Tuinieren op je terras of balkon

Tuinieren op je terras of balkon

0
Heb je geen tuin? Leer hoe je kunt tuinieren op een balkon of terras om voor jezelf een kleine oase van groen te creëren!

Je hoeft geen groot stuk grond en groene vingers te hebben om te kunnen tuinieren! Een kleine oppervlakte is al genoeg om een groene omgeving te creëren. Om thuis te genieten van een bubbel natuur, maak je van je balkon een bloemenparadijs of zelfs een kleine moestuin!

Wees praktisch en technisch!

De eerste stap voor elke balkontuinder bestaat erin informatie in te winnen over eventuele voorschriften, opgelegd door het reglement van mede-eigendom. Jardinières zijn bijvoorbeeld meestal verboden op balustrades of borstweringen aan buitengevels, en daar waar ze wel toegestaan zijn worden beperkingen opgelegd qua gewicht.

Een andere factor om rekening mee te houden is dat je voor tuinieren op een balkon vaak minder gereedschap nodig hebt, omdat je niet hoeft te spitten of te graven. Maar je hebt wel meer tuinartikelen nodig, omdat je geen natuurlijke grond hebt: vooral hoogwaardige potgrond en substraten, aangepast aan de gekozen variëteiten. Daarbij horen meststoffen en kleikorrels, die je op de bodem van potten legt om de drainage te verbeteren. Je hebt dus ook een hoekje nodig om materiaal te bewaren. Installeer buiten een kast, als het kan, anders moet je plannen maken voor binnenhuisopslag. Een extra tip: recycleer sommige restjes met een keuken- of balkoncomposteerder om je eigen natuurlijke meststof te produceren.

Kies de juiste balkonplanten

Om de juiste planten te kopen, moet je eerst weten of je sierplanten op je balkon wilt of een minimoestuin. Je moet ook weten wat de oriëntatie van je balkon is, want dat bepaalt het zonlicht. Sommige planten zoals oleander of tomaten hebben veel zonlicht nodig, terwijl varens of klimop het goed doen in de schaduw. Geef in ieder geval de voorkeur aan planten die hoog groeien, in plaats van planten die zich breeduit verspreiden.

Ben je van plan een minimoestuin aan te leggen? Verse kruiden, kerstomaten, aardbeien, radijzen of slasoorten groeien gemakkelijk in potten, als ze maar genoeg zon krijgen. Voor een sierbalkon gebruik je vaste planten: ze groeien elk jaar terug en sommige houden hun blad in de winter, zoals bamboe of jasmijn. Let echter goed op dat je planten kiest die aangepast zijn aan het klimaat in België, tenzij je ze binnen wilt brengen of bedekken zodat je planten ook in de winter beschermd zijn!

Te ingewikkeld? Voor beginnende tuiniers is de ideale oplossing een beroep te doen op de professionals van tuincentra: zij kunnen je adviseren over de planten die het beste voldoen aan je wensen, het klimaat, het seizoen en de specifieke configuratie van jouw balkon.

Kies de juiste potten

Het geheim van tuinieren op het balkon? Ga de hoogte in! Je vindt bloembakken die je aan borstweringen kunt ophangen, maar ook moestuinbakken op poten of verticale installaties die je aan de muur kunt bevestigen: die zijn ideaal voor verse kruiden of hangplanten. Als het kan, overweeg dan ook om bakken met ingebouwd klimrek te installeren of om een klimplantenrek aan de muur te bevestigen.

Let goed op het gewicht van je potten. Niet alleen omdat je balkon de hele lading moet kunnen dragen, maar ook omdat je zware potten moeilijker kunt verplaatsen. Geef de voorkeur aan tussenmaten en lichte materialen: plastic is lichter dan terracotta!

En jij, hoe tuinier jij op je balkon?

Voor een interieur dat even aangenaam is als de frisse buitenlucht, profiteer je van de kortingsbonnen op je favoriete onderhoudsproducten!

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies