Kleine wasjes, slimme wasjes

Kleine wasjes, slimme wasjes

Geen grootse voornemens voor Zin in meer-experte Manon, behalve dan het verplichte nummertje ‘meer sporten’. Maar één ding moet en zal veranderen: de was. Een beter, gestructureerder, overzichtelijker en aangenamer wasbeleid, graag.


Zo. De feestdagen zijn voorbij, de kerstboom (een kunstexemplaar) kan richting zolder en het gewone leven eist weer z'n plek op. Of ik goede voornemens heb, vraagt een vriendin. Niet meteen eigenlijk, behalve misschien net zoals heel Vlaanderen 'wat meer bewegen'. Alhoewel... er is wel iets dat ik graag wil veranderen. Of liever: sneller wil afhandelen, namelijk de immer uitbreidende hoeveelheid was in mijn wasmand. Én het werk dat erbij hoort. Daarom heb ik een plan van aanpak opgesteld.

Eerst en vooral ga ik de hoeveelheid vuile was verminderen. Onmogelijk denk je? Niet als je wat kritischer let op wat vooral je kids erin gooien. Stinken hun kleren niet, zitten er geen zichtbare vlekken op en kunnen ze het best nog een dagje aan, dan wordt de broek, het T-shirt of de hoodie netjes opgevouwen en in de kast gelegd. O ja, door de rechtmatige eigenaar uiteraard. Zo leren die pagadders meteen de kunst van het plooien. Dat scheelt al snel twee wasmachines per week.

Dan is het de beurt aan de nieuwe manier van wassen. Omdat sommige stukken textiel (bijvoorbeeld bonte dekbedovertrekken) eerder een fris geurtje nodig hebben dan een intensieve wasbeurt, volstaat een sterk verkort programma. Zitten er kreukgevoelige stoffen bij, stel dan het toerental van de centrifuge wat lager in. Je was zal minder verfrommelen, dus ben je straks ook sneller klaar met strijken. En gebruik een wasverzachter om alles snel glad te krijgen. Is het programma klaar, haal dan meteen de was eruit, anders kreukt het frisgewassen goed te veel én kan het gaan stinken. Hup, direct in de droogkast (op een lage temperatuur tegen onnodige kreuken) of aan de wasdraad ermee.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Nu de boel nog onberispelijk glad krijgen. Zodra je droogkast klaar is, haal je meteen je wasgoed eruit. Door de warmte van de droogkast laten de meeste kleren zich perfect gladwrijven met je handen zonder dat er een ijzer aan te pas komt. Als dat geen tijdswinst is! Moet je toch per se iets strijken, probeer dan twee stukken tegelijk te doen. Leg bijvoorbeeld twee keukendoeken op elkaar of vouw je tafelkleed dubbel. Een krachtig stoomstrijkijzer krijgt dat zeker voor elkaar. Strijk verder alleen spullen die het waard zijn (aan ondergoed, handdoeken en zelfs lakens verspil ik geen strijkenergie) en last but not least: spaar je was niet dagen achter elkaar op, maar las elke dag een waskwartiertje (of half uurtje bij grote gezinnen) in.

Die discipline wordt rijkelijk beloond met perfect hanteerbare wasmanden en strijksessies zodat je straks fluitend de was wegwerkt. Of bijna dan toch. Een portie schelden tegen je wasgoed, doet ook wel eens deugd.

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina