Tips van een doorwinterde wasexpert

Hoe ik mijn was doe? Ik plan alles en ga voor kwaliteit.

Dankzij mijn moeder, mijn eigen ervaringen en de tips die ik door de jaren heen op het internet heb verzameld, beschouw ik mezelf als een wasexpert. Volgens mij bestaat het wasproces uit 3 fases: de voorbereiding, het wassen zelf en de nazorg.


1. De voorbereiding:

 • Ik heb een waskalender. Hierop vul ik in wanneer ik de grotere dingen moet wassen of wanneer decoraties opgefrist moeten worden, zoals gordijnen, lakens, jassen voor het seizoen, enz. Om een voorbeeld te geven, ik was het beddengoed minstens één keer om de twee weken. Veel mensen weten namelijk niet dat we meer tijd in bed doorbrengen dan in onze kleren.

 • Ik ga het huis kamer voor kamer door en verzamel de was of maak aantekeningen.

 • Vervolgens sorteer ik de was. Ik gebruik een wasmand die is opgedeeld in compartimenten. Het bespaart me een hoop tijd, want de was wordt zo al voor me uitgezocht. (En het helpt mijn gezin ook om te leren wat sorteren eigenlijk inhoudt.) Witte was, lichte kleuren, (donkere) kleuren en fijne was (zoals wol, zijde, enz.) vormen de verschillende groepen. Als ik maar een kleine hoeveelheid voor een bepaalde groep heb, stop ik het niet bij een andere groep. Ik spaar het liever op voor een volle wastrommel.

 • Ik keer de kleding binnenstebuiten. Dit beschermt ze tijdens het wassen.

 • Ik haal de zakken leeg, want het wassen van geld/identiteitskaarten/documenten is niet zo nuttig.

 • Ik kijk altijd wat er op het etiket staat en kies dan welk programma er het beste bij past. Ik gebruik voor het beddengoed zo heet mogelijk water als het wasetiket toestaat. Verschillende soorten polyester kun je het beste in gewoon warm water wassen, terwijl katoen goed tegen heet water kan. Als ik vlekken heb, controleer ik altijd wat de oorzaak ervan is. Vetvlekken kun je beter in koud water wassen, sapvlekken hebben heet water nodig.

 • Als de vlek erg hardnekkig is, behandel ik die vooraf met een vlekverwijderaar die ik ook nog aan de was toevoeg.

2. Het wassen:

 • Ik pas de regel van één hand toe tegen het te vol laden van de trommel. Aan halfgevulde trommels begin ik niet. Ik wacht liever totdat ik een volle trommel heb.

 • Ik laat de gewassen kleding nooit in de wasmachine zitten, want de kleuren gaan misschien overlopen en de was kan haar tintelende frisse geur verliezen.

3. Na het wassen:

 • Ik laat de was wanneer mogelijk in de zon drogen.

 • Ik probeer de kleding zo kreukvrij mogelijk op te hangen, dan hoef ik minder te strijken.

 • Ik zorg ook goed voor de wasmachine door de lades met schoonmaakmiddel schoon te maken als dat nodig is.

 • Als ik niet weet hoe ik iets moet opvouwen om ruimte te besparen of kreukels te vermijden zoek ik online handleidingen en afbeeldingen op.

 • Dan mijn laatste algemene tip: vind een wasmiddel dat het beste bij jouw meest voorkomende behoeftes past (poeder, vloeibaar, pods) en neem die behoeftes daarbij in overweging (comfort, hygiëne, frisheid, geur, hoe vuil de kleren zijn) en ga altijd voor kwaliteit.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

zannake

zannake

gemeld

Ik draai alleen maar mijn wasmachine in het weekend. De rede is omdat ik kijk naar het verbruik van mijn energie. In het weekend is de energie goedkoper. We betalen al genoeg. En mijn was zal ik altijd laten drogen buiten indien mogelijk. Anders hang ik mijn was wel binnen op een droogrekje. Dus geen droogkast voor mij. Grtjs

 • melden
gogootje

gogootje

gemeld

Wat is de regel van één hand?

 • melden
Kate4

Kate4

gemeld

Graag voeg ik hier nog een extra tip aan toe nl. zeker 1 x / week wassen met poeder op 60°C. Dit tegen de vetluis in de machine. Deze aanslag bevindt zich ook vaak in het rubber van de deuren. Ook dit dient regelmatig schoongemaakt te worden.

 • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
100% georganiseerd

100% georganiseerd

100% georganiseerd

Nu is die mooie zomer wel echt voorbij. School en werk zijn weer herbegonnen. Dus het is opnieuw alle hens aan dek. Mét de bijbehorende korte dagen en lange to-dolijstjes. Stress? Adem rustig in en lees verder.

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow