Gek op koffie? Dit is het effect op je lichaam


Welzijn
11/05/2021
Een kopje ‘zwart goud’ smaakt op elk moment van de dag. Maar wat is het effect van koffie op je lichaam? De voor- en nadelen op een rij.

Wie Google gebruikt, weet het: over koffie doen heel wat geruchten de ronde. Er zijn mensen die geloven dat het gezond is en je er energie van krijgt, terwijl anderen beweren dat het verslavend en schadelijk is. Koffie zou helpen tegen de ziekte van Parkinson. Voor sporters zou het een positief effect hebben op de bloeddruk. Maar een kopje koffie maakt ook dik en verhoogt het stressniveau. Fictie of feit? Zin in meer gaat op onderzoek.


Uit een studie blijkt dat er in 2016 maar liefst 19,5 miljoen kopjes koffie per dag gedronken werden in België. Dit cijfer maakt veel duidelijk: een bakje troost smaakt. Maar wat is het effect van koffie op je lichaam? We kunnen je geruststellen: er zijn meer voor- dan nadelen. De positieve gevolgen in een notendop:

  • Geen calorieën: tenminste als je geen suiker en melk toevoegt. Nip gerust aan je kopje koffie, want je hoeft geen schrik te hebben: het heeft geen effect op je gewicht.
  • Meer energie: na een kop koffie voel je je minder moe en gaat je energieniveau de hoogte in. Cafeïne heeft een stimulerend effect.
  • Extra vitaminen en magnesium: koffie is een bron van vitamine B2, B3 & B5, kalium, magnesium.
  • Minder kans op de ziekte van Parkinson: wie dagelijks 7 tassen koffie drinkt, loopt 5 keer minder risico om op latere leeftijd de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Dat blijkt volgens de ‘Journal of the American Medical Association’ uit een grootschalig Amerikaans onderzoek.
  • Lager risico op diabetes type 2: fervente koffieliefhebbers hebben minder kans om deze ernstige ziekte te krijgen.
  • Grootste bron van antioxidanten: koffie maakt voor veel mensen deel uit van het dagelijkse voedingspatroon. En dat is goed: het bevat een hoge portie antioxidanten.

Hoewel de koffieliefhebbers de negatieve gevolgen vast naast zich neerleggen, is het toch belangrijk om hier even dieper op in te gaan. We gaan ze niet allemaal uitpluizen, maar sommen er enkele voor je op. Zo zou koffie je stress verhogen door een verhoging van cortisol in het lichaam. Door de cafeïne in koffie krijgen sommige mensen last van hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn of rusteloosheid. Een ander gevolg van (veel) koffie drinken, is dat je tanden verkleuren. Om van dit vervelend probleem af te geraken, heeft de elektrische tandenborstel van Oral-B de geknipte oplossing.


Als je veel koffie drinkt, worden je tanden sneller geel. Prettig is dat niet, maar je kan dit effect verhelpen. Dankzij de Oral-B 3D White Whitening Therapy verdwijnen oppervlakkige verkleuringen als sneeuw voor de zon. Bovendien verstevigt het je tandglazuur en voorkomt het nieuwe verkleuringen. Vanaf nu drink je koffie met een gerust gevoel. Bekijk hier de volledige 3D White-collectie.