Hoe strijk je een hemd?

Hoe strijk je een hemd?

0
Zin in mooi gestreken hemden, maar dat lukt niet zo goed? Lees dan onze tips en trucs om te strijken als een pro.

Met een beetje oefening en onze tips leer jij snel hoe je hemden in een twee drie glad gestreken krijgt en beleef je er zelfs nog plezier aan. De temperatuur van het strijkijzer, de hoogte van de strijkplank, de delen van het hemd die je het eerst strijkt … Wij vertellen je hoe het moet!

Een hemd strijken: advies vooraf

Om het strijken van je hemden zo makkelijk mogelijk te maken:

 1. Wanneer je hemden wast, gebruik je niet alleen een wasmiddel, maar ook een wasverzachter zoals Lenor Zeebries: die zorgt ervoor dat stoffen zachter aanvoelen, minder kreuken en makkelijker te strijken zijn.
 2. Hang ze op aan een kleerhanger om ze te laten drogen.
 3. Gebruik een goed schoongemaakt strijkijzer.
 4. Klap de strijkplank uit ter hoogte van je middel.
 5. Stel de temperatuur van je strijkijzer af in functie van de stof van je hemd.
 6. Strijk op de bovenzijde van je hemd, behalve als het van een donkere stof is: in dat geval moet je vermijden dat er eventuele witte sporen van het strijkijzer achterblijven.

 

Een hemd correct strijken, stap voor stap

Er is geen vaste volgorde die je moet respecteren om een hemd zonder vervelende plooien te strijken, maar de volgende stappen zouden het je makkelijker kunnen maken. Gebruik ook af en toe de stoomfunctie van je strijkijzer voor de meest gekreukte delen. Maak allereerst alle knopen los en verwijder natuurlijk ook eerst de manchetknopen!

 1. Begin met de kraag, die je met de punt van je strijkijzer zowel op de voorkant als de achterkant strijkt.
 2. Het schouderstuk (boven het achterpand, onder de kraag) en de bovenkant van de mouwen strijk je op het ronde uiteinde van de strijkplank. Strijk daarna een voor een de schouders.
 3. Voor het strijken van de mouwen zijn er twee scholen: met of zonder mouwplank. Zonder mouwplank strijk je ze goed plat op je strijkplank. Met een mouwplank, voor perfectionisten, hoef je het plankje maar in de mouw te schuiven om ze zonder de minste plooi te kunnen strijken.
 4. Het achterpand strijk je vanaf de naden, terwijl je het schouderstuk en de mouw over de rand van het ronde uiteinde van de strijkplank legt.
 5. De rij knopen strijk je op de achterkant van de stof, om een moeizame slalom te vermijden die de knopen zou kunnen beschadigen.
 6. De voorpanden strijk je een voor een, terwijl je de schouder in het rond uiteinde van de strijkplank laat glijden.

Een hemd perfect strijken: zo verknoei je het niet!

Draag je het hemd niet meteen na het strijken? Dan hang je het best op aan een kleerhanger. Als je het moet plooien, zet dan je strijkijzer nog even niet uit! Dat kun je nog gebruiken voor een laatste correctie hier en daar, terwijl je plooit. Onze tip: maak maar een op twee knopen dicht voor je het hemd ophangt of plooit!

En jij, wat zijn jouw tips voor het goed strijken van een hemd?

Zin in Meer? Download hier kortingsbonnen van verschillende merken.

0
e2c00407-1b39-30c3-966a-dc43a5202dae6503144886603777685
Bon
€ 2.00
Lenor Vloeibare Wasverzachter

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies