Moestuingids voor het voorjaar

Moestuingids voor het voorjaar

Kan je niet wachten om de tuin in te gaan? Hoewel het nog iets te vroeg is voor tomaten en paprika’s, zijn er veel groente die juist van koele lentetemperaturen houden. Als je onze moestuintips volgt, heb je deze zomer een overvloed aan zelfgekweekte groente zoals broccoli, uien en spinazie.


Moestuingids
Begin met het planten van deze groente in het begin van de lente, zodra het land bewerkt kan worden.

Spinazie
Zaaien en afstand: Plant de zaden 1 cm diep en op ongeveer 4 cm afstand van elkaar.
Oogsten: Spinazie kan tot 30 cm hoog worden, maar het is beter om eerder te oogsten. Oogst spinazie voordat er bloemen ontstaan door de plant bij de grond af te snijden. Je kan ook na 3-5 weken jonge spinazieblaadjes van de plant plukken of de plant op 15 tot 20 cm van de grond afsnijden.
Tip: Perfect voor groentezaden: maak je eigen zaadtape om zaadjes met minder gedoe en minder kosten, op de ideale afstand van elkaar te planten!

Sla
Zaaien en afstand: Plant de zaden ongeveer 5 cm diep en druk de aarde licht aan. Houd de aarde vochtig voor gelijkmatige ontkieming. Zorg voor 10 tot 20 cm afstand tussen groene en rode kropsla, 25 tot 30 cm voor Romeinse sla, en 10 tot 12 cm voor kropsla. Houd voor elke soort 30 tot 45 cm ruimte tussen de rijen.
Oogsten: Gebruik de hele krop of pluk, zodra ze groot genoeg zijn, de buitenste blaadjes van de sla. Bladsla kan je net zo oogsten als kropsla, maar dan tijdens de hele groeiperiode. Zaai elke drie weken nieuwe sla voor continu aanbod.
Tip: Zodra de centrale stengel van een sla- of spinazieplant langer wordt, is deze begonnen door te schieten. Als je dat ziet, trek dan de hele plant uit de grond en eet hem op.

Ui
Zaaien en afstand: Als je tuin niet te nat is en volle zon krijgt, kan je uienzaad zaaien. Zaai ze in een 10 cm brede band, ongeveer 8 zaadjes per 10 cm, 1 à 2 cm diep in rijen met een afstand van 30 cm. Dun de plantjes uit tot een afstand van 7,5 tot 10 cm voor grotere uien en 10 cm voor de zoetere, mildere soorten.
Oogsten: Verschillende soorten ontwikkelen zich met verschillende snelheden, van 90 tot wel 120 dagen. Zodra de uien een schil krijgen en het groen omvalt, trek je de uien uit de grond. Laat ze zeker een week drogen voordat de het groen eraf snijdt.*
*Tip: Om uien te kunnen bewaren, laat je ze eerst een dag in de zon liggen. Na de eerste 24 uur leg je ze, los van elkaar en uit de zon op een warme, goed geventileerde plek. Bedek ze met een dunne katoenen doek en leg stenen op de rand van de doek om deze op z’n plek te houden. Draai de uien een paar keer zodat ze gelijkmatig drogen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Erwten
Zaaien en afstand: Plant de zaden 1 tot 2 cm diep in grond die niet te nat blijft, op ongeveer 2 tot 3 cm van elkaar in een strook van 7,5 cm breed.
Oogsten: Pluk zodra de erwtjes zichtbaar worden in de peulen. Bij de meeste soorten is dit 40-60 dagen na het zaaien.
Tip: Zet kippengaas neer zodat de stengels hier tegenop kunnen klimmen. Je kan ook een constructie bouwen door zes bamboestokken van 1,5 meter aan één kant aan elkaar binden en de losse kanten uitgespreid in de grond te steken. Zaai de erwtjes bij elke stok en kijk hoe ze klimmen!

Wortels
Zaaien en afstand: Plant de zaden op 2 tot 2,5 cm afstand van elkaar, ½ tot 1 cm diep, in 40-60 cm brede rijen en in losse, zanderige grond die het water goed vasthoudt. Geef goed water totdat na 1-3 weken de eerste plantjes opkomen. Bedek de bovenkant van de wortels met aarde of andere bodembedekking om te voorkomen dat ze groen worden.
Oogsten: Kleine worteltjes kan je al na 36 dagen oogsten; grotere soorten rond de 55 dagen. Trek eerst één wortel uit de grond om te kijken of deze mooi fel oranje is voordat je de rest oogst.

Broccoli
Zaaien en afstand: Broccoli (en bloemkool) kan je zaaien, maar de meeste tuincentra hebben in het vroege voorjaar ook pootgoed te koop waardoor je niet al eind februari of maart hoeft te beginnen met binnen zaaien. Plant het pootgoed op een bewolkte dag om ze te beschermen tegen de ergste schok en zon, en houd de grond goed nat.
Oogsten: 55-60 dagen na het planten, als de knoppen nog dicht zijn, kan je beginnen met het oogsten van de centrale stronk. Voor veel soorten geldt dat deze centrale stronk omringt wordt door kleine zijscheuten die ook geoogst en gegeten kunnen worden voordat de bloemen uitkomen.
Tip: Broccoli bestaat in feite uit bloemknoppen. De broccoli is op z‘n best voordat er gele bloemen ontstaan in de knoppen.

Bloemkool
Zaaien en afstand: Plant pootgoed op een bewolkte dag, niet dieper dan de aarde waarin ze groeien. Vruchtbare en vochtige grond zorgt voor de beste opbrengst.
Oogsten: Oogsten kan na ongeveer 80 dagen. Snijd de kool kort af als de bladeren er nog strak omheen zitten.
Tip: Bloemkolen groeien in lage koolplanten die bloemknoppen vormen grote, centrale clusters.

Kool
Zaaien en afstand: Verleng de oogstperiode door twee of drie verschillende soorten te planten. Gelijkmatig water geven is het geheim van grote kolen, samen met regelmatig bemesten.
Oogsten: Afhankelijk van de soort kan je na 65 tot 95 dagen oogsten. Volgroeide kolen variëren enorm in grootte: van 500 gram voor een mini-kooltje tot witte kool uit Alaska van ruim 30 kilo. Oogst voordat het echt warm wordt en de kolen vol en stevig zijn.
Tip: Vroege koolsoorten kunnen scheuren als ze teveel uitdrogen en dan opeens veel water krijgen tijdens een fikse voorjaarsbui. Om deze te snelle wateropname te voorkomen kan je een paar centrale wortels doorsnijden.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

patje

gemeld

Heel nuttige tips

  • melden
Zsuzsa 1

Zsuzsa 1

gemeld

Ik ben zelf ook een fervent moestuiniertje en heb 2 weken geleden sla (Milan, Meikoningin en Dynamite) geplant in bloempotten en die op de vensterbank gezet, zo heb ik groen in huis, waar ik dan ook nog eens van kan smullen. Boven heb ik ook nog veldsla en spinazie geplant, de veldsla doet het geweldig goed. Dus aan alle moestuiniertjes planten maar..

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer