Glutenvrij dieet voor het hele gezin!


Welzijn
11/05/2021
Ontdek onze tips voor het samenstellen van evenwichtige, glutenvrije menu’s die het hele gezin lekker vindt.

Een heleboel mensen nemen het besluit glutenvrij te eten, ook al zijn ze niet glutenintolerant. Maar hoe pak je het aan als je kinderen vragen om hun lievelingsmuesli bij het ontbijt en je man zich niet kan voorstellen nooit meer een boterham met kaas te eten?

Hoe vervang je de gluten?

Als je wilt overschakelen op een glutenvrij dieet, zul je een paar eetgewoonten moeten veranderen. Wat helemaal niet betekent dat je kleintjes hun lievelingsgerecht niet meer mogen eten! Dit zijn enkele ideeën voor glutenvrije recepten. Wedden dat je gezin er totaal niets van merkt?

  • Zoals alle kinderen zijn de jouwe ook dol op pancakes als ontbijt? Vervang het traditionele tarwemeel door kastanje- of rijstmeel. Gebruik eveneens een glutenvrije gist en vervang koeienmelk door glutenvrije granendranken. Als je het pannenkoekendeeg een extra romige textuur wilt geven, mix er dan twee rijpe bananen bij.
  • Is maandag jullie pastadag? Het is niet omdat je besloten hebt geen gluten meer te eten dat je vaarwel moet zeggen aan al die lekkere pastagerechten waar je gezinnetje zo dol op is! Vervang de pasta gewoon door glutenvrije pasta, op basis van groenten of koraallinzen bijvoorbeeld. Die zijn niet alleen superlekker, maar brengen ook kleuren op je bord!
  • Wat maak je als vieruurtje van de kinderen? Smeuïge brownies zonder gluten! Vervang de bloem gewoon door maïs- of rijstzetmeel, die zijn ook lichter verteerbaar. Wist je dat je ook brownies kunt maken op basis van puree van zoete aardappel of kikkererwt? Dat klinkt een beetje maf, maar je kinderen zullen naar meer vragen, dat zul je zien!

Geen tekort aan voedingsstoffen

Als je echt wilt stoppen met gluten, zul je sommige voedingsmiddelen moeten schrappen uit je dieet. Dat is geen reden tot paniek! Er zijn tal van alternatieven om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen.

    • Ter vervanging van zetmeelhoudende voedingsmiddelen, die vaak ook veel gluten bevatten, gebruik je peulvruchten of rijst (witte rijst of zilvervliesrijst). Goed nieuws: aardappelen bevatten geen gluten, en dat is ook iets wat je kinderen graag lusten!
    • Eet je af en toe graag een stukje brood met kaas? Ga dan op zoek naar een bakker die glutenvrij brood verkoopt. De smaak van brood dat gemaakt is van boekweit- of kastanjemeel zal je sterken in je besluit. Bovendien is de zoetige smaak ervan heerlijk met kaas.
    • Breng wat fantasie op tafel met een glutenvrije bloemensalade. En om je vezelopname in balans te houden, steven je full speed af op vruchten (vers of gedroogd) en groenten!

En jij, ben jij overgestapt naar een glutenvrij dieet?