Hoe voorkom je verkleuring van je was?

Hoe voorkom je verkleuring van je was?

Je kent het wel: je stopt witte sokken in de wasmachine en ze komen er roze uit. Hoe voorkom je dat je was tijdens de wasbeurt een andere kleur krijgt?


Neem voorzorgsmaatregelen

Wasongelukjes kan je gemakkelijk voorkomen door je was zorgvuldig te sorteren en hem dan aan het juiste wasmiddel toe te vertrouwen. Voor een witter wasresultaat gebruik je een wasmiddel met zuurstofbleekmiddel zoals poeder. Voor je kleurwas moet je een wasmiddel gebruiken zonder zuurstofbleekmiddel speciaal voor gekleurde was. En onthoud goed: witte en gekleurde kledingstukken samen in de machine stoppen is om problemen vragen!

Test je stof

Veel kleurstoffen zijn niet kleurvast als je een waspoeder gebruikt dat bleekstoffen bevat. De kleuren kunnen dan verbleken of een andere kleurschakering krijgen. Maar ook de wastemperatuur kan een boosdoener zijn! Een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat kleurstoffen uit een kledingstuk in het waswater vloeien, en zo de rest van de was aantasten. Als je echt op veilig wilt spelen, test je het best de kleurvastheid van tevoren: sprenkel wat warm water op een onzichtbaar plekje (bv. de binnenkant van een kraag of zoom) en druk dit met een warm strijkijzer even samen tussen twee stukjes witte stof.

Let op met delicate stoffen

Wol en zijde zijn erg gevoelig voor aanvallen met enzymen. Dat komt omdat deze natuurvezels eigenlijk proteïnen zijn. Sommige enzymen in hedendaagse wasproducten kunnen die vezels beschadigen. Kies voor je delicate weefsels dus een zacht wasproduct speciaal ontwikkeld voor delicate kleding, deze bevat doorgaands geen enzymen.

Slimme was- en sorteertips

  • Was je jeans binnenstebuiten. Dat beschermt naden en plooien tegen verbleken en voorkomt blekere kreuken door wrijving.
  • Keer wollen truien en sweatshirts binnenstebuiten om pluizen te vermijden.
  • Gebruik een wasmand met onderverdelingen of meerdere manden om je vuile was meteen te sorteren. Zo kan je ook je kinderen stimuleren om hun kamer netjes te houden.

Hoe sorteer jij jouw was? Deel jouw tip met ons!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

nikita60

nikita60

gemeld

bedankt voor de tips

  • melden
Wasmaatje

Wasmaatje, doseerdop

Wasmaatje

Het Wasmaatje legt je graag uit wat de beste dosering is. Zo verspil je geen wasmiddel en dus ook geen geld. Doseer zoals het moet, dan was je goed

(42)
Tientallen tips voor een schonere was!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

SOS vlekken

SOS vlekken

SOS vlekken

Gras, vet, zweet, kauwgom: stuk voor stuk vervelende vlekken die om een speciale behandeling vragen. Met jullie tips blijft echter geen vlek nog overeind.

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

De wonderlijke wasmachine

De wonderlijke wasmachine

De wonderlijke wasmachine

Of je de wasmachine nu verfoeit of verafgoodt, het blijft een ingenieus ding dat onvermoeibaar je berg was wegwerkt.

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Deze zoete rijstbeignets zijn een traditie in Toscane, zeker op de naamdag van de Heilige Sint Jozef, 19 maart.