Onmiddellijk zaaien in het bloemperk

Onmiddellijk zaaien in het bloemperk

Veel zaden kan je rechtstreeks in het bloemenperk zaaien met de juiste ruimte, kunstmest en compost.


Deze bloemen zijn toppers om zelf te zaaien.

1. Bereid de aarde voor. Verwijder onkruid en stenen en, als je lang niet hebt gecomposteerd, voed je de grond met compost en een paar handjes kunstmest. Schep de aarde goed om met een schop.
2. Hark de grond tot een egale ondergrond en loop er lichtjes overheen om de grond wat compacter te maken; zo komen er luchtbellen vrij en zakt het niet in elkaar nadat je hebt gezaaid. Met de hark werk je nu weer het bovenste laagje lichtjes los.
3. Als je verschillende soorten bloemen samen in hetzelfde bloembed wilt planten kan je de verschillende gebieden aflijnen met rivierzand dat je bij het tuincentrum koopt. Maar maak geen grote, precieze vlakken als je liever een meer nonchalante, weelderige look wilt. Je kunt ook pakjes gemengde zaden kopen voor een kleurrijk en fleurig bloembed.
4. Markeer rijen met een stok. Door je zaadjes in rechte rijen te zaaien is het straks makkelijker om te zien wat ontspruitende bloemen zijn en wat onkruid is. Strooi ze niet te dicht op elkaar maar zaai meer dan je denkt dat je nodig hebt voor een succesvol resultaat. Je kunt later altijd nog zaailingen verplanten als ze te dicht op elkaar staan.
5. Bedek de zaadjes voorzichtig met aarde.
6. Goed water geven met een fijne sproeikop en houd de aarde vochtig tot de zaailingen uit beginnen te komen. Als ze te dicht op elkaar staan kan je ze wat uitdunnen.

Tips
• Draag rubberen handschoenen.
• Als je hond of kat graag in je bloembed ligt, scherm je het best af met een barrière.
• Een vogelnet houdt vogels die dol zijn op zaadjes uit de buurt; je kan dit weer weghalen zodra de zaadjes uit zijn gekomen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Sommige bloemen zaai je beter eerst in zaaibakken.

Zaden bewaren
• Als je zaadjes over hebt, sluit je het pakje voorzichtig en berg je het op in een koel, droog plekje. Maar kijk wel nog even naar de bewaardatum en zorg ervoor dat je ze voor die tijd uitzaait.
• Als je bloemen uitgebloeid zijn en zaden hebben gekregen, bewaar je de zaden die je verzameld hebt in papieren zakken, niet plastic, en bewaar je deze op een koele, droge plaats.
Tip Koop niet teveel zaden tegelijk. Begin liever klein en zaai meer wanneer je succes hebt geboekt. En maak je geen zorgen mocht het de eerste keer niet lukken - volgende keer beter!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer