Laat maar lekker draaien...

Laat maar lekker draaien...

De wasmachine lijkt nooit stil te staan. Hop, daar draait er nog eentje gevuld met kinderbroeken vol grasvlekken, tienershirts met okselgeur en overhemden met koffiespetters. En o verrassing, er liggen nog een paar stapels kleren in de wachtrij ... Zin in meer-experte Manon heeft een haat-liefdeverhouding met haar wasmachine, maar deelt sinds kort de wasjes met lief én kinderen.


Hoeveel wasjes heb je gemiddeld gedraaid als je pakweg een jaar of 35 bent en een man plus twee kinderen hebt? Ik vroeg het me gisteren nog af toen ik (lach niet) de afwas stond te doen. Volgens Nederlandse cijfers zijn dat gemiddeld zes wasjes per huishouden per week. Nogal logisch dat in menig gezin de vraag wie de wasmachine bedient, geen onbelangrijke is.

Als jij degene bent die de belangrijke taak van textielreiniger op zich heeft genomen en dat al doet vanaf pakweg je twintigste, kom je ongeveer uit op 4.700 wasjes. En dan zit je niet eens op de helft van het aantal dat je de rest van je leven nog moet doen. Wasjes draaien kan dus in menig gezin een heikel punt zijn. Vooral omdat de bevrediging over het resultaat van bijzonder korte duur is. Tegen de tijd dat alles fris gewassen, gedroogd en gestreken in je kast ligt, is je wasmachine alweer gevuld met kinderbroeken vol grasvlekken, tienershirts met okselgeur en overhemden met koffiespetters. Je zou van minder depressief worden.

Ondanks mijn eigen gemopper over bergen vuile was, ben ik stiekem altijd erg gehecht geweest aan mijn wasmachine. Een stapel proper wasgoed in mijn kleerkast schuiven, geeft me een (weliswaar kortdurend en fake) gevoel van voldoening én controle. De wereld om me heen mag instorten, als mijn was schoon en fris geurend geplooid is, kan ik alweer iets van mijn to do-lijst schrappen. Zelfs op vakantie word ik onrustig van een handvol vuile sokken of hemdjes. Bij het uitzoeken van vakantiehuisjes, blijkt de aanwezigheid van een wasmachine altijd een dwingende huurvoorwaarde.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Niet vreemd dat ik de verantwoordelijkheid over de was lange tijd in eigen beheer hield. Ik was bang dat witte sokken grijs werden, een wollen trui na een wasbeurt bij de poppenkleertjes kon en favo bloesjes in de droger belandden waar ze behalve droogden, ook kreukten en krompen. Mijn gemopper in het verleden over die bergen wasgoed was dus erg dubbel. Als je niet kan delegeren, moet je ook niet zeuren. Gelukkig heb ik die krampachtige wasfobie inmiddels van me afgeworpen. Dat heeft vooral te maken met mijn huidige gezinssituatie: mijn vriend en ik hebben een latrelatie, wat betekent dat ieder zijn eigen was doet. Sinds ik hem alle was-ins and outs heb verklapt en hij zijn haperende was-droogcombinatie eindelijk verruilde voor twee fonkelnieuwe aparte units, is mijn lief de waskoning.

Daarmee is hij tegelijkertijd een goed voorbeeld voor onze drie kids. Zodat ook zij later weten, zowel de jongens als het meisje, dat de was proper krijgen een taak is voor vrouwen en mannen. Al blijft het opvallend dat zowel zijn als mijn zoon zich amper om de was bekommeren, terwijl dochterlief het leuk vindt om de was uit de wasmachine te halen, het stoffilter van de droger schoon te maken en een T-shirt te plooien zonder het opnieuw te kreuken. Eerlijk is eerlijk, er is wat de jongens betreft nog veel werk aan de winkel. Maar de enigen die daar het verschil in kunnen maken, zijn de waskoningin en haar koning zelf...

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina