Wèg met de wolletjes

Wèg met de wolletjes

Wordt het niet eens stilletjes aan tijd om onze wollen truien definitief op te bergen? Zin in meer-experte Zamarra vult haar kast met jurkjes, tops en ander zomerlekkers, en brengt de rest vastberaden naar de zolderkamer. Maar eerst verwent ze haar truien nog met een wolwasje...


Knagen aan kragen

Motten zijn verzot op wol. Vooral in het voorjaar en tijdens de zomermaanden gaan ze op zoek naar hun feestmaal. Ze hebben een voorkeur voor vlekken en vette kragen, omdat daar de meeste voedingsstoffen in zitten. Daarom is het heel belangrijk om je wollen winterkleding goed te wassen en op te bergen in een afgesloten kledingzak of opbergdoos.

Geschrokken wolletjes

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn bij het wassen van wol. Natte wolvezels zijn erg kwetsbaar en kunnen lelijk vervilten als je te hard knijpt of boent. Los voor een handwas wat wolwasmiddel op in lauw water (zo’n 20° C), dompel het kledingstuk onder en masseer het sop er zachtjes doorheen. Heel belangrijk: spoel na met water van dezelfde temperatuur als het waswater. Wol 'schrikt'  namelijk van koud water en kan dan krimpen. Wikkel het kledingstuk in een badhanddoek en druk er zo voorzichtig het vocht uit.

Nog meer krimpgevaar

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Als het wasetiket aangeeft dat je trui in de machine mag, vul dan de trommel maximum voor een kwart en kies altijd voor het wolwasprogramma. Stop de trui na het wassen in een kussensloop om hem te beschermen, en centrifugeer maximum een minuut op de hoogste stand. Wol is elastisch en kan lelijk vervormen als je het ophangt. Laat het daarom beter plat op een handdoek drogen, bij voorkeur op een droogrek. Let op: zet het rek niet in het zonlicht of bij de verwarming. Wol kan omwille van het krimpgevaar ook beter niet in de droogkast.

Clean closet

Nu de truien schoon zijn, is het belangrijk om ook je kleerkast even onder handen te nemen met de stofzuiger en een vochtig doekje met allesreiniger. Hier en daar een zakje cederhout ruikt niet alleen lekker, het houdt ook motten op afstand. Cederhout bevat bijzondere etherische oliën die de eetlust van de mottenlarven onderdrukt, waardoor ze je kleding niet meer beschadigen. Daarnaast absorbeert cederhout vocht en gaat het schimmelvorming en mufheid tegen. Dubbel handig dus!


Zamarra

Huis & thuis experte
Zamarra

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer