Katoen, zijde, linnen: hoe verwijder je hardnekkige vlekken?


Thuis
8/08/2019
Zin in het korte metten maken met hardnekkige vlekken op je kleding? Lees hier hoe je eens en voor altijd, en makkelijk op de koop toe, uit elke stof vlekken kunt verwijderen.

Dat er in huis en op kleren vlekken worden gemaakt... dat hoort er nu eenmaal bij: sausvlekken, groene grasvlekken, spatten van motorolie... daar moet je onvermijdelijk op schrobben! Een ding is zeker, aan het einde van de dag heb je vaak vuile kleren of keukenhanddoeken die met tomatensaus besmeurd zijn. Je vraagt je af hoe je een hardnekkige vlek verwijdert terwijl je daar niet echt de tijd voor hebt! Want zelfs als je weet hoe je kleren en huislinnen in de wasmachine wast en je vast al lang weet hoeveel wasmiddel je moet gebruiken, toch heb je soms misschien nog twijfels wanneer je sommige hardnekkige vlekken moet verwijderen.

Maar als je weet hoe je een vlek uit stoffen verwijdert - of dat nu katoen, zijde of linnen is -, kun je zonder stress van de dag genieten! Volg daarom deze tips om van elke vlek af te komen.

Vlekken uit katoen verwijderen?

Huislinnen is meestal van katoen: om het makkelijk te verven is, wordt katoen vaak gebruikt voor huislinnen, dat je dan ook in allerlei kleuren vindt die de kamers en badkamer mooi opfleuren. Wit staat eerder voor reinheid en huiselijk comfort. Daarom vind je eerder een wit laken over de eettafel . In de keuken is praktisch alles van wit katoen! Dat kan immers op hoge temperatuur gewassen worden , waardoor je er zeker van kunt zijn dat het goed proper is.

Als je wilt dat je kleren van katoen lang meegaan, moet je ze op de juiste manier wassen om de vlekken eruit te halen! Eerst en vooral moet je weten dat het met een goed wasmiddel (sommige zijn doeltreffend op 30°C), niet meer nodig is je kleding op 90°C te wassen. Wasmiddelen die pas op zeer hoge temperatuur werkzaam zijn had je vroeger misschien nodig, maar de formules van de wasmiddelen van vandaag zijn sterk geëvolueerd en geperfectioneerd. Zelfs voor erg vuile was is het vaak niet nodig te wassen op een temperatuur hoger dan 60°C.

Als op je T-shirts, bloezen of hemden van katoen make-up- of bloedvlekken zitten, kun je die vlekken er voor de wasbeurt uithalen. Behandel de vlek vooraf met een ontvlekker en een beetje koud water. Laat eerst ongeveer 15-30 minuten weken en wrijf de vlek er zachtjes uit. Was de stof daarna in de machine in het gebruikelijke programma en laat indien mogelijk aan de lucht drogen. Ziezo, je katoen is weer helemaal proper!

Een vlek op je zijden nachtgoed?

Je staat 's morgens op in je nieuwe zijden nachthemdje dat je net gekocht hebt op een kledingruil en begint gezellig te ontbijten... Maar dan - verdorie! - laat je een beschuitje uit je handen glippen en denk je dat je alweer een fortuin gaat moeten uitgeven aan de droogkuis om te vlek te verwijderen. Toch is het verwijderen van vlekken uit kleren nog nooit zo makkelijk geweest als met de wasmiddelen van tegenwoordig, zowel uit synthetische stoffen als zijde.

Vul de lavabo met koud water en doe er een beetje 3 in 1 wasmiddel bij. Knijp voorzichtig in de stof en wrijf zachtjes tot de vlek verdwijnt. Spoel goed uit en laat drogen.

Een vlek uit linnen verwijderen

De geur van vers gewassen huislinnen vult het huis en herinnert je aan je jeugd en mooie zomerdagen toen de was nog in de tuin hingen te drogen... Dat is een van de favoriete geuren van een heleboel mensen! Maar in linnenvezels (in broeken of handdoeken...) komen ook snel vlekken... Geen paniek!

Bedek de vlek met een papje dat je maakt met een beetje koud water en bicarbonaat en wrijf er een beetje van over de vlek. Laat het mengsel minstens een uur lang goed in de stof doordringen.

Was de stof zoals je dat normaal zou doen en doe er een beetje wasverzachter bij om de linnen stof zacht en geurend te maken. Dit is een excellente manier om vlekken uit je linnen kleren te verwijderen !

En jij, wat zijn jouw tips om vlekken te verwijderen?