Zo maak je van jouw tuin een paradijs voor vogels

Zo maak je van jouw tuin een paradijs voor vogels

Iedere vogelliefhebber droomt van de perfecte tuin waar gevederde vrienden zich thuis voelen. Maak een paradijs voor verschillende soorten vogels door hen te voorzien van voedsel, water en onderdak - en binnen de kortste keren geniet je van hun aanwezigheid en gezang.


Aantrekkelijke planten voor vogels
Kies voor zoveel mogelijk inheemse planten in de tuin. Planten en struiken die van nature in de omgeving voorkomen, zullen meer vogels aantrekken omdat die een voorkeur hebben voor bessen en insecten die oorspronkelijk voorkomen in hun omgeving. Het is hoe dan ook gezond voor een tuin om van tijd tot tijd bestaande planten te vervangen. Je hoeft niet meteen vanaf nul te beginnen en ze allemaal beginnen uit te graven. Integendeel, neem een kijkje bij het tuincentrum of lokale kwekerij om te zien welke inheemse alternatieven er bestaan – wellicht vind je er één perfecte plant of struik die nog ontbreekt in jullie tuin en die een grotere verscheidenheid van vogels aan zal trekken.

Wat eten vogels graag?
Vogels eten graag zaad. Wilde grassen zijn een goede bron van zaden, dus laat in een deel van je tuin op een natuurlijke manier wilde grassen groeien en veel vogels zullen zich hier thuis voelen. Vogels die insecten eten jagen op hun prooi in dode bomen en boomstronken, ze eten de rupsen van het gazon en zullen helpen planten te ontdoen van bladluizen. Laat afgevallen bladeren liggen voor lijsters, zij zullen hieronder hun voedsel vinden. Planten waar veel insecten (en dus ook vogels) op af komen zijn bijvoorbeeld de Plumbago Auriculata (ook wel Mannentrouw genoemd, een wilde pelargonium), lavendel (die vlinders zal aantrekken) of een wilde peer (Kiggelaria Africana, deze trekt rupsen aan). Plant de struiken in het zicht zodat je de vogels kunt bekijken terwijl ze op zoek zijn naar voedsel. Vogels die graag fruit eten verwen je met een vuurdoorn (Pyracantha Angustifolia), Celtis Africana, wilde fuchsia (Halleria Elliptica) of een Searsia Lancea. Deze struiken hebben voor vogels heerlijke vruchten en bessen.

Voederplekken
Het ophangen van vogelvoer is een gemakkelijke manier om te zorgen dat vogels jullie tuin bezoeken in plaats van die van de buren. En hoewel er een grote verscheidenheid aan vogelvoer op de markt is, kan je dit ook gemakkelijk zelf maken: plaats gewoon een stoeptegel op een stevige basis, zoals een boomstronk, of hang een houten plank met draad op in een boom. Het is verstandig om meerdere voederplekken in de tuin te creëren. Vogels zoals mussen en duiven vinden het niet erg om dichtbij het huis te komen, maar andere vogels zoals roodborstjes zijn schuwer en verkiezen een meer afgelegen voederplaats. Gebruik paneermeel met wild vogelzaad voor zaadeters, fruiteters voer je overrijp fruit. Sla een paar spijkers in een plank, bind de plank aan een tak en prik gehalveerde appels, sinaasappels of zelfs stukjes banaan op de spijkers.
Tip: Het is beter om de vogels niet elke dag te voeren, omdat ze hiervan afhankelijk zullen worden en niet meer zelf naar voedsel zoeken. Voer de vogels bijvoorbeeld enkel in het weekend, als je de tijd hebt om ze te observeren.

Vogelbad
Voedsel en onderdak zijn niet de enige dingen die een tuin aantrekkelijk maakt voor vogels: een plaats om te baden en schoon drinkwater te vinden is ook van essentieel belang. Als je een grote verscheidenheid aan vogels wilt aantrekken, dan heb je verschillende vogelbadjes nodig. Liefst één op een voetstuk waar je ze kunt zien spetteren en voor de schuwere soorten een bad in een meer dicht begroeid gedeelte van de tuin. Een vogelbad mag niet meer dan 2 cm diep zijn. Een paar stenen in het water maken het gemakkelijker voor de vogels om in en uit het water te geraken. Houd het water schoon, zodat ze er van kunnen drinken en zorg ervoor dat het bad ook tijdens de wintermaanden gevuld blijft, vogels baden namelijk het hele jaar door.
Vogels zijn niet alleen blij met waterbaden; een zandbad is bijvoorbeeld echt iets waar mussen dol op zijn. Dus laat die kale plek op het gazon maar zoals het is – de vogels zullen het geweldig vinden.

Nesteldrang
Als je wilt dat vogels permanente bewoners van jullie tuin worden, dan is de aanwezigheid van goede broedplaatsen erg belangrijk. Een tuin met veel bomen volstaat voor sommige soorten, maar niet alle vogels maken graag een boomnest. Spechten prefereren een dode boom of boomstronk, terwijl andere vogels zich het meest thuis voelen tussen hoge grassen. Een nestkast op een standaard of vogelhuisje bevestigd aan een boomstam, zijn goede alternatieven.

Insectenbestrijding
Wat wij beschouwen als ongedierte, kan juist een gastronomisch diner zijn voor onze gevederde vrienden. Door veel bestrijdingsmiddelen of chemicaliën tegen ongedierte te gebruiken in je tuin, ontneem je insectenetende vogels hun maaltijd. Dus zoek naar milieuvriendelijke alternatieven, of bekijk eens hoe vogels kunnen helpen het aantal ongewenste insecten te verminderen. Bladluizen op rozen en rupsen op het gazon worden door vogels graag gegeten. Het kost gewoon een beetje tijd voor de natuur om in actie te komen. Dus heb geduld.
Als het gebruik van bestrijdingsmiddelen absoluut onvermijdelijk is, pas dan op voor nesten en voedselbronnen zoals bloemen en bessen. Vogels zijn bijzonder kwetsbaar tijdens het broedseizoen in het voorjaar, dus gebruik liever biologische methoden om schadelijke insecten en onkruid te bestrijden in deze tijd van het jaar.

Tip: Tel eerst de soorten vogels in de tuin alvorens je één of meer van deze projecten om meer vogels aan te trekken opstart. Tel opnieuw na het plaatsen van een vogelbad of vogelvoederplek om te zien of jouw tuin meer en meer een vogelparadijs is geworden. De kans is groot dat je veel meer soorten in de tuin zal tellen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Zo bescherm je je lekkere hapjes tegen insecten.

Zo bescherm je je lekkere hapjes tegen insecten.

Zo bescherm je je lekkere hapjes tegen insecten.

Beeld je in. Het is zomer, je hebt een tuinfeestje voor vrienden. Je bent net klaar met alle heerlijke hapjes uit te stallen wanneer een vlieg in je humus landt. Vre-se-lijk! Je feestje toch maar binnen houden? Welnee, er is één manier om dit soort situaties te voorkomen: je eten goed afdekken. Wij laten je zien hoe je dit in stijl kunt doen.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Tuinfeesten met de kinderen

Tuinfeesten met de kinderen

Tuinfeesten met de kinderen

Van je eigen moestuintje tot fruitbomen en bloemen kweken, Zin in meer brengt je geweldig leuke ideeën om de wondere wereld van het tuinieren te ontdekken. Kinderen spelen graag buiten in de modder, dus waarom laat je hen niet kennis maken met de magie van zaadjes planten waar groente uit groeit? Organiseer ook een oogstfeestje om al dat heerlijks samen te delen.

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow