Propere was? Stem af op het juiste programma!

Propere was? Stem af op het juiste programma!

Een wasautomaat lijkt tegenwoordig wel een supercomputer. Al die wasprogramma’s. En dan nog eens de temperatuurcombinaties die je op je wasautomaat kunt ingeven. Je zou er tureluurs van worden en je kunt toch niet blijven sorteren? En die wasautomaat laten draaien met maar een paar delicate gevallen erin is toch ook geen optie? Tja, eigenlijk is het vaak een kwestie van gezond ‘wasevenwicht’.


Wassen met de wasautomaat - regel 1: lees de etiketten met wasinstructies!

Als het om lakens en badhanddoeken gaat, weet je meestal wel wat je het best doet. Maar bloesjes, hemden, truitjes en T-shirts wassen in de wasautomaat … da’s vaak een ander verhaal! Ook al moet je even zoeken en misschien zelfs je bril opzetten: lees altijd zorgvuldig de wasinstructies.

Wassen met de wasautomaat - regel 2: leer wat die waskuipsymbolen écht betekenen

Het nummer op het waskuipsymbool geeft de maximumtemperatuur aan waarop je de stof in je wasautomaat mag wassen. Overschrijd de aanbevolen temperatuur nooit: het kan de stof doen krimpen, verkleuren of beschadigen. De streepjes onder het temperatuursymbool geven het aanbevolen aantal wentelbeurten tijdens het wasprogramma aan. Vermijd schade aan de stof en overschrijd het aangegeven aantal niet.

40°C katoen

Staan er geen streepjes onder het waskuipsymbool? Dan is de stof geschikt voor een programma met hoog toerental (bv. katoenprogramma).

40°C synthetische stoffen

Eén streepje betekent dat de stof geschikt is voor een programma met een gemiddeld toerental (bv. programma synthetische stoffen).

40°C fijne was

Twee streepjes geven aan dat je alleen met laag toerental mag wassen (bv. het wolprogramma van je wasautomaat).

Wassen met de wasautomaat - regel 3: wikken en wegen!

Je hebt het al door: de keuze van het juiste wasprogramma heeft niet alleen te maken met de temperatuur, maar ook met de manier waarop je wasautomaat met je was omgaat.

  • Een hoger toerental (bv. het katoenprogramma van je wasautomaat) zorgt voor een betere reiniging en vlekverwijdering, maar draagt minder zorg voor delicate weefsels.
  • Een lager toerental (bv. programma fijne was) draagt meer zorg voor delicate weefsels maar reinigt minder goed.

TIP: speel op zeker!

Je kunt niet blijven sorteren en het kan zeker geen kwaad om een katoenen T-shirt bij de synthetische was te stoppen. Omgekeerd (synthetisch bij katoen) is dan weer geen goed idee.

Aanverwante artikelen
Vlekken verwijderen, een koud kunstje

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Wasmaatje

Wasmaatje, doseerdop

Wasmaatje

Het Wasmaatje legt je graag uit wat de beste dosering is. Zo verspil je geen wasmiddel en dus ook geen geld. Doseer zoals het moet, dan was je goed

(42)
Tientallen tips voor een schonere was!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

SOS vlekken

SOS vlekken

SOS vlekken

Gras, vet, zweet, kauwgom: stuk voor stuk vervelende vlekken die om een speciale behandeling vragen. Met jullie tips blijft echter geen vlek nog overeind.

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

De wonderlijke wasmachine

De wonderlijke wasmachine

De wonderlijke wasmachine

Of je de wasmachine nu verfoeit of verafgoodt, het blijft een ingenieus ding dat onvermoeibaar je berg was wegwerkt.

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Deze zoete rijstbeignets zijn een traditie in Toscane, zeker op de naamdag van de Heilige Sint Jozef, 19 maart.

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow