Elke graad telt


Thuis
14/05/2021

KOUDER WASSEN, IS SCHONER WASSEN


Het is de hoogste tijd om de thermostaat van onze aarde een graadje lager te draaien. En daar kan ook jij bij helpen! Hoe? Simpel, door op lagere temperaturen te wassen.

Het merk Dash wil laten zien hoe onze kleine acties allemaal samen een grote positieve impact kunnen hebben. Daarvoor hebben ze samengewerkt met National Geographic, een organisatie die elke dag overal ter wereld de gevolgen van klimaatverandering ziet.

Een samenwerking met National Geographic

Klimaatverandering gaat ons allemaal aan. Dash en National Geographic hebben daarom de handen in elkaar geslaan om samen de wereld bewuster temaken van dit fenomeen en van hoe kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben. National Geographic heeft twee wetenschappers gevolgd op hun reis naar Groenland, waar zij onderzoek hebben gedaan naar de effecten van klimaat
verandering op onze aarde. De beelden van deze reis brengen aan het licht wat er aan de hand is en hoe de opwarming de leefbaarheid van onze planeet beschadigt.


"Ik bestudeer de impact van klimaatverandering op de arctische regio's van Groenland en ben elke dag getuige van het effect van onze CO2 -uitstoot op de natuur. Dit moeten we allemaal samen oplossen en elke kleine stap maakt dan een verschil", vertelt een National Geographic-wetenschapper. "In feite is elke graad belangrijk. Als mensen overal ter wereld kleine stapjes thuis zetten, kan dit een groot effect op onze planeet hebben."

Warm water vreet energie

Bij het wassen van je kleding kan je je CO2 -uitstoot behoorlijk verkleinen. 60% van je 'was-voetafdruk'* ontstaat namelijk tijdens het wassen zelf. Je wasmachine verbruikt natuurlijk energie om te draaien, maar het opwarmen van het waswater is de grootste verslinder.

Tip!

Wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen, let dan op het energielabel. Een nieuwe zuinige wasmachine kan tot de helft of zelfs twee derde minder energie verbruiken.

35% minder CO2

Vroeger waren hoge temperaturen nodig om vuil te verwijderen, maar de nieuwe generatie wasmiddelen werkt op een andere manier. De biologisch afbreekbare enzymen daarin werken heel goed op lage temperaturen. Zo kan je kleding echt schoon wassen, terwijl je energie bespaart. Wanneer je op 30°C wast in plaats van 40°C stoot je tot wel 35% minder CO2 uit. In een jaar kunnen we dan allemaal samen 3,5 miljoen ton CO2 besparen, te vergelijken met 2 miljoen auto's minder op de weg. Dat is niet mis!


Was de planeet schoon

Ook overtuigd om koud te wassen om het milieu te helpen? Net als National Geographic wil Dash de wereld beetje bij beetje groener maken. Dankzij de Dash Allin1 Pods* was jij je kleding immers net zo efficiënt op een lagere temperatuur! Voor een perfect proper resultaat zoals alleen Dash dat kan. Ik was op lage temperatuur, ik was verantwoord. Kies voor koud, want élke graad telt.

Dash Pods strijden mee

Dash is altijd aan het innoveren om het gebruik van energie, water en de uitstoot van CO2 te verminderen. Resultaat: nieuwe producten die een steeds betere werking op lagere temperaturen garanderen. Zoals Dash Pods die twee keer geconcentreerder zijn dan Dash Vloeibaar en 80% minder water bevatten. Ook de verpakking van de Pods is zuiniger: de helft minder plastic dan poeder (en 20% minder dan vloeibaar). Ook bij het maken van de wasmiddelen wordt aandacht besteed aan de voetafdruk. De Pods worden lokaal in Europa geproduceerd, zodat er minder transport nodig is. De fabriek in Frankrijk gebruikt bovendien 100% hernieuwbare energie.