Wat zijn gingivitis en tandvleesontsteking?

Wat zijn gingivitis en tandvleesontsteking?

Gingivitis is een vroeg stadium van ontstoken tandvlees dat een directe invloed kan hebben op je mondgezondheid en algemene lichamelijke gezondheid. Ken de oorzaken, herken de symptomen en leer hoe je het kunt behandelen en voorkomen.


Wat zijn gingivitis en tandvleesontsteking?

Gingivitis is een infectie van het tandvlees rondom de tanden. Deze ontsteking wordt vaak veroorzaakt door de opbouw van tandplak. Als je gingivitis niet behandelt, kan het zich ontwikkelen tot een ernstigere vorm van tandvleesontsteking, bekend als periodontitis, een van de meest voorkomende oorzaken van tandverlies bij volwassenen. Gingivitis doet vaak geen pijn, dus als er tekenen of symptomen zijn, ga dan naar een tandarts voor een correcte beoordeling en behandelplan.

Tekenen en symptomen van gingivitis en tandvleesaandoeningen

Als gingivitis overgaat in periodontitis, begint het tandvlees los te laten van de tanden waardoor kleine luchtgaatjes ontstaan. Bacteriën kunnen vast komen te zitten in deze gaatjes en het tandbeen verzwakken dat steun geeft aan de tanden. Ga direct naar je tandarts voor een goede beoordeling als je tekenen of symptomen opmerkt.

Wat zijn gingivitis en tandvleesaandoeningen?

Gingivitis wordt over het algemeen veroorzaakt door de opbouw van tandplak. Tandplak is een zeer plakkerige, kleurloze tot lichtgele afzetting van bacteriën die regelmatig gevormd wordt op de tanden. De bacteriën produceren zuren die het tandglazuur aanvallen en het tandvlees kunnen beschadigen. Deze schade kan permanent worden als er niets aan wordt gedaan.

Oral-B PRO 600 Crossaction
Oral-B PRO 600 Cross Action

Verwijdert tot 100% meer tandplak*

Ontdek nu!

Andere oorzaken van gingivitis zijn: hormonale veranderingen, ziektes, roken, bepaalde medicijnen, slechte poetsgewoonten en genetische oorzaken.

Behandeling en preventie van gingivitis en tandvleesaandoeningen

Na een goede diagnose van gingivitis is het belangrijk om direct met de behandeling te beginnen. Gingivitis is behandelbaar, ga dus direct naar je tandarts bij de eerste symptomen voor een goede evaluatie en de juiste vaststelling van de behandeling.
Hier volgen andere tips die u helpen gingivitis en tandvleesaandoeningen te behandelen en te voorkomen.

  1. Borstel twee keer per dag met een handmatige borstel of elektrische borstel met zachte haren. 
  2. Gebruik een anti-gingivitis- en anti-tandplaktandpasta met fluoride om je tanden sterker te maken en schade die veroorzaakt wordt door bacteriën in tandplak te voorkomen. 
  3. Spoel grondig na het poetsen met een antibacteriële mondspoeling om tandplak, gingivitis en slechte adem te bestrijden. 
  4. Flos minstens één keer per dag om etensresten en tandplak tussen je tanden te verwijderen. 
  5. Het kan zijn dat je tandvlees een tijdje blijft bloeden. Toch is het heel belangrijk om dan te blijven poetsen en flossen. Tandplak verwijderen is essentieel bij het verbeteren van de gezondheid van het tandvlees.

Als het over gingivitis gaat, begint een gezondere mond met goede poetsgewoontes. Vertrouw op Oral-B voor de allerbeste verzorging voor je tanden.

Producten in de kijker

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer