Met de juiste wasvoorschriften draag je je favoriete kleding langer
Elk wasmachine heeft een eigen bedieningspaneel en verschillende temperaturen om je wasgoed proper te krijgen. Vroeger werd de was altijd erg heet gewassen: meestal op 60° C of 90° C. Maar vandaag behoort dat tot het verleden. Dankzij de moderne wasmachines én het juiste wasmiddel krijg je op lage temperaturen je wasgoed ook schoon. Tegenwoordig zorgen de actieve stoffen in wasmiddel (enzymes) dat je ook bij lagere temperatuur, zoals koud of 30° C, goed kan wassen. Bovendien is dat meteen een dikke plus voor je energiefactuur: wassen op lage temperatuur is goedkoper.
Maar hoe bepaal je nu op welke temperatuur je de was doet? Dit handige overzicht helpt je op weg:
Koud wassen: je bespaart tot 75% energie
Elke wasmachine geeft je de mogelijkheid om je was koud te wassen. Je water is niet écht helemaal koud, maar ongeveer 15° C. Kleine kanttekening: écht vuil was ga je niet proper krijgen op deze lage temperatuur. Maar voor delicate was en fijne stoffen is deze temperatuur perfect. Het product dat je helpt om je was proper te krijgen is Ariel Excel Gel. Wist je trouwens dat koud wassen beter is voor het milieu? Je bespaart wel tot 75% energie dan wanneer je de was doet op 60° C.
30 graden: ideaal voor de lichtbevuilde was
Je hebt je lievelingstrui al enkele dagen aan en het kledingstuk begint een beetje te ruiken. Of je hebt een jurkje één avond aangedaan voor een feest? Om deze kledingstukken weer proper te krijgen, was je op 30° C. Wist je dat de producten van Ariel jouw kleding al perfect schoon krijgen vanaf deze temperatuur?
En met een scheutje ‘Dash en een vleugje Lenor’ komen je kledingstukken lentefris de machine uit. Ook delicate wasjes, zoals wol en zijde, was je op deze temperatuur. Let op: voor wol gebruik je meestal een apart wasmiddel.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme ‘little black dress’, was je op 40° C. Met de Ariel pods krijg je al jouw favoriete kleren weer helemaal proper. Kleding die héél vuil is, bijvoorbeeld na een namiddag in de tuin spelen, behandel je best eerst apart met een vlekkenmiddel. Zo zal de vlek tijdens het wassen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hier lees je alles over het verwijderen van vlekken.
60 graden: witgoed weer helemaal wit
Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraaknet te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C. Was je je lakens met de Ariel 3in1 pods Fresh Sensations? Dan kan je vast niet wachten om ‘s avonds in je verse lakens te duiken.
Wist je trouwens dat je alles wat uit je badkamer/slaapkamer/keuken komt best regelmatig wast? Bacteriën, mijten en schimmels worden pas gedood vanaf 60° C. Nog even dit: was licht en donker wasgoed bij deze temperatuur ALTIJD apart. Anders loop je het risico dat je plots een roze onderbroek hebt i.p.v. een witte.
90 graden: ook de machine zelf is graag schoon
Deze temperatuur is voor een kookwas. Je wast er theedoeken en vaatdoekjes mee die een stevige wasbeurt kunnen gebruiken. Maar tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze temperatuur. Een was op 90° C kost 5 keer zoveel als een wasje op 30° C. En aangezien je op lagere temperaturen tegenwoordig ook al prima wast, wordt 90° C steeds minder gebruikt. Toch is deze stand allesbehalve overbodig: laat je machine regelmatig (om de 12 weken) leeg op deze temperatuur draaien. Alle achtergebleven zeepresten verdwijnen, net als schimmels en bacteriën. Ook de nare geurtjes gaan in rook op.
Voila, dat kan niet meer mislukken. Nog één gouden tip: blijf wel altijd de etiketten op de kleding nalezen. Vooral om de maximale wastemperatuur te weten te komen. Zo vermijd je truien die krimpen. ;)
En jij, wat zijn jouw geheime tips voor een schone was?