Probleemloos gordijnen wassen

Probleemloos gordijnen wassen

Gordijnen moeten met zorg behandeld en gereinigd worden. Gelukkig kun je veel gordijnstoffen zelf wassen. Wij geven je graag een aantal waardevolle tips.


Zelf wassen of professioneel laten reinigen?

Of je zelf je gordijnen kunt wassen, hangt af van de wasvoorschriften. Twijfel je, neem dan contact op met de winkel waar je je gordijnen gekocht hebt. Daar kunnen ze je vertellen welk reinigingsadvies specifiek geldt voor jouw gordijnen. Sommige stoffen zijn zo delicaat of krimpgevoelig dat ze enkel bij de stomerij kunnen gereinigd worden.

Gordijnen wassen in de wasmachine

Ga je je gordijnen in de wasmachine wassen, verwijder dan eerst alle gordijnspelden, haken en rollertjes. Die kunnen in de wastrommel je gordijnen ernstig beschadigen. Let er ook op dat de wasmachine niet te vol zit, anders worden de gordijnen te veel blootgesteld aan wrijving en kreukvorming. Verder kun je schuurplekken vermijden door de gordijnen in een waszak of dekbedhoes te stoppen. Kies voor een verkort wasprogramma en gebruik een zacht wasproduct.

Gordijnen wassen met de hand

Als je de gordijnen met de hand wast, leg ze dan in bad met een mild wasproduct en veel water. Opgelet: handwarm water is warmer dan 30 graden! Laat de gordijnen even weken en spoel ze dan met koud water.

Gordijnen drogen en strijken

Na het wassen kun je de gordijnen eventueel kort centrifugeren. Hang ze vervolgens meteen vochtig uit met enige tussenruimte. Op die manier voorkom je kreuken. Zijn er toch nog kreuken, dan zakken die er na enkele weken waarschijnlijk vanzelf uit. Zo niet, dan kan een stoomstrijkijzer soelaas brengen. Toch blijft voorzichtigheid geboden. Niet alle gordijnen mogen immers gestreken worden.

Vitrages wassen

Omdat de meeste vitrages voor 100% uit polyester bestaan, kun je ze makkelijk wassen. De stof krimpt niet of nauwelijks. Je hoeft vitrages ook niet te centrifugeren. Laat het overtollige water gewoon uitlekken en hang de gordijnen op als ze nog vochtig zijn. Ze drogen binnen de kortste keren.

Zin in nog meer wastips?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Tientallen tips voor een schonere was!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Vlekkenwijzer

Vlekkenwijzer

Vlekkenwijzer

Een hardnekkige chocoladevlek? Nagellak gemorst? Of sporen van zonnemelk op je bikini? Dankzij de juiste behandeling krijg je de vlekken vaak van de eerste keer uit je kleding. We serveren onze beste vlekkenweetjes.

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Wassen als een pro

Wassen als een pro

Wassen als een pro

Veranderde je lievelingsjurk in een poppentruitje? Of verpestte één roze sok je hele witte was? Dankzij deze tips word je een instant wasexpert.

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Deze zoete rijstbeignets zijn een traditie in Toscane, zeker op de naamdag van de Heilige Sint Jozef, 19 maart.