Zouden nieuwe kleren best eerst gewassen worden?

Zouden nieuwe kleren best eerst gewassen worden?

Ze zijn gloednieuw, heerlijk zacht en we willen er maar één ding mee doen: direct dragen! Maar is dit wel een goed idee? Of horen we kleren te wassen voordat we ze dragen of erin slapen? Zin in meer geeft je wat praktisch advies.


Was je nieuwe kleding voordat je ze voor het eerst draagt?
Ja, want dat leuke kleedje of schattige truitje kan chemische producten bevatten die slecht voor je gezondheid zijn. Veel chemische producten die tijdens de fabricage van je kleding worden gebruikt, zoals chloor, kunnen huidirritaties en allergieën veroorzaken. Sporen van ftalaten, die worden gebruikt door fabrikanten om kunststoffen te verzachten, zijn vaak aanwezig op patronen, opschriften en ontwerpen die op je kleding geplakt zijn. Deze zijn enkel schadelijk wanneer je ze inslikt, maar kinderen stoppen nog wel eens een mouw in hun mond.
Kleding kan ook restjes van alkalische chemicaliën bevatten, wat een mogelijk irriterende stof is. Om kraakwitte T-shirts te maken gebruiken fabrikanten producten met een hoog alkalische gehalte. Maar er is nog geen reden tot paniek! Door je kleding simpelweg te wassen voordat je het draagt kan je risico op irritaties vermijden.

Was je nieuwe kleding voordat je er voor het eerst in slaapt?
Ja, om exact dezelfde redenen zoals we hierboven omschreven. Net zoals nieuwe truien en broeken, kan ook nachtkleding chemische producten bevatten die je in een handomdraai verwijdert door ze te wassen. Meer, als je iets van een winkelrek of op de markt hebt gekocht, heb je geen idee hoeveel mensen het al vast hebben gehad, en niet iedereen is even consequent met het handenwassen als jij…. Hallo bacteriën!

Slaap je wel een keertje in het T-shirt dat je ook overdag gedragen hebt?
Dit is zeker geen goed idee… Het zweet dat je lichaam op natuurlijke wijze verlaat tijdens het slapen voegt zich toe aan dat wat je overdag hebt uitgezweet. Het resultaat: bacteriën, die zich voeden met zweet, vermenigvuldigen. Niet bepaald lekker fris dus… en ook zeker geen goed idee als het op lichaamsgeurtjes aankomt!

Kies het juiste wasprogramma in functie van het type stof:
- natuurlijke materialen (wol, angora, zijde, linnen, kasjmier, etc.) horen altijd met de hand in koud water gewassen te worden;
- synthetische materialen (nylon, lycra, dralon, coolmax, gore-tex, etc.) kunnen in de wasmachine gewassen worden en in de droogkast gedroogd, tenzij ze stretch materiaal bevatten.
- Organisch katoen: dit soort textiel veroorzaakt geen allergieën of huidirritaties. Organisch katoen heeft geen pesticiden, geen chemische producten en geen zware metalen. Het is dan ook erg zacht voor de huid. We raden echter aan dat je een kamerjas in deze stof wel eerst op
40° C wast voordat je het de eerste keer draagt.
- Zijde: hoor je de eerste keer met de hand te wassen want de kleur kan uitlopen.
- Fluwelen en donkere materialen: dit soort kleding, die stofjes aantrekt, mag je zeker niet samen wassen met stoffen die vezels bevatten die los durven komen zoals bijvoorbeeld handdoeken. Let op voor zwarte kleding, want die kan grijs worden. De oplossing: kies voor korte wasprogramma’s op lage temperatuur met net voldoende wasmiddel. En als belangrijkste: draai donkere kleding en jeans binnenste buiten voordat je ze wast.
- Kleurrijke kleding: voordat je je nieuwe rode trui in de wasmachine steekt, raden we aan dat je een snelle test doet. Dop een mouw in erg warm water en wring het uit op een witte theedoek. Als de theedoek roze wordt moet deze trui op zijn eentje of met de hand in koud water gewassen worden. Om extra zeker te zijn doe je deze test nog een keer voordat je de trui de tweede keer wast.

Doe zeker alle knoopjes dicht en draai het stuk binnenste buiten voor je je kleding wast. Zo vervagen de kleuren niet over tijd, dus begin vanaf de allereerste was met deze goede gewoonte!

En last but not least: volg de wassymbooltjes die in het etiket staan en was het kledingstuk op de juiste temperatuur.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Top tips om binnen je was te drogen

Top tips om binnen je was te drogen

Top tips om binnen je was te drogen

Je was buiten laten drogen doet je was ze heerlijk ruiken en helpt ook nog eens besparen op de maandelijkse energiefactuur. Maar wat op regenachtige dagen? Volg deze tips over hoe je je kleding binnen kunt laten drogen, zelfs als je geen droogkast hebt.

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Wasmaatje

Wasmaatje, doseerdop

Wasmaatje

Het Wasmaatje legt je graag uit wat de beste dosering is. Zo verspil je geen wasmiddel en dus ook geen geld. Doseer zoals het moet, dan was je goed

(42)
Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Frittelle di Riso

Deze zoete rijstbeignets zijn een traditie in Toscane, zeker op de naamdag van de Heilige Sint Jozef, 19 maart.

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow