Onze tips om je planten te verzorgen


Thuis
30/03/2023

Onze tips om je planten te verzorgen

 

Planten houden de moed erin, verminderen stress... Ze hebben een positieve invloed op de mens. 

Planten brengen ook leven en natuurlijke decoratie in je huis of tuin.


De lente komt eraan met een sfeer van vernieuwing: tijd om je planten te verwennen!

Met een beetje tuinieren én ons advies zullen je binnen- en buitenplanten je een bloeiend, rustgevend en verfrissend decor bieden.


Stap 1: Plan je onderhoud 📝

Of je nu nieuwe planten wilt voor deze zomer of ze gewoon een facelift wilt geven, het kan tijd kosten dus de verzorging van planten is het beste wat je kunt doen. 

Stel jezelf eerst de juiste vragen: wil je nieuwe planten, de planten die je al hebt opfrissen of heb je het juiste gereedschap?

Koop meststoffen en bollen als je nieuwe bloemen wilt toevoegen of een moestuin wilt aanleggen in de grond of in een plantenbak.

Heb je eenmaal wat je wilt en wat je nodig hebt, volg dan onze stappen om het onderhoud eenvoudig en bevredigend te houden.


Stap 2: Opknappen✨

Als eerste stap moet je je planten een opknapbeurt geven. Verwijder uitgedroogde planten, onkruid, vergeelde bladeren of mos om opnieuw te beginnen met een schone en gezonde basis. 

Begin met eventuele bomen, struiken en dode takken en zorg dat je uitgerust bent met handschoenen en een snoeischaar. Begin dan met het verwijderen van het ongewenste: droge, vergeelde stengels en onkruid - er is geen houden aan!

Bereid ten slotte de grond voor op je toekomstige beplanting: draai de grond om met een schep om de kluiten te breken en maak je grond of plantenbak losser om er je bloemen of moestuin in onder te brengen. 


Stap 3: Verwen je planten 💚

Voordat je nieuwe planten zaait, is het tijd om de planten die de winter hebben overleefd te verzorgen! 

Nu je vergeelde of beschadigde stengels en onkruid hebt opgeruimd, kun je ze helpen om te gedijen. Als je zelfgemaakte compost hebt, is dit het moment om ze wat te geven en zo niet, dan is een beetje kunstmest voldoende. 

Vergeet niet de nodige meststof te kopen: groene planten hebben niet dezelfde behoeften als bloeiende planten.


Stap 4: Opnieuw planten 🌱

Nu je je bestaande planten hebt verzorgd, is het tijd om de nieuwe planten toe te voegen. 

Haal je nieuwe beplanting tevoorschijn en laten we beginnen! Om ze te planten moet je niet vergeten ze in te graven tot de aangegeven diepte. Zaai tenminste drie zaden: dan heb je meer kans dat ze ontkiemen en groeien.

Als je een moestuin wilt aanleggen, is dit ook het moment om je kiemen te zaaien of de zaailingen van je toekomstige favoriete groenten en fruit te planten. 


Let op, niet alles wordt tegelijk gepland: kijk op een zaai- en plantkalender!


Dit is ook het moment om je kamerplanten te verpotten, zodat de wortels kunnen bloeien. Vergeet niet een beetje meststof door je grond te mengen om je planten wat voedingsstoffen te geven zodat ze rustig kunnen groeien. 

Een kleine tip voor planten van verschillende grootte: gebruik de potten van de grotere planten voor de kleinere!


Stap 5: Regelmatig onderhoud 🤍

Als je eenmaal je bloemen, fruit en groenten hebt geplant, moet je eraan denken om ze regelmatig te onderhouden. 

Verwijder onkruid in je tuin of bloembak: ze gebruiken de hulpbronnen van je grond voor niets. Vergeet ook niet ze regelmatig water te geven als ze niet in de zon staan. 

Wat de bewatering van je kamerplanten betreft, deze hebben over het algemeen minder water nodig en vaak is slechts één waterbeurt per week voldoende. 


Je hoeft alleen maar te wachten en je kunt tot het volgende seizoen genieten van een groene tuin, een bloeiende moestuin en planten die de moed er thuis in houden!


Wat zijn jouw tips voor gezonde planten?


Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3