Duurzaam wassen: een stap-voor-stap handleiding

Thuis
14/05/2021

Leder van ons heeft een rol te spelen in de bescherming en het behoud van onze planeet - voor onszelf en voor toekomstige generaties. Het kan lijken alsof de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt te groot zijn om aan te pakken, maar als we allemaal de kleine stappen nemen die we kunnen, kunnen we toch een collectieve, positieve impact hebben. Dash wil mensen bewuster maken van de ecologische voetafdruk van wasgoed en vooral consumenten helpen duurzamere keuzes te maken met speciaal ontwikkelde formules die ons helpen thuis ons steentje bij te dragen.

Stap één: kouder wassen

Wasmachines zijn een van de meest energieverslindende huishoudelijke apparaten en aangezien een gemiddeld huishouden jaarlijks 100 ladingen wasgoed wast, is het een goed idee om te beginnen met te kijken naar de manier waarop we onze kleren wassen. Als het gaat om duurzaam wassen, is het verlagen van de wastemperatuur de belangrijkste factor om de impact van het proces op het milieu te verminderen. De levenscyclusanalyse (LCA) van Dash geeft aan dat tot 60% van de CO2-voetafdruk van het wasmiddel afkomstig is van de gebruiksfase.

De "gebruiksfase" vertegenwoordigt de handeling van het doen van de was in jouw huis. Oftewel het fysiek gebruiken van het wasmiddel en het aanzetten van jouw wasmachine. De grootste bijdrage aan de milieuvoetafdruk van de gebruiksfase is het verwarmen van het water voor jouw wascyclus. Door jouw wastemperatuur slechts 10 graden lager te zetten, kun je de CO2-uitstoot van de wascyclus met 35% verminderen, wat aantoont dat elke graad kouder, een verschil maakt.

En wanneer je Dash gebruikt, hoef je niet in te boeten op efficiëntie. Want Dash Pods zijn speciaal ontworpen voor ultieme reinigingskracht in koud water, dankzij ons uniek drievoudig oppervlakte-actieve systeem dat effectief moeilijke vlekken verwijdert.

Stap twee: gebruik het ecoprogramma

Veel wasmachines hebben ecoprogramma's, die de wastemperatuur automatisch op kouder zetten. Deze eco-wascycli zijn vaak korter en gebruiken minder water, dus een drievoudige winst voor duurzaam wasgoed. Daarbij is de ecoprogramma geschikt voor bijna alle soorten wasgoed. Als je toch bezig bent, kun je gelijk je eigen ecoprogramma aanzetten, en overwegen om je douchetemperatuur lager te zetten en je haar wat kouder te wassen!

Stap drie: kun je minder vaak wassen?

Om zo duurzaam mogelijk te zijn en jouw positieve impact op het milieu te maximaliseren, moet je nadenken over hoe vaak u uw kleren moet wassen. Een gemiddeld huishouden doet 100 ladingen wasgoed per jaar, wat veel water en energie kost! Wachten tot je een volle lading was moet doen is bijvoorbeeld een eenvoudige en doeltreffende manier om milieuvriendelijker te zijn.

Stap vier: sla de droger over

Hoewel drogers nuttig zijn, moet je jezelf afvragen of het echt nodig is om jouw droger voor elke lading wasgoed te gebruiken. Wassen op een milieuvriendelijke koude cyclus, gecombineerd met het drogen van kleding op een droogrek kan echt helpen om het energieverbruik aanzienlijk te verminderen.

Zal dit echt een verschil maken?

Ja! Door jouw wastemperatuur te verlagen van 40°C naar 30°C kun je de CO2-uitstoot van de wascyclus met wel 35% verminderen, wat neerkomt op >3,5 miljoen ton CO2 per jaar, wat gelijk staat aan >2 miljoen auto's die per jaar van de weg worden gehaald, waaruit blijkt dat elke graad die je kiest, een verschil maakt. Ben je onder de indruk? Doe met ons mee door hier de belofte te doen om koud te gaan wassen.