Zo kweek je heerlijke tomaten.

Zo kweek je heerlijke tomaten.

Heb je ooit al de perfecte tomaat gekweekt die heerlijk zoet is en barst van de smaak? Zo niet, dan is nu het moment! Er zijn verschillende manieren om met veel (of wat minder) succes de perfecte tomaat te kweken: tuinieren is tenslotte geen exacte wetenschap. Zie wat het beste werkt voor jou.


Welke soorten tomatenplanten zijn er zoal?
Klimmende tomatenplanten, zoals trostomaten; het zijn sterke klimplanten en hebben latwerk nodig waarlangs ze omhoog kunnen klimmen. Snoei de planten af en toe bij om hun omvang een beetje binnen de perken te houden. Trostomaten zijn de ‘renpaarden’ onder de tomaten en zullen het hele seizoen door heerlijke tomaten opleveren, maar zijn vatbaar voor ziekten. 
Leiplanten, zoals struiktomaten; ze groeien over de grond en hebben geen latwerk nodig, hoewel wat steun middels bamboestokken geen overbodige luxe is als je de vruchten van de grond wilt houden. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en zullen niet rap je hele tuin overwoekeren. Struiktomaten kan je enkele keren per seizoen oogsten, over het algemeen om de 3 tot 4 weken. 

Zo kweek je je eigen tomaten

Zaaien in volle grond of in zaadbakjes
Als je rechtstreeks in de grond zaait kunnen de zaadjes een lange, rechte wortel maken waardoor je een sterkere plant krijgt die beter bestand is tegen ziektes. Zaadjes die je in een zaadbakje zaait, ontwikkelen zijwaartse wortels die minder sterk zijn. Het voordeel van zaadbakjes is dat de zaadjes wellicht wat minder bescherming nodig hebben, dus als je maar enkele plantjes nodig hebt, dan is het beter om in potten te planten. 

Planten in volle grond
Als je het kiemplantje tot aan het eerste echte blad in de aarde stopt dan groeien de wortels vanuit de steel. Echter, de aanzet van de wortels kan een zwak punt zijn waar ziektes binnen kunnen dringen. Als je je plantjes gaat verplanten dan zorg je er best voor dat het kiemplantje net zover in de grond steekt als in het zaadbakje.  

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Water geven
Tomaten zijn gek op water, maar hebben ook goede afwatering nodig. Maak bergjes in de aarde en plant je tomaten boven op de bergjes; zo ben je er zeker van dat de wortels voldoende lucht krijgen en niet verdrinken in teveel water. Geef eenmaal per week veel water tijdens de zomer en laat de blaadjes niet nat worden. 

Voeden
Strooi tijdens het groeiseizoen een theelepeltje (of aangeraden hoeveelheid) kaliumrijke meststof rond de plant en water goed in. Je planten voeden is vooral belangrijk als de vrucht zich begint te vormen. 

Gele bladeren
Gele bladeren onderaan de plant zijn niet noodzakelijkerwijs een teken van ziekte. Deze bladeren zijn een soort ‘opslag’ voor micro-elementen die vrij komen wanneer de plant deze nodig heeft. Gele bladeren hoger op de plant kunnen daarentegen wél een teken van ziekte zijn.

Plagen en ziekten
Goede afstanden tussen de planten, goede afwatering en de bladeren niet nat laten worden, helpen je planten ziektevrij te houden. Een natuurlijk middeltje voor gezonde planten is de bladeren met zwavelpoeder te bestuiven. Door met zwavel te bestuiven blijven witte vliegen weg. Doe de zwavel in een blikje, maak gaatjes in de bodem (of gebruik een oud zoutvaatje) en schud een keer per week over de plant. Je kan ook een klein beetje zwavel rond de steel van de plant strooien. 

Oogsten en bewaren
Voor de allerbeste smaak laat je de tomaat volledig rijpen aan de plant. Zo wordt zetmeel omgezet in suiker waardoor de smaak nog beter naar voren komt. Tomaten worden best bewaard op kamertemperatuur en niet in de koelkast want dat tast de smaak aan. 

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Luchtverfrisser

Ambi Pur elektrische luchtverfrissers

Ambi Pur

€0,50

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Ambi Pur elektrisse luchtverfrissers product

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild