Hoe verf je een kledingstuk?


Thuis
14/05/2021
Wil je weten hoe je makkelijk een kledingstuk verft, als er een vlek op zit of als de kleur je niet meer bevalt of vaal geworden is.

Voor je aan het verven van een kledingstuk begint

Lees aandachtig het etiket. Houd rekening met de maximale temperatuur waaraan je het kledingstuk mag wassen. Als je ‘chemisch reinigen’ leest, zeg je idee het kledingstuk te verven vaarwel, want dan zal het niet lukken. Sommige stoffen kun je niet verven: waterproof stoffen, microvezels, polyester, acryl en weefsels die een mengeling zijn van wol met polyester, acryl, kasjmier, angora of mohair.

Was het kledingstuk voor je het verft, om het minste, zelfs onzichtbare vuil te reinigen, zodat dit geen effect heeft op het eindresultaat.

De juiste kleur verf kiezen

Kies je textielverf niet uit zoals gewone verf. Textielverf dringt in de vezels van je kledingstuk om zich te vermengen met de originele kleur van de stof! Bereid je er ook op voor dat je het motief niet meer terug zult zien: de textielverf zal het minder zichtbaar maken, terwijl het contrast tussen verschillende kleuren zal vervagen.

Wil je een donker kledingstuk verven in een lichtere kleur? Gebruik dan eerst een bleekmiddel, om pas daarna het kledingstuk te verven in de gewenste kleur met een neutralere basis.

Als je tussen verschillende kleuren twijfelt, haal dan ideeën uit onze tips om de kleur van je kledingstukken te laten passen bij de kleur van jouw huid en je haar.

Een kledingstuk in de wasmachine verven

Voor het verven van een kledingstuk van katoen, linnen, zijde, viscose of jute is verven in de wasmachine de makkelijkste oplossing voor een uniform resultaat. Volg goed de instructies over temperatuur en dosering, die je leest op de verpakking van je textielverf: die worden opgegeven in functie van het gewicht van de kledingstukken die je wilt verven. Zorg ook voor zout en een fixeermiddel (als ze niet bij de verpakking van de textielverf inbegrepen zijn).

Doe de kledingstukken, de textielverf, het fixeermiddel en het zout in de machine en lanceer een normale cyclus op 30 °C of 40 °C. Zodra deze cyclus afgelopen is, verwijder je de doosjes en zakjes van je producten en lanceer je dezelfde cyclus met een dosis wasmiddel zoals de Ariel PODS Color & Style, die je gekleurde kleding stralend houdt. Laat je pas geverfde kledingstukken niet in de zon drogen, maar doe ze in de droogmachine of laat ze drogen in een ruimte die geen zonlicht toelaat. Was ze daarna telkens apart of samen met kleding in vergelijkbare kleuren.

Een kledingstuk met de hand verven

Pas deze techniek vooral toe als je maar één enkel kledingstuk verft of als je een speciaal effect wilt. Draag handschoenen, vul een teiltje met 5 liter heet water en voeg dezelfde producten toe als voor machinaal verven (textielverf, zout en fixeermiddel). Dompel het te verven kledingstuk onder in dit mengsel, dek het teiltje af en roer om de 3 minuten gedurende een half uur. Spoel het geverfde kledingstuk daarna uit in koud water tot het water helder is. Was het en laat het drogen in de droogmachine of in ieder geval ver van de zon.

En jij, wat zijn jouw adviezen voor het verven van verkleurde of met vlekken besmeurde kledingstukken?

Zin in Meer? Download hier kortingsbonnen van verschillende merken.