Wèg met de wolletjes

Wèg met de wolletjes

Wordt het niet eens stilletjes aan tijd om onze wollen truien definitief op te bergen? Zin in meer-experte Zamarra vult haar kast met jurkjes, tops en ander zomerlekkers, en brengt de rest vastberaden naar de zolderkamer. Maar eerst verwent ze haar truien nog met een wolwasje...


Knagen aan kragen

Motten zijn verzot op wol. Vooral in het voorjaar en tijdens de zomermaanden gaan ze op zoek naar hun feestmaal. Ze hebben een voorkeur voor vlekken en vette kragen, omdat daar de meeste voedingsstoffen in zitten. Daarom is het heel belangrijk om je wollen winterkleding goed te wassen en op te bergen in een afgesloten kledingzak of opbergdoos.

Geschrokken wolletjes

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn bij het wassen van wol. Natte wolvezels zijn erg kwetsbaar en kunnen lelijk vervilten als je te hard knijpt of boent. Los voor een handwas wat wolwasmiddel op in lauw water (zo’n 20° C), dompel het kledingstuk onder en masseer het sop er zachtjes doorheen. Heel belangrijk: spoel na met water van dezelfde temperatuur als het waswater. Wol 'schrikt'  namelijk van koud water en kan dan krimpen. Wikkel het kledingstuk in een badhanddoek en druk er zo voorzichtig het vocht uit.

Nog meer krimpgevaar

Als het wasetiket aangeeft dat je trui in de machine mag, vul dan de trommel maximum voor een kwart en kies altijd voor het wolwasprogramma. Stop de trui na het wassen in een kussensloop om hem te beschermen, en centrifugeer maximum een minuut op de hoogste stand. Wol is elastisch en kan lelijk vervormen als je het ophangt. Laat het daarom beter plat op een handdoek drogen, bij voorkeur op een droogrek. Let op: zet het rek niet in het zonlicht of bij de verwarming. Wol kan omwille van het krimpgevaar ook beter niet in de droogkast.

Clean closet

Nu de truien schoon zijn, is het belangrijk om ook je kleerkast even onder handen te nemen met de stofzuiger en een vochtig doekje met allesreiniger. Hier en daar een zakje cederhout ruikt niet alleen lekker, het houdt ook motten op afstand. Cederhout bevat bijzondere etherische oliën die de eetlust van de mottenlarven onderdrukt, waardoor ze je kleding niet meer beschadigen. Daarnaast absorbeert cederhout vocht en gaat het schimmelvorming en mufheid tegen. Dubbel handig dus!


Zamarra

Huis & thuis experte
Zamarra

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

De wonderlijke wasmachine

De wonderlijke wasmachine

De wonderlijke wasmachine

Of je de wasmachine nu verfoeit of verafgoodt, het blijft een ingenieus ding dat onvermoeibaar je berg was wegwerkt.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Je thuis, een huis voor iedereen

Je thuis, een huis voor iedereen

Je thuis, een huis voor iedereen

Is onverwacht bezoek voor jou een reden tot paniek, of gooi jij altijd even enthousiast je deur open? Met deze tips geef je élke gast dat bijzondere thuisgevoel.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow