Tandbederf en gaatjes, symptomen, oorzaken en behandeling

Tandbederf en gaatjes, symptomen, oorzaken en behandeling

Tandbederf is de verzachting van je tandglazuur veroorzaakt door zuren. Deze zuren worden aangemaakt als tandplakbacteriën suiker afbreken in je mond.


Wat veroorzaakt gaatjes en tandbederf?

Tandbederf komt voor als voedselresten die koolhydraten bevatten, vast komen te zitten tussen je tanden en niet helemaal verdwijnen na het poetsen en het flossen. De tandplakbacteriën maken zure bijproducten aan die tandglazuur aanvallen en langzaam gaatjes in de tanden creëren, ook wel carïes genoemd. Zonder behandeling kunnen deze gaatjes groter worden en mogelijk zelfs de hele tand vernietigen. 

Grote oorzaken van tandbederf zijn plakkerige drankjes en voedsel dat veel suiker bevat. Hoe meer suiker genuttigd wordt, hoe meer zuur wordt geproduceerd, wat weer leidt tot tandbederf. Suiker in combinatie met tandplak vermindert het glazuur waardoor je een grotere kans loopt op tandbederf. Elke keer wanneer je een zoete snack eet, lopen je tanden in de twintig erop volgende minuten het risico op beschadiging door zuren. Het is belangrijk om de oorzaken van tandbederf te begrijpen, zodat je kunt leren hoe je je tanden moet verzorgen in het belang van je algemene gezondheid.

Tekenen en symptomen van tandbederf en gaatjes

De meest gebruikelijke en effectieve behandeling voor tandbederf en gaatjes is een vulling, waardoor het gaatje niet groter kan worden. Dus als je bepaalde tekenen van tandbederf of gaatjes ervaart, is het zeer belangrijk om een tandarts te bezoeken en het onmiddellijk te laten behandelen.

Het gebruik van fluoridehoudende producten kan helpen om tandbederf en gaatjes te voorkomen. Fluoride glijdt in zwakke gedeeltes om ze weer op te bouwen voordat er gaatjes ontstaan.
Hoe behandel en voorkom je tandbederf?

Oral-B PRO 600 Crossaction
Oral-B PRO 600 Cross Action

Verwijdert tot 100% meer tandplak*

Ontdek nu!

De meest directe behandeling is een bezoek aan de tandarts voor het vullen van het gaatje.
Om tandbederf en gaatjes te voorkomen kun je bepaalde maatregelen nemen die je tanden sterker maken:

  1. Voorkom voedsel en drank met een hoog suikerpercentage, ze maken bacteriën aan in de mond.
  2. Poets je tanden regelmatig met een fluoridehoudende tandpasta. Met fluoride voorkom je gaatjes doordat je de afbraak van het glazuur afremt en het remineralisatieproces versnelt. Het nieuwe glazuur dat gevormd wordt, is harder en beter bestand tegen zuur.
  3. Flos dagelijks en verwijder tandplak en voedselrestjes uit de delen tussen je tanden waar een tandenborstel niet bij komt. Dit is bevorderlijk voor gezonde tanden en gezond tandvlees.

Hoe bescherm je je kinderen tegen tandbederf en gaatjes?

Hulp bieden bij het voorkomen van tandbederf en gaatjes bij kinderen begint bij het aanleren van goede poetsgewoontes en bij het leren van hoe ze vanaf jonge leeftijd hun tanden goed kunnen verzorgen.

  1. Vraag aan je tandarts wanneer je kinderen kunnen beginnen met een fluoridehoudende tandpasta.
  2. Bezoek de tandarts om de 6 maanden voor controle.
  3. Zorg dat je kind minstens twee minuten poetst, twee maal per dag. Zorg dat ze extra aandacht besteden aan hun kiezen. Hier hoopt zich namelijk het meeste vuil op.
  4. Zodra hun tanden tegen elkaar aan groeien, zorg dan dat ze op dagelijkse basis gaan flossen.

We adviseren het gebruik van Oral-B Stages tandpasta en elektrische tandenborstel als je tandbederf en gaatjes wilt voorkomen.
Als het over tandbederf en gaatjes gaat, begint een gezondere mond met goede poetsgewoontes.

Producten in de kijker

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer