Baby- en kindertandjes poetsen: dit moet je weten

Baby- en kindertandjes poetsen: dit moet je weten

Om later geen problemen te krijgen is een goede mondhygiëne heel belangrijk voor je jonge spruit. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zin in meer legt uit.


Vanaf welke leeftijd begin je met tandenpoetsen bij kleine kinderen?

Begin met poetsen zodra de eerste tandjes zijn doorgekomen. Gebruik een zachte tandenborstel en een speciale tandpasta voor kleine kinderen. Gebruik tot de leeftijd van 5 jaar een peutertandpasta met 500-700 ppm fluoride. Vanaf 5 jaar en ouder gebruik je best een tandpasta van 1000-1500 ppm fluoride.

Mijn baby krijgt z'n eerste tandjes. Wat kan ik doen om irritatie te verminderen?

Typische voorbeelden van irritatie zijn: op de vingers of op andere dingen bijten, meer speekselproductie dan anders, gebrek aan eetlust of moeilijk doen over eten, geïrriteerd tandvlees en rode vlekjes op de wangen waar de tandjes doorkomen. Je kunt de irritatie verminderen door met een propere vinger het tandvlees van je kind te masseren of om een bijtring te geven. Deze mag koud zijn, maar zeker niet bevroren. Niet elk kindje heeft irritatie bij het doorkomen van de eerste tandjes.

Gebruik ik al tandpasta om de eerste tandjes te poetsen?

- 0 en 1 jaar: vanaf de doorbraak: 1 x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (met 500-700 ppm fluoride)?- 2, 3 en 4 jaar: 2 x per dag poetsen met fluoridetandpasta (met 500-750 ppm fluoride)?- 5 jaar en ouder: 2 x per dag poetsen met gewone fluoridetandpasta (met 1.000-1.500 ppm fluoride)

Mijn kind slikt alle tandpasta in… moet ik me hier zorgen over maken?

Kleine kinderen tot de leeftijd van 5 jaar kunnen veel tandpasta inslikken. Gebruik dus tot deze leeftijd een peutertandpasta met 500-750 ppm fluoride. Daarna, dus voor kinderen vanaf 5 jaar en ouder, gebruik je best een tandpasta van 1000-1500 ppm fluoride. Indien je deze richtlijn volgt kan het geen kwaad indien je kind de tandpasta inslikt. Gebruik ook niet teveel tandpasta, sowieso is een erwtje tandpasta voldoende.

Hoe vaak moet je bij de tandarts op controle gaan?

Kinderen gaan best twee- tot driemaal per jaar naar de tandarts omdat ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes. Volwassenen gaan best tweemaal per jaar op controle. Maar natuurlijk hangt het af van de individuele gevoeligheid voor gaatjes, tandvleesontsteking en de frequentie van de aanmaak van tandsteen. De tandarts kan je hierover advies geven.

Is een elektrische tandenborstel beter dan een manuele?

Ja, een elektrische tandenborstel verwijdert tot tweemaal zoveel tandplak als een manuele. Tandplak is DE grote boosdoener voor heel wat tandproblemen, zoals gaatjes, tandsteen en tandvleesontsteking. Omdat de kleine draaiende borstel vanzelf het werk doet, is het eenvoudiger om de juiste poetstechniek te gebruiken. Elke tand en kies wordt grondig aangepakt. Het allerbelangrijkste voor een goede tandhygiëne is dat je regelmatig (tweemaal minimaal twee minuten per dag) en correct de tanden poetst.

Is het echt nodig om de tanden te flossen?

Tussen je tanden kruipen er gemakkelijk voedselrestjes. Die kunnen door bacteriën in je mond worden omgezet in zuren die het tandglazuur aantasten en gaatjes veroorzaken. Bovendien veroorzaken achtergebleven voedselrestjes vaak een slechte adem. Regelmatig flossen verhelpt dat probleem.

Wat zijn tandplak en tandsteen?

Tandplak is een kleverig laagje op je tanden dat vooral bestaat uit bacteriën. Het zit overal op je gebit, dus ook tussen je tanden. Tandplak ligt aan de basis van 99% van de tandproblemen. Als je het niet dagelijks verwijdert door grondig te poetsen en te flossen, ga je gaatjes, bloedend tandvlees, tandsteen, slechte adem... krijgen.

Wat is tandsteen en hoe voorkom ik het?

Tandsteen is eigenlijk door calcium in ons speeksel verharde tandplak. Tandplak is de dunne, kleverige, onzichtbare laag op je tanden die vooral bestaat uit voedselresten en bacteriën. Het zit overal op je gebit, dus ook tussen je tanden. Tandplak kun je gemakkelijk verwijderen door dagelijks je tanden te poetsen: minstens tweemaal twee minuten per dag alle hoekjes aan de binnen- en buitenkant van je tanden. Als de tandplak verhardt tot tandsteen, dan krijg je het zelf niet meer weg en moet de tandarts het tandsteen verwijderen.

Oral-B 3D White Whitening Therapy Glazuurbescherming
Oral-B 3D White Whitening Therapy Glazuurbescherming
(4)

Meer dan alleen whitening*, versterkt en beschermt tandglazuur.

Ontdek nu!

Hoe hou ik mijn tanden en tandvlees gezond?

Poets minstens tweemaal twee minuten per dag je tanden en flos regelmatig. Let erop dat je poetstechniek correct is: gebruik een draaiende beweging om elk hoekje van je tanden te poetsen, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Of poets tand per tand met de elektrische tandenborstel. Zet niet te veel kracht bij het borstelen, anders kan het tandvlees terugtrekken met gevoeligheid tot gevolg. Bezoek een- à tweemaal per jaar de tandarts voor een controle van je gebit.

Wat is een goede tandpasta?

Kies altijd voor een fluoridehoudende tandpasta. Fluoride beschermt je tandglazuur. Verder neem je best een tandpasta die ook andere frequent voorkomende problemen in de mond aanpakt: gevoelige tanden, bloedend tandvlees of tandsteen. Oral-B Pro-Expert is de eerste en enige tandpasta die alle problemen met één formule behandelt.

Waarom heeft mijn kind een andere tandpasta nodig dan ik?

Kinderen moeten aan hun leeftijd aangepaste tandpasta gebruiken (- 5 jaar of + 5 jaar) omdat er voor hen een aangepast fluoridegehalte nodig is. Teveel fluoride kan leiden tot fluorose (permanente witte vlekken op de tanden).

Hoeveel tandpasta moet mijn kind gebruiken?

Een erwtje tandpasta is genoeg. Leer je kind grondig spoelen na het poetsen.

Hoe weet ik of mijn kind zijn tanden goed poetst?

In de apotheek kun je speciale verklikkertabletten (tandplak-indicatoren), kopen. Die pastilles moet je kind dan twee à drie minuten in de mond houden. Ze kleuren de tandplak en detecteren waar niet goed is gepoetst. Als je ze enkele dagen na elkaar gebruikt, zie je vaak dat telkens dezelfde plekken worden verwaarloosd en kun je je de manier van tandenpoetsen bijsturen.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes of cariës ontstaan doordat bacteriën (tandplak) in de mond de suikers uit de voeding omzetten in zuren. Die zuren tasten het tandglazuur aan en dat kan gaatjes veroorzaken. Opletten met suikers en altijd goed poetsen, is de boodschap.

Kan mijn kind een elektrische tandenborstel gebruiken?

Er zijn speciale elektrische tandenborstels voor kinderen. Met een leuke muziektimer onder de vorm van een muziekje. De bewegingen van deze tandenborstel zijn even doeltreffend als de versies voor volwassenen, maar iets minder heftig en de borstelkopjes zijn kleiner en aangepast aan de kindermond.

Mijn kindje is gevallen en het tandje is beschadigd… het wordt helemaal zwart, wat moet ik nu doen?

De tand kan je vergelijken met een been, als dit gebroken is ga je ook best naar de dokter. Je gaat dus best naar de tandarts.

Hoe kan ik mijn kind motiveren om zijn of haar tandjes te poetsen?

Zorg dat tandenpoetsen een vaste waarde is in de ochtend- en avondrituelen. Kleine kinderen kun je motiveren door een passend liedje te zingen gedurende twee minuten. Je kan ook een liedje spelen dat ze erg leuk vinden. Zo leren ze hoelang ze moeten poetsen. Vertel ze ook dat ze door nu goed te poetsen hun hele leven lang plezier kunnen hebben van hun tandjes. Maak er in elk geval een feest van!

De kalender

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina