Hoe maak je het strijkijzer goed schoon?

Hoe maak je het strijkijzer goed schoon?

0
Als de zool van je stoomstrijkijzer verkleurd of kleverig is, volg je deze tips voor een onderhoudsbeurt die je apparaat niet beschadigt.

Als je stoomstrijkijzer aan de was lijkt te kleven, als de zool plakkerig is of als de stoom maar haperend uit de zoolplaat komt, is je apparaat waarschijnlijk toe aan een onderhoudsbeurt. Om geen lelijke vlekken op je kleren te krijgen, je strijkijzer langer mee te laten gaan en beter te kunnen strijken maak je het geregeld schoon! Voordat je onze tips volgt, vergeet je niet de eventuele waarschuwingen van de fabrikant in de handleiding te lezen; het zou immers kunnen dat het gebruik van azijn afgeraden wordt.

Voor je aan het reinigen van je strijkijzer begint ...

 • 1. Allereerst ga je na of je strijkijzer volledig uitstaat en de stekker is uitgetrokken. Je mag pas aan een schoonmaakbeurt beginnen wanneer de strijkzool voldoende afgekoeld is.
 • 2. Welke producten je ook kiest voor het schoonmaken van de zoolplaat, gebruik er geen enkel metaal voorwerp voor, dus ook geen schuurspons of staalwol, om je toestel niet te beschadigen.
 • 3. Geef voor het strijken steeds de voorkeur aan een mengsel van gedistilleerd water en kraanwater (50%-50%) en laat het water na het strijken nooit lang in het reservoir staan. Het is beter om het reservoir na elke strijkbeurt compleet leeg te laten lopen, zodat er zich geen kalkaanslag ophoopt.

Tips om een strijkijzer te ontkalken

Niets is schadelijker dan de kalkaanslag die zich via het water in je strijkijzer ophoopt! Kalk verstopt de circuits van je toestel, zodat het niet meer normaal functioneert en bruine vlekken op je wasgoed achterlaat. Regelmatig ontkalken (ongeveer elke twee maanden) zal het strijken makkelijker maken en de levensduur van je stoomstrijkijzer verlengen.

De doeltreffendste oplossing om kalkafzetting te verwijderen is een mengsel van 100 ml water en 100 ml witte azijn, dat je in het reservoir van je strijkijzer giet. Steek de stekker in het stopcontact, zet het toestel aan en schakel de stoomfunctie in. Nadat je een beetje stoom hebt laten ontsnappen, zet je je strijkijzer uit en laat je het mengsel een uur inwerken om nadien met zuiver water te spoelen.

Om de kalksporen op de zoolplaat van je strijkijzer te verwijderen, wrijf je hem schoon met een natgemaakte doek en een harde natuurzeep. Veeg de zool daarna af met een licht bevochtigd doekje.

Tips om een vergeeld strijkijzer schoon te maken

Als de zoolplaat van je strijkijzer vergeeld is, kun je kiezen uit verschillende oplossingen met gewone producten, zoals:

 • 1. Citroensap: je mag gewoon met een halve citroen rechtstreeks over de zool wrijven om hem daarna met een vochtige doek schoon te vegen.
 • 2. Witte azijn met een beetje fijn zout: maak een propere doek nat met dit mengsel en wrijf de zool schoon.
 • 3. Bicarbonaat (2 eetlepels) en warm water (1 eetlepel): verdeel deze pasta met je vingers over de vuile delen van de zool en veeg daarna alle sporen weg met een vochtige spons.
 • Voor het reinigen van de stoomopeningen kun je wattenstaafjes gebruiken!

  Tips voor het reinigen van een kleverige zoolplaat

  Op een kleverige zoolplaat doet nagellakremover zonder aceton wonderen! Doe enkele druppels op een stuk oude stof of een handdoek. Wrijf ermee over de zool en maak nadien schoon met een propere handdoek.

  Om te garanderen dat je strijkijzer soepel en vlot over de was glijdt, denk je er ook aan een doeltreffende wasverzachter te gebruiken, zoals Lenor Shea Boter.

  Zodra je strijkijzer weer helemaal proper is ...

  Is je strijkijzer weer helemaal proper? Vergeet niet om na elke onderhoudsbeurt eerst een oude handdoek of een kledingstuk te strijken waar je niet zo gesteld op bent. Zo verwijder je de laatste resten product of vuil en ruïneer je niet je lievelingsbloes …

  Nu je strijkijzer perfect proper is, ontdek je onze tips om te kunnen strijken in een goed ingerichte wasplaats ...

  En jij, welke methode pas jij toe om je stoomstrijkijzer goed schoon te maken?

0
e2c00407-1b39-30c3-966a-dc43a5202dae6503144886603777685
Bon
€ 1.00
Lenor La Collection Wasverzachter

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies