Hoe kweek je verse kruiden?


Thuis
14/05/2021
Verse kruiden voegen aan je gerechten net die ene smaak toe die ontbrak om ze perfect te maken. Kweek zelf verse kruiden met onze tips.

Welke verse kruiden kies je als je geen groene vingers hebt?

Je begint het best met kruiden die de winter goed doorstaan, zoals dragon, bieslook, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Deze planten kunnen jarenlang groeien en geven je gerechten zowel in de zomer als in de winter meer smaak! Je kunt ook seizoensgebonden verse kruiden planten, zoals peterselie, munt, koriander en kervel. Omdat deze kruiden maar de tijd van één seizoen groeien, moet je ze elk jaar opnieuw planten of zaaien.

Waar koop je verse kruiden?

Je kunt ze kopen in een tuincentrum of in de supermarkt. Wintervaste planten worden gewoonlijk in potten verkocht, klaar om te worden verplant. Seizoensgebonden verse kruiden kun je zelf uit de zaden laten opgroeien in potten.

Je hoeft de plantjes alleen maar water te geven wanneer de aarde droog aanvoelt. Zorg dat het potje onderaan een gaatje heeft en stop met gieten zodra het water erdoorheen vloeit.

TIP: Denk eraan de potgrond te mengen met wat zand, kleine kiezeltjes of stukjes aardewerk, zodat het water makkelijker wegvloeit. Een goede drainage is cruciaal is voor gezonde, goed groeiende planten. De wortels moeten immers goed verlucht worden om ervoor te zorgen dat de plant niet sterft. Als je tijdens het verpotten vlekken op je kleren hebt gemaakt, schiet dan niet in paniek maar gebruik Ariel PODS voor een efficiënte wasbeurt.

Kan ik munt en bieslook in dezelfde pot planten?

Nee, munt is een sterke, agressieve plant die zijn eigen pot nodig heeft. Anders riskeren zijn wortels de andere planten te verstikken. Alle andere kruidenplantjes kun je samen planten in functie van de verzorging die ze nodig hebben. Peterselie, bieslook, dragon en koriander hebben veel water nodig en kunnen zonder probleem samen in dezelfde pot groeien. Tijm, rozemarijn en salie staan liever wat droger.

Kan ik mijn verse kruiden het hele jaar door buiten laten staan?

Dat hangt van de plantsoort af. Wintervaste planten kunnen in principe buiten blijven staan. Maar als de thermometer tot 5 °C onder het vriespunt daalt, hebben ze wel wat bescherming nodig. Sommige kruiden, zoals de meeste basilicumsoorten, zijn eenjarig en moet je dus elk jaar opnieuw zaaien of planten.

De makkelijkst te kweken kruiden voor beginners

  • Basilicum: drie maanden na het planten mag je de eerste blaadjes al plukken, maar vergeet niet alle knoppen te verwijderen. Basilicum heeft veel water nodig en moet je in de zomer wel 3 tot 4 keer per week gieten.
  • Dragon: de blaadjes zijn na een maand al te oogsten. Je moet bij het oogsten ook altijd het takje mee afknippen.
  • Bieslook: tussen maart en oktober te oogsten door de sprieten met een schaartje af te knippen.

En jij, welke tips heb jij voor beginners die verse kruiden willen kweken?