Op hoeveel graden moet je wassen?

Op hoeveel graden moet je wassen?

Het aanbod van wasmachines is tegenwoordig enorm en allemaal hebben ze een ander bedieningspaneel om het juiste programma en de juiste temperatuur te kiezen voor je wasgoed. Wij hebben een overzicht voor je samengesteld om je een beetje op weg te helpen.


Koud wassen 15°C

Bij de meeste machines kun je er ook voor kiezen om 'koud' te wassen, wat betekent dat je wasgoed op een temperatuur lager dan 30°C gewassen wordt. Een koud programma herken je aan de woorden 'koud' of 'geen warmte', of aan de graden Ariel Excel gel, dat ontwikkeld is om op lage temperatuur te wassen, kun je hiervoor gebruiken.

Koud wassen 30°C

Voor wasgoed dat niet erg vuil is, zonder zichtbare vlekken, kun je op een lagere temperatuur wassen zonder dat je wasgoed minder goed schoon wordt. Wasmiddelen zijn ook werkzaam bij een lage temperatuur zoals 30°C. Door op een lagere temperatuur te wassen bespaar je energie, wat beter is voor het milieu én je portemonnee. 30°C is daarnaast ook erg geschikt voor delicate wasjes, zoals wol en zijde.

Wassen op 40°C

De meeste wasjes kun je op 40°C wassen. Spijkerbroeken, T-shirts, blousen etc. Ook donkere kleding kun je veilig wassen op 40°C. Het aantal graden dat op je kledingstuk aangegeven staat is wel het maximum, dus op een minder aantal graden wassen mag natuurlijk ook.

Wassen op 60°C

Wassen op 60°C is geschikt voor vaatdoekjes en beddengoed. Zo kun je er zeker van zijn dat deze (hygiënisch) schoon uit de wasmachine komen. Ook de sportsokken en bij voorkeur wit ondergoed mag mee in de 60°C was.

Wassen op 90°C

Deze was is een kookwas. Voor bijvoorbeeld theedoeken en vaatdoekjes die een stevige wasbeurt kunnen gebruiken. Ook voor je wasmachine is het goed om af en toe een kookwas te draaien. Dan wordt je machine goed schoon en verdwijnen de nare geurtjes.

Hopelijk helpt dit je om het juiste wasprogramma te kiezen voor je was. Let altijd goed op de symbolen in je kleding. Die geven aan wat de maximale temperatuur is bij het wassen!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

boemeljte

boemeljte

gemeld

Ik doe soms een wasje op 30°c en heb altijd witte sporen van resterend wasmiddel op de kledij.

  • melden
sisken

sisken

gemeld

interessante tip!

  • melden
Mary4

Mary4

gemeld

Heel interessant.....goede en nuttige tips kunnen we allemaal gebruiken,nietwaar lady's?

  • melden
senna007

senna007

gemeld

ik heb al heel wat bijgeleerd met de nuttige tips van zin in meer

  • melden
Uryllia

Uryllia

gemeld

Wanneer mijn wasmachine een nare geur achterlaat. Dan zet ik mijn wasmachine aan op 90° en spoel ik hem eens met sodakorrels. Nadien ruikt mijn wasmachine zeer fris!

  • melden
Wasmaatje

Wasmaatje, doseerdop

Wasmaatje

Het Wasmaatje legt je graag uit wat de beste dosering is. Zo verspil je geen wasmiddel en dus ook geen geld. Doseer zoals het moet, dan was je goed

(42)
Tientallen tips voor een schonere was!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

SOS vlekken

SOS vlekken

SOS vlekken

Gras, vet, zweet, kauwgom: stuk voor stuk vervelende vlekken die om een speciale behandeling vragen. Met jullie tips blijft echter geen vlek nog overeind.

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

De wonderlijke wasmachine

De wonderlijke wasmachine

De wonderlijke wasmachine

Of je de wasmachine nu verfoeit of verafgoodt, het blijft een ingenieus ding dat onvermoeibaar je berg was wegwerkt.

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Deze zoete rijstbeignets zijn een traditie in Toscane, zeker op de naamdag van de Heilige Sint Jozef, 19 maart.