stekgrond. Geef de zaailingen water met een fijne sproeikop en zet ze op een koele plaats. Houd de zaadjes vochtig tot ze uit beginnen te komen.
Tip Gebruik speciale potaarde om te zaaien omdat het vocht vasthoudt en wortelgroei bevordert. Let op dat je fijne zaadjes zoals klaprozen en ridderspoor niet te dicht op elkaar zaait.
6. Wanneer je zaailingen ongeveer 5cm hoog zijn, of enkele bladeren hebben, transplanteer je ze naar individuele zaaibakken zodat iedere zaailing de ruimte heeft om te groeien. Maak de grond wat vochtig voordat je dit doet en til de zaailingen voorzichtig uit de grond om hun wortels niet te beschadigen. Wanneer de individuele zaailingen tot gezonde jonge planten zijn uitgegroeid is het tijd om ze buiten te planten. Geef regelmatig water en je kan twee tot drie maanden lang van een schitterende bloemenweelde genieten.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Sommige bloemen kan je echter onmiddellijk in volle grond.

Zaden bewaren
• Als je zaadjes over hebt, sluit je het pakje voorzichtig en berg je het op in een koel, droog plekje. Maar kijk wel nog even naar de bewaardatum en zorg ervoor dat je ze voor die tijd uitzaait.
• Als je bloemen uitgebloeid zijn en zaden hebben gekregen, bewaar je de zaden die je verzameld hebt in papieren zakken, niet plastic, en bewaar je deze op een koele, droge plaats.
Tip Koop niet teveel zaden tegelijk. Begin liever klein en zaai meer wanneer je succes hebt geboekt. En maak je geen zorgen mocht het de eerste keer niet lukken - volgende keer beter!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Ik ben pas terug van verlof en het andijvie en spinazie gezaaid,ben ik nu te vroeg of.....te laat ermee?

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer