Linnen wassen


Thuis
2/10/2018
Als je de volgende tips in acht neemt, blijft je linnen kleding lang mooi.

Reinig linnen met een goed wasproduct

Kies een degelijk product om je linnen te wassen. Wit linnen blijft fris met wasmiddelen die optisch blauwmiddel bevatten. Deze wasproducten zijn echter niet geschikt voor gekleurd linnen. Denk er ook aan dat gekleurd linnen net als katoen kleur kan afgeven tijdens het wassen. Je wast het bij de eerste wasbeurten dus best apart. Zo blijft de kleur ook langer mooi. Bevat het leidingwater in je streek veel kalk, dan gebruik je best een wasverzachter, zeker voor donkere kleuren.

De juiste wastemperatuur voor linnen

Als je linnen in de wasmachine stopt, dan is wassen op 40 graden meestal voldoende. Wit linnen mag gewassen worden op 95 graden tenzij het etiket anders vermeldt. Was je linnen met de hand, dan doe je er goed aan het kledingstuk kort te wassen en niet te laten weken.

Linnen wordt snel droog

Stop linnen kleding niet in de centrifuge of de droogtrommel want die kunnen de vezels ernstig beschadigen. Hoe dan ook droogt linnen van nature snel. Als je een linnen kledingstuk uit de wasmachine haalt, rek het dan eerst een beetje uit en breng het in vorm. Zo voorkom je dat de stof gaat krimpen.

Heet strijken is de boodschap

Linnen strijkt het makkelijkst als het nog vochtig is. Is de stof al vrij droog, dan kan je die nog glad krijgen met een stoomstrijkijzer. Om glimmende plekken te vermijden, strijk je linnen kledij langs de binnenkant. Gebruik steeds een zeer heet strijkijzer.

Wit linnen houdt van zonlicht

Linnen is erg gevoelig voor zonlicht. Daarom mag je gekleurd linnen niet in de zon laten drogen. Wit linnen dat verkleurd is, heeft dan weer wél baat bij het zonnetje. Het linnen gedurende enkele dagen buiten laten drogen kan wonderen doen.