Zo maak je compost van bladeren

Zo maak je compost van bladeren

De herfst is een bijzonder mooie tijd voor de natuur, de bladeren verkleuren van groen naar goud, van rood naar paars en bruin. Maar zodra de blaadjes beginnen te vallen, is niet iedereen zo gecharmeerd van dit jaargetijde. Herfstbladeren leveren ook een hoop werk op in de tuin. Zin in meer helpt je met een paar handige tips je tuin op een efficiënte, duurzame manier proper te houden. Inclusief een mini-cursus composteren!


Het juiste gereedschap
Begin met het juiste materiaal, deze vind je in het tuincentrum.
- Koop een metalen of plastic hark met brede tanden. Hoe groter de hark hoe gemakkelijker het zal zijn om meer bladeren bijeen te vegen.
- Nu je toch bezig bent, koop tuinhandschoenen. Harken kan zwaar zijn voor je handen, het dragen van handschoenen beschermt je handen tegen blaren.
- Draag een lange broek en lange mouwen om jezelf te beschermen tegen insecten die tussen de bladeren kunnen zitten.
- Draag een stofmasker. Het bijeen harken van bladeren zorgt ervoor dat alle soorten stof en puin kunnen opwaaien.

Wat is het juiste moment om bladeren op te ruimen?
Je zal geneigd zijn om direct te beginnen wanneer de eerste bladeren vallen. Maar beter wacht je nog even. Begin pas met harken als de meeste bladeren gevallen zijn. Ze zullen namelijk blijven vallen, dus als je te vroeg begint, blijf je bezig.

Wees de wind te slim af!
De wind is in de herfst niet je beste vriend, dus hark met de wind mee om te voorkomen dat je bijeen geharkte bladeren weer gaan vliegen. Stamp bladeren met je voeten bijeen op een plek uit de wind, om te voorkomen dat ze weg waaien zodra de wind van richting veranderd.

Voorkom spierpijn
Harken kan een goede work-out zijn, maar wanneer je voor lange periodes dezelfde beweging herhaalt, kan dit spierpijn of zelfs blessures veroorzaken. Enkele tips om dit te voorkomen:
- Beweeg je benen en voeten voortdurend. Repetitieve bewegingen in een zelfde houding zorgen voor slechte bloedcirculatie en kunnen je spieren overbelasten.
- Pas op je rug. Span je buikspieren aan en buig je knieën lichtjes, wanneer je gebukt staat.
- Sta niet te lang voorovergebogen tijdens het harken van bladeren.
- Neem pauzes en doe een paar stretch oefeningen tussendoor. Dit geeft je de kans om tussen het harde werken door te genieten van de frisse buitenlucht.

Wat te doen met al die bladeren? Maak er compost van!
Warmte van de zon zet de bladeren om in voedselrijke compost die je kan gebruiken voor het bemesten van je tuin. Composteren is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische meststoffen en heel gemakkelijk om zelf te doen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Zo maak je zelf een compostbak
Een compostbak of –vat koop je bij het tuincentrum, maar kan je ook gemakkelijk zelf maken:
- Maak van drie meter gaas of hekwerk een hoge, ronde bak. Zet deze op een plaats die veel zon krijgt, want door de warmte worden de bladeren sneller omgevormd tot compost.
- Stamp de bladeren goed bijeen in de compostbak. Hoe compacter, hoe sneller er namelijk compost ontstaat.

Vochtig houden
- Vocht is een onmisbaar onderdeel bij compostering. Voeg water toe als de bladeren in je compostbak te droog dreigen te worden, het beste is om het zo vochtig te houden als een uitgewrongen spons.
- Zuurstof helpt ook bij de afbraak van de bladeren, dus gebruik een schop of een hooivork om de composthoop af en toe te keren. Bij het tuincentrum kan je een verluchter kopen, dit is een uitlopende buis die je tussen de bladeren steekt. Deze zorgt er voor dat er automatisch meer lucht in de compostbak komt.
- Keer de inhoud van de compostbak na 3 tot 4 weken volledig om, dit versnelt het proces van compostering.

Wanneer is je compost klaar voor gebruik?
Als aan alle voorwaarden (warmte, vocht en zuurstoftoevoer) is voldaan zullen de bladeren in ongeveer drie maanden volledig gecomposteerd zijn. De compost is klaar voor gebruik als deze donkerbruin en kruimelig is en lijkt op aarde. Het moet ruiken naar aarde in plaats van verrot.

Compost helpt je op een duurzame, ecologische manier je tuin te laten bloeien, bespaart je geld en is goed voor het milieu. Een goede daad voor je tuin én het milieu die je veel voldoening zal geven!

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

dirgni

dirgni

gemeld

Voor onze deur heeft de milieudienst een gaasmand geplaatst om bladeren in te werpen die veelvuldig onze straat sieren. Deze manden worden regelmatig geleegd en gecomposteerd. Wijzelf hebben een compostbak aangekocht op het containerpark en maken er goed gebruik van. In het voorjaar verwerken we de compost in onze groententuin.

  • melden
tim3012

tim3012

gemeld

voeg er humistart bij verkrijgbaar bij oa Frans Agro in Putte (Mechelen)

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer