Moet je nieuwe kleren wassen voor het dragen?

Moet je nieuwe kleren wassen voor het dragen?

Hoe was je kleren in functie van de stof? Dit zijn enkele tips voor het wassen van nieuwe kleding.


Ze zijn nieuw, voelen fluweelzacht aan en je wilt maar één ding: ze zo snel mogelijk aantrekken! Maar is dat wel een goed idee? Moet je je nieuwe kleren wassen voor je ze gaat dragen of voor je erin gaat slapen? Je hoeft niet te wachten tot er een harnekkige vlek op zit om nieuwe kleren te wassen voor je ze voor het eerst draagt: dit zijn enkele praktische tips.

Moet je nieuwe kleren wassen voor je ze voor het eerst draagt?

Het antwoord is ja. Dat mooie kleedje of die zachte trui bevatten misschien schadelijke chemische producten.

Machinaal vervaardigde kleren bevatten dat soort producten, zoals chloor, die allergieën een huidirritaties kunnen veroorzaken. Sporen van phtalaten, die worden gebruikt om plastic soepel te maken, zijn soms aanwezig op motieven, inscripties en illustraties van kleding. Die zijn alleen maar gevaarlijk als je ze inslikt, maar kinderen kunnen hun kleren wel eens in hun mond stoppen. Op nieuwe kleren die je eerst moet wassen kunnen ook alkalisch-chemische residuen bevatten, die irritatie kunnen veroorzaken.

Om T-shirts vlekkeloos wit te maken, gebruiken fabrikanten producten met een zeer hoog alkaligehalte. Maar schiet niet in paniek! Door je kleren te wassen voor je ze draagt, vermijd je het risico op irritatie door deze chemische stof.

Moet je nachtkleding wassen voor je er voor het eerst in slaapt?

Ja, om dezelfde reden als hierboven uitgelegd. Net als nieuwe truien en broeken kan nachtkleding chemische producten bevatten die er in de wasmachine makkelijk uit gaan. Je moet dus wel degelijk nieuwe nachtkleding wassen voor je erin slaapt . Bovendien zijn artikelen die je op de markt of in een kledingzaak hebt gekocht misschien al door vele handen gegaan die niet altijd even proper waren. Ze kunnen dus vol bacteriën zitten!

Advies voor het wassen van nieuwe kleren: als je vaak slaapt in kleren die je overdag hebt gedragen, kun je maar beter van die gewoonte afkomen. Tijdens je slaap zweet je. Het nachtzweet voegt zich toe aan het zweet van overdag waardoor bacteriën, die zich voeden op zweet, zich gaan vermenigvuldigen. Dat is erg onhygiënisch en niet van het beste om fris te ruiken!

Goed om te weten: vind je in je nieuwe kleren symbolen voor het wassen en onderhouden? Als dat niet het geval is of als ze onvolledig zijn moet je oppassen: dan is het heel waarschijnlijk dat die kleren niet conform zijn aan de Europese normen. Opgepast voor irritaties...

Bestel je gratis doseersysteem

Bestel je gratis doseersysteem

Slechts één bestelling per jaar. Gelieve een leveringstermijn van 6 weken in acht te nemen.

Staaltje geselecteerd
Kies dit staaltje niet
Staaltje al besteld

Kies het best aangepaste wasprogramma, ook voor de eerste wasbeurt

Kleding in natuurlijke stoffen (wol, angora, zijde, linnen, kasjmier, enz.) moeten voor het dragen met de hand in koud water gewassen worden. Synthetische stoffen (nylon, lycra, dralon, coolmax, gore-tex, enz.) kunnen in de machine worden gewassen en mogen in de droogkast, behalve als ze elastisch materiaal bevatten.

Biologisch katoen: deze stof veroorzaakt geen allergieën of huidirritaties. Vrij van pesticiden, chemische producten en zware metalen, wordt biologisch katoen perfect door de huid verdragen. Desondanks raden we aan een peignoir van biologisch katoen op 40° te wassen voor je hem voor het eerst draagt.

Zijde: omdat de verfstof kan afgeven is het van belang zijden kleding de eerste keer met de hand te wassen.

Velours en donkere kleren: deze stoffen, die pluis aantrekken, moeten apart worden gewassen van stoffen die de neiging hebben vezels te verliezen, zoals badhanddoeken bijvoorbeeld. Om te vermijden dat je zwarte kleren hun kleur verliezen en grijs worden, kies je best korte wasprogramma's op lage temperatuur en moet je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruiken. En vooral, was donkere kleren en jeans binnenste buiten gekeerd.

Gekleurde kleding: voor je je nieuwe rode trui in de wasmachine wast, doe je beste en snelle test. Dompel een mouw in warm water en wring hem uit boven een witte doek. Als je doek roze verkleurt, moet die trui apart in de machine worden gewassen of anders met de hand, in koud water. Blijf voorzichtig en doe de test opnieuw voor de tweede wasbeurt!

Tips voor het wassen van kleding voor het dragen: denk eraan, vooraleer je kleren wast, dat je ze dichtknoopt en binnenste buiten keert zodat de kleuren na verschillende wasbeurten niet vervagen. Waarom zou je die gewoonte niet vanaf de eerste wasbeurt al aannemen?

Ontdek ook hoe je kleding perfect in de machine wast een stuur ons jouw tips door!

En vergeet niet: met Ariel blijven je kleren en hun kleuren als nieuw!

En jij, hoe was jij je nieuwe kleren voor je ze draagt?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

2kinderen

2kinderen

gemeld

ik was ze altijd eens op sport programma,ik hoop dat dit ook goed is? en ik doe er altijd azijn bij, dit is mij zo aangeleerd door mijn mama.

  • melden
KADUIN

KADUIN

gemeld

Badhanddoeken en keukenhanddoeken nooit na de eerste keer wassen in de droogtrommel doen. Dit vermindert het opslorpingsvermogen.

  • melden
lentl

lentl

gemeld

Meestal ik nieuwe kleren was doe ik er wat azijn bij voor de kleuren te behouden , en kleurdoekjes , in koudwater was ik nieuwe kleren , bang dat ze zouden krimpen

  • melden
Zotteke

Zotteke

gemeld

Ik stop ze zelfs altijd in koud water, zodat ze niet krimpen. Kleurdoekjes houd ik gereed voor de eerste wasbeurt, want er komt nogal wat kleur van die nieuwe kleren af (meestal als ik het niet verwacht).

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer