Hoe gebruik je wasmiddel en welke is de beste?

Te veel wasmiddel gebruiken kan leiden tot witte vlekken en problemen voor je wasmachine. Ook het reinigingsproces kan worden gewijzigd. Hier zijn drie belangrijke factoren en advies voor het gebruik van wasmiddel.


  1. hoe vuil is je wasgoed?
  2. hoeveel stop je in de wastrommel?
  3. >hoe hard is het water?

Vuil, vuiler, vuilst…

Hoe vuiler je wasgoed, hoe meer wasmiddel je nodig hebt. Dat helpt niet alleen om je was schoon te krijgen, maar verhindert ook dat het vuil opnieuw in het wasgoed doordringt. Een gemiddelde lading voor de wasmachine bevat 40 g vuil – dat zijn drie volle soeplepels. Bepaal eerst hoe vuil je was is:

  • Licht bevuild: wasgoed zonder merkbare vlekken, dat je vooral wil opfrissen (bv. truien en vestjes).
  • Gemiddeld bevuild: wasgoed dat je maar een dag hebt gedragen, met zowel zichtbare als onzichtbare vlekken (bv. blouses en hemden).
  • Heel vuil: wasgoed dat je langer dan een dag droeg of gebruikte op lichaamsdelen die veel vuil produceren (bv. ondergoed, sokken en handdoeken).
  • Smerig: héél vuil wasgoed (bv.sportkledij of vaatdoeken).

Het trommelvolume

De meeste wasmachines hebben tegenwoordig grotere wastrommels (6 tot 8 kg). In grotere wastrommels zit ook meer vuil. Wil je na elke wasbeurt een prachtresultaat? Dan moet je de hoeveelheid wasmiddel daarop afstemmen. GROTERE WASTROMMEL = GROTERE WASLADING = MEER VUIL

De waterhardheid

Waterhardheid kan je bekijken als een soort vlek die reageert op de ingrediënten van je wasproduct en verhindert dat het efficiënt werkt. Goede wasproducten vermijden dit met speciale ingrediënten die het water verzachten. Hoe harder het water, hoe meer speciale ingrediënten nodig zijn voor de waterverzachting. Daarom raden fabrikanten je aan om een beetje meer wasmiddel te gebruiken wanneer je in een gebied met hard water woont. De waterhardheid in België varieert. Neem contact op met je waterleverancier en vraag hem hoe hard het water bij je thuis is. Of kijk eens naar je waterketel: zit er een laagje klakaanslag op? Dan woon je in een regio met hard water.

Doseertip

Als je te weinig wasmiddel gebruikt, gaat witgoed grauw ogen, omdat er onvoldoende ingrediënten zijn om de vlekken te verwijderen en ze vast te houden in het water. Het vuil zet zich dan opnieuw af op de kledingstukken.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Tientallen tips voor een schonere was!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Vlekkenwijzer

Vlekkenwijzer

Vlekkenwijzer

Een hardnekkige chocoladevlek? Nagellak gemorst? Of sporen van zonnemelk op je bikini? Dankzij de juiste behandeling krijg je de vlekken vaak van de eerste keer uit je kleding. We serveren onze beste vlekkenweetjes.

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Wassen als een pro

Wassen als een pro

Wassen als een pro

Veranderde je lievelingsjurk in een poppentruitje? Of verpestte één roze sok je hele witte was? Dankzij deze tips word je een instant wasexpert.

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Deze zoete rijstbeignets zijn een traditie in Toscane, zeker op de naamdag van de Heilige Sint Jozef, 19 maart.

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow