Kleine wasjes, slimme wasjes

Kleine wasjes, slimme wasjes

Geen grootse voornemens voor Zin in meer-experte Manon, behalve dan het verplichte nummertje ‘meer sporten’. Maar één ding moet en zal veranderen: de was. Een beter, gestructureerder, overzichtelijker en aangenamer wasbeleid, graag.


Zo. De feestdagen zijn voorbij, de kerstboom (een kunstexemplaar) kan richting zolder en het gewone leven eist weer z'n plek op. Of ik goede voornemens heb, vraagt een vriendin. Niet meteen eigenlijk, behalve misschien net zoals heel Vlaanderen 'wat meer bewegen'. Alhoewel... er is wel iets dat ik graag wil veranderen. Of liever: sneller wil afhandelen, namelijk de immer uitbreidende hoeveelheid was in mijn wasmand. Én het werk dat erbij hoort. Daarom heb ik een plan van aanpak opgesteld.

Eerst en vooral ga ik de hoeveelheid vuile was verminderen. Onmogelijk denk je? Niet als je wat kritischer let op wat vooral je kids erin gooien. Stinken hun kleren niet, zitten er geen zichtbare vlekken op en kunnen ze het best nog een dagje aan, dan wordt de broek, het T-shirt of de hoodie netjes opgevouwen en in de kast gelegd. O ja, door de rechtmatige eigenaar uiteraard. Zo leren die pagadders meteen de kunst van het plooien. Dat scheelt al snel twee wasmachines per week.

Dan is het de beurt aan de nieuwe manier van wassen. Omdat sommige stukken textiel (bijvoorbeeld bonte dekbedovertrekken) eerder een fris geurtje nodig hebben dan een intensieve wasbeurt, volstaat een sterk verkort programma. Zitten er kreukgevoelige stoffen bij, stel dan het toerental van de centrifuge wat lager in. Je was zal minder verfrommelen, dus ben je straks ook sneller klaar met strijken. En gebruik een wasverzachter om alles snel glad te krijgen. Is het programma klaar, haal dan meteen de was eruit, anders kreukt het frisgewassen goed te veel én kan het gaan stinken. Hup, direct in de droogkast (op een lage temperatuur tegen onnodige kreuken) of aan de wasdraad ermee.

Nu de boel nog onberispelijk glad krijgen. Zodra je droogkast klaar is, haal je meteen je wasgoed eruit. Door de warmte van de droogkast laten de meeste kleren zich perfect gladwrijven met je handen zonder dat er een ijzer aan te pas komt. Als dat geen tijdswinst is! Moet je toch per se iets strijken, probeer dan twee stukken tegelijk te doen. Leg bijvoorbeeld twee keukendoeken op elkaar of vouw je tafelkleed dubbel. Een krachtig stoomstrijkijzer krijgt dat zeker voor elkaar. Strijk verder alleen spullen die het waard zijn (aan ondergoed, handdoeken en zelfs lakens verspil ik geen strijkenergie) en last but not least: spaar je was niet dagen achter elkaar op, maar las elke dag een waskwartiertje (of half uurtje bij grote gezinnen) in.

Die discipline wordt rijkelijk beloond met perfect hanteerbare wasmanden en strijksessies zodat je straks fluitend de was wegwerkt. Of bijna dan toch. Een portie schelden tegen je wasgoed, doet ook wel eens deugd.

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie

100% georganiseerd

100% georganiseerd

100% georganiseerd

Nu is die mooie zomer wel echt voorbij. School en werk zijn weer herbegonnen. Dus het is opnieuw alle hens aan dek. Mét de bijbehorende korte dagen en lange to-dolijstjes. Stress? Adem rustig in en lees verder.

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...