Tuinfeesten met de kinderen

Tuinfeesten met de kinderen

Van je eigen moestuintje tot fruitbomen en bloemen kweken, Zin in meer brengt je geweldig leuke ideeën om de wondere wereld van het tuinieren te ontdekken. Kinderen spelen graag buiten in de modder, dus waarom laat je hen niet kennis maken met de magie van zaadjes planten waar groente uit groeit? Organiseer ook een oogstfeestje om al dat heerlijks samen te delen.


Wanneer sappige tomaten rijpen, wortels uit de grond springen en courgettes beginnen te bloesemen, dan is het tijd om een tuinfeestje te plannen. Wanneer je groente klaar zijn om te plukken, oogst ze dan samen met de kinderen zodat ze kennis kunnen maken met het plezier van zelf groente te kweken.  

De zomertuin is de ideale setting voor een feestje met de vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen of voor een gezellige bijeenkomst met familie en buren. Decoreer de tuin met bloemen en planten, plan spelletjes en activiteiten rond het tuinthema en zorg voor een gezond menu met verse groentjes uit je moestuin.

Een tuinfeest is een educatief moment voor kinderen: ze leren hoe planten groeien, wieden en water geven, hoe een zaadje tot overheerlijk en kleurrijk eten kan uitgroeien. Je tuinfeest bloeit open als een onvergetelijke dag en inspireert hopelijk toekomstige tuiniers.

De volgende tips bevatten alle elementen voor een succesvol tuinfeestje, van uitnodigingen tot leerzame oogst spelletjes.

1. Uitnodigingen
Uitnodigingen maak je zelf met de kinderen. Knip foto’s uit van fruit, bloemen en groenten uit tijdschriften of reclamefolders om je eigen uitnodiging meet te versieren. Voeg een tuincitaat toe uit bijvoorbeeld een favoriet gedicht of een mooi boek, en natuurlijk datum, tijd en adres.

2. Placemats
Knip placemats uit in de vorm van een groot blad zodat de kinderen hierop kunnen tekenen en kleuren.

3. Geschenkjes
Geef iedere gast een klein kistje of zakje met bloemen- of groentezaden. Kies iets dat snel en makkelijk groeit zoals radijsjes, of kies grote zaden zoals pompoen of bonen. Een van je activiteiten tijdens het tuinfeest kan zijn de zaadjes planten in de potgrond en water geven om zo een eigen mini-tuintje te beginnen.  

4. Versiering
Pluk bloemen uit de tuin voor vaasjes op de tafel of maak een mooi “bloemstuk” met broccoli of bloemkoolroosjes en radijsjes en stukjes komkommer.

5. Activiteiten
Slimme knutselideeën voor kinderen:

  • Versier een kistje met stickers van bijen, beestjes, vlinders en vogels.
  • Lees voor uit boeken met een tuin- of buitenthema: iedereen leest een pagina en geeft het boek dan door aan de volgende persoon.
  • Wat is dit? Zorg voor ongewone vruchten en onbekende groente. Zo kunnen kinderen leren én proeven.

Spelletjes
Kinderen zijn graag actief, ze zijn dol op spelletjes. Helemaal als ze winnen. Met deze spelletjes zorg je voor de nodige energie in de dag:

Estafetterace:

  • Draag een volle gieter en geef hem door zonder een druppel te morsen.
  • Ren met een schopje met aarde en vul een emmertje – wie het eerste zijn emmertje vult heeft gewonnen.

Natuurschattenjacht:
Verstop groente en fruit op onverwachte plekjes doorheen de tuin. Geef alle kinderen een lijstje met wat ze kunnen vinden. Wie het eerst zijn of haar mandje of tasje gevuld heeft – of zoveel mogelijk heeft na 5 of 10 minuten - wint de schat.
 
Prijzen:
Leuke prijzen voor de winnaars zijn bijvoorbeeld: een aardbeien- of tomatenplant, een bloempot, een vogelhuisje, een kleine gieter en mini tuingereedschap.

6. Eten en drinken:
Serveer een buffet van verschillende groente uit eigen tuin (zoals sla, tomaten, komkommer, boontjes, etc.) in losse schaaltjes zodat kinderen hun eigen slaatjes kunnen maken. Versier de salade met pompoen-, zonnebloem- en sesamzaadjes voor extra smaak.
Ook voor desserts kun je groente gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een worteltjestaart, courgettebrood en zoete aardappeltaart. Zorg natuurlijk ook voor verschillende verse fruitsoorten, takjes verse munt en gedroogde vruchten.
Voor de drankjes gebruik je vruchten en zoete groentesappen zoals wortel. Alles is uiteraard zo gezond mogelijk: liefst geen frisdrank!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Zo kweek je heerlijke tomaten.

Zo kweek je heerlijke tomaten.

Zo kweek je heerlijke tomaten.

Heb je ooit al de perfecte tomaat gekweekt die heerlijk zoet is en barst van de smaak? Zo niet, dan is nu het moment! Er zijn verschillende manieren om met veel (of wat minder) succes de perfecte tomaat te kweken: tuinieren is tenslotte geen exacte wetenschap. Zie wat het beste werkt voor jou.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Moestuingids voor het voorjaar

Moestuingids voor het voorjaar

Moestuingids voor het voorjaar

Kan je niet wachten om de tuin in te gaan? Hoewel het nog iets te vroeg is voor tomaten en paprika’s, zijn er veel groente die juist van koele lentetemperaturen houden. Als je onze moestuintips volgt, heb je deze zomer een overvloed aan zelfgekweekte groente zoals broccoli, uien en spinazie.

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow