Een stralend gebit voor jong en oud

Een stralend gebit voor jong en oud

Aan een gezond gebit hechten we veel belang. Mondhygiëne is dan ook belangrijk, en dat op elke leeftijd. Zin in meer zet voor jou een aantal tips, weetjes en vragen op een rij.


De basis

1. Poets je tanden minstens twee keer per dag twee minuten.
2. Vervang je tandenborstel om de drie maanden.
3. Kies voor een goede tandpasta die zoveel mogelijk problemen aanpakt.
2. Ga één of twee keer per jaar op controle bij de tandarts.

Elektrisch poetsen? Natuurlijk!

Maar liefst 88% van de Belgen is overtuigd van de werking van een elektrische tandenborstel, zo blijkt uit onderzoek. Toch kiest meer dan de helft van onze landgenoten nog voor een manuele borstel, in de eerste plaats omdat een elektrische borstel te duur zou zijn. Nochtans is het bewezen dat een elektrische tandenborstel tot twee keer meer tandplaque verwijdert. Op termijn vermindert hij ook het risico op tandvleesontstekingen. Het kleine borsteltje pakt tand per tand aan en raakt tot in de kleinste hoekjes dankzij de roterende en pulserende bewegingen. Achteraf voelen je tanden superglad en fris aan en geven ze je een tandartsschoon gevoel!

Ontdek hier een antwoord op de vaakst gestelde vragen voor elke leeftijdscategorie.

Baby's en peuters
Vanaf welke leeftijd moet je de tandjes poetsen?

Begin met poetsen zodra de eerste tandjes zijn doorgekomen. Gebruik een zachte tandenborstel en een tandpasta voor kleine kinderen, aangepast aan de leeftijd. Kleine kinderen durven heel wat tandpasta inslikken. Gebruik tot 5 jaar een peutertandpasta met maximaal 500-750 ppm fluoride. Gebruik ook niet te veel tandpasta: een erwtje volstaat.

Lagereschoolkinderen
Mag mijn kind een elektrische tandenborstel gebruiken?

Er bestaan elektrische tandenborstels voor kinderen. De bewegingen van deze borstel zijn even doeltreffend als die voor volwassenen, maar minder krachtig. Ook de borstelkopjes zijn kleiner. Hoe weet ik of mijn kind zijn tanden goed poetst? In de apotheek kun je speciale verklikkertabletten kopen. Die tabletten moet je kind twee à drie minuten in de mond houden. Ze kleuren de tandplaque en detecteren waar niet goed is gepoetst. Als je ze enkele dagen na elkaar gebruikt, zie je vaak dat telkens dezelfde plekken worden verwaarloosd en kun je de manier van tandenpoetsen bijsturen.

Tieners
Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan doordat tandplaque suikers omzet in zuren. Die zuren tasten het tandglazuur aan en dat kan gaatjes veroorzaken. Let dus op met zoet en poets grondig en regelmatig.
Wat kan ik doen tegen een slechte adem?
Achteraan op je tong zitten groeven, die een ideale broedplaats voor bacteriën zijn. Poets je tong met een harde tongreiniger.

Volwassenen
Hoe vaak moet ik op controle bij de tandarts?

Oral-B 3D White Whitening Therapy Glazuurbescherming
Oral-B 3D White Whitening Therapy Glazuurbescherming
(7)

Meer dan alleen whitening*, versterkt en beschermt tandglazuur.

Ontdek nu!

Het best één à twee keer per jaar.
Wat met gevoelige tanden? Als je gevoelige tanden hebt, kun je poetsen met een aangepaste tandpasta. Oral-B Pro-Expert zorgt ervoor dat je glazuur optimaal beschermd is. Zo komen koude- en warmteprikkels niet meer tot bij de zenuwen.
Kost iedere zwangerschap echt een tand?
Er zit een grond van waarheid in dit gezegde. Een zwangerschap zorgt vaak voor een verminderde weerstand, waardoor tandvleesproblemen kunnen verergeren. Je houdt er dus best een goede mondhygiëne op na. Ga rond de zesde maand ook even op controle bij de tandarts.

Vijftigplussers
Heeft mondhygiëne een invloed op mijn algemene gezondheid?

Wie niet regelmatig poetst, heeft een verhoogd risico op ontstoken tandvlees. Hierbij komen er massaal slechte bacteriën vrij, die langs het bloedend tandvlees rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen. Je lichaam gebruikt kostbare energie om de strijd tegen de ontsteking aan te gaan. Zo kan je weerstand verminderen.

Voor meer vragen en antwoorden, klik hier

Voor deze 4 zaken stap je beter naar de tandarts:

1. Tandplaque

Een dun, kleverig en onzichtbaar laagje op je tanden dat vooral bestaat uit voedselresten en bacteriën. Het zit overal op je gebit, ook tussen je tanden. Als je het niet dagelijks verwijdert door te poetsen en te flossen, wordt het hard en krijg je tandsteen.

2. Gaatjes

Cariës ontstaat omdat bacteriën in de mond suiker omzetten in zuur. Dat tast het tandglazuur aan.

3. Tandvleesontsteking

Is je tandvlees rood en gezwollen in plaats van lichtroze? Dan heb je misschien een tandvleesontsteking.

4. Parodontitis

Als je een tandvleesontsteking te lang laat aanslepen, ontstaat parodontitis, een gevorderde ontsteking die het ligament tussen de tand en het tandvlees aantast. Parodontitis is onomkeerbaar en zorgt op termijn voor uitgroeiende tanden.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina