Wereld Bijendag: onze ideeën om de bijen te beschermen


Thuis
9/05/2022

Ter gelegenheid van Wereld Bijendag 2022 nodigt Zin in meer je uit om kennis te maken met de bij.

Zoals vele andere diersoorten, worden de bijen bedreigd. De belangrijkste boosdoeners zijn pesticiden, chemicaliën en klimaatverandering.

Dit is niet alleen een probleem voor de bijen zelf. Zonder bijen wordt ons hele ecosysteem van planten en dieren bedreigd. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor het bestuiven van 35% van de gewassen die gebruikt worden voor voedselproductie en 80% van de flora in de wereld. Zonder hen zou er een tekort zijn aan vele voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en cacao.

Ook jij kunt met kleine gebaren helpen het bestaan van de bij te redden. Denk bijvoorbeeld aan het volgende :

  • Zet planten neer die in alle seizoenen kunnen bloeien (als je een balkon of tuin hebt).
  • Vermijd het gebruik van pesticiden en chemicaliën (zoals onkruidverdelgers).
  • Zorg voor een waterbron buiten (een bakje schoon water).
  • Kies indien mogelijk voor duurzame landbouwproducten en lokale honing.
  • Deel deze kleine gebaren met anderen!

7 dingen die je misschien nog niet wist over bijen

1) Er zijn naar schatting 10.000 soorten vogels, 5.400 soorten zoogdieren en ongeveer 25.000 soorten bijen in de wereld.

2) Bijen hebben een veel betere reukzin dan mensen. Ze nemen geuren waar die wij als mens niet kunnen waarnemen. Dit is voor de bij een belangrijke gave, hiermee detecteren ze namelijk de aroma's van bloemen die ze kiezen om te verzamelen.

3) Ze kunnen ook ongeveer dertig verschillende kleurtinten waarnemen. Dus als je hoort dat bijen de voorkeur geven aan wit... kan dit kloppen!

4) Bijen zijn de enige insecten die een levensmiddel produceren dat door de mens wordt geconsumeerd. Je raadt het, honing!

5) Honing is eigenlijk net zo fascinerend als de harde werkers die het maken. Het wordt al duizenden jaren gebruikt. Niet alleen om de smaak, maar ook om de antiseptische en genezende eigenschappen.

6) Honing verjaart niet! Er zijn zelfs kruiken van meer dan 5000 jaar oud gevonden die nog steeds geconsumeerd kunnen worden !

7) Maar een potje honing is niet zomaar gemaakt, hiervoor moeten de bijen hard werken. Er zijn vier miljoen bloemen nodig om één kilo honing te produceren, wat voor onze vrienden neerkomt op ongeveer 14.000 werkuren.

Dat zijn dus aardig wat redenen om meer aandacht te besteden aan de bijen en meer dankbaarheid te tonen voor hun werk, de biodiversiteit en voor onze smaakpapillen!